Hirdetés

Kósa Lajos Debrecenben: folytatódik a gyorsforgalmi utak fejlesztése

civishir.hu

2017.12.04. 11:55

Kósa Lajos Debrecenben: folytatódik a gyorsforgalmi utak fejlesztése
Fotók: Cívishír

Megkönnyítheti a megyében élők mindennapjait.

Hirdetés

December 4-én Kósa Lajos tárca nélküli miniszter Debrecenben jelentette be, milyen közútfejlesztéseket végeznek jelenleg és milyen továbbiak várhatók.

- A kormány döntött a múlt hét szerdai ülésén az országot érintő gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséről és ahhoz kapcsolódóan néhány beruházásról - kezdte a sajtótájékoztatót. 

Hajdú-Bihar megyét illetően elsőként az M35-ös új szakaszának fejlesztéséről beszélt. Zajlik a déli elkerülő út építése, a 4-es főút Hajdúszoboszló-Debrecen csomópontjától a 481-es főútig, emellett folytatják az M35-ös építését Berettyóújfaluig. Az utóbbi szakasz átadása 2018 végén történhet, a fejlesztés 96 milliárdból valósul meg. 2019-ben befejezik a Berettyóújfalu-román határ között az M4-es autópálya építését is.

Kósa Lajos elmondta: célkitűzésük, hogy Debrecen és a környező városok mentesüljenek a Romániába áthaladó forgalom alól, valamint a gyorsforgalmi utak az országhatárig tartsanak.

Folyamatban van a 471-es főút fejlesztése is: 2018 második félévére készülnek el a hajdúsámsoni elkerülővel. 2018-ban megkezdik a Debrecen-Hajdúsámson elkerülő közti szakasz felújítását, itt az út négysávos lesz. Ez 10 milliárd forintból valósul meg.

Jövő tavasszal kezdik a 48-as út felújítását, Debrecen-Nyírábrány, illetve Nyírábrány és a határ között, 20 milliárd forintból. A 47-es főút Szeged-Berettyóújfalu közötti szakaszától autópálya vezethet majd Debrecenbe, amiről jelenleg egyeztetések folynak. Céjuk, hogy a környező településeket elkerülje a forgalom.

Görbeházán csomópontot építenek ki: az M35-ösön Debrecen felől érkezők ugyanis Görbeházánál nem tudnak Nyíregyháza felé menni és ez fordítva is így van. Az erre szolgáló leágazásokat annak idején betervezték az autópálya építésébe, de az erre jutó 1,5 milliárd forintból a polgári pihenőparkot építették meg, ami kihasználatlan - mondta.

Szó esett továbbá a Nyírábrány-Érmihályfalva határátkelő bővítéséről is: ezzel kiküszöbölnék a teherforgalom miatt fellépő akadályt. Ugyancsak Nyírábrányt érintené annak a kerékpárút-hálózatnak a fejlesztése, ami összekötné Vámospérccsel.

Kósa LajosközútfejlesztésHajdú-Bihar

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés