Hirdetés

Felvirágzik a debreceni Dobozi lakótelep

civishir.hu

2017.12.07. 08:55

Felvirágzik a debreceni Dobozi lakótelep
Fotók: Miskolczi János

Fontos célt tűztek ki a megújítással.

Hirdetés

Az Új Főnix Terv Zöld város programjának egyik fontos állomása az évtizedek óta felújításra váró Dobozi kispiac korszerűsítése. Korábban csak a köznyelv hívta kispiacnak, valójában csak kirakodóvásár volt. Feltételek hiányában nem tudott piacként üzemelni: az árusok rossz körülmények között, hidegben és esőben kínálták portékáikat.

A korszerűsítés célja, hogy a Dobozi lakótelepen élők megfelelő körülmények között, otthonaikhoz közel tudjanak vásárolni.

Ennek érdekében a Zöld város program első állomása a piac korszerűsítése. A felújítás során kicserélték a tetőbevilágítókat, üvegtetőkkel fedték le az átriumokat, és elkészült a kirakodóvásár feletti lapostető szigetelése is. A területen felújították a közműveket: új térkőburkolatot kapott a kispiac, melybe akadálymentes vezetősávokat is beépítettek. A homlokzatok és a mennyezet javításával és festésével is elkészültek, ezen felül az árusok részére külön vizesblokkot alakítottak ki, ami eddig nem állt rendelkezésre. A fenti munkákon túl térfigyelő kamerákat telepítettek, valamint a teljes elektromos hálózat is felújításra került.

A modern körülmények között 42 elárusítóhelyen várják vásárlóikat a piacosok, köztük őstermelők is. Az árusok külön kérésére 10 elárusítóhelyre olyan tartószerkezetet szereltek, amin ruhákat is el tudnak helyezni. Emellett a felújítás alatti ideiglenes elárusítóhelyen parkolókat alakítottak ki, hogy a Dobozi kispiacra autóval érkezők meg tudjanak állni.

Ugyancsak megújult a Víztorony utcai gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat. Az ingatlanban négy házi gyermekorvosi körzet és öt területi védőnői körzet működik. A felújítás öt hónapja során az épületben megtörtént a nyílászárók cseréje, és a teljes gépészeti és elektromos rendszer újjáépítése. Megújuló energiaforrásként napelemeket helyeztek el a tetőn. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a felújítás során megtörtént az épület akadálymentesítése is, melynek keretében parkolóhelyet is kialakítottak mozgáskorlátozottak részére. Az elhasználódott, elavult bútorok, berendezések egy részét kicserélték, többek között a vizsgálóágyakat,várótermi padokat és a magzati szívhangvizsgálót is.

A Dobozi lakótelepen ebben az évben 270 millió forint értékben újult meg a kispiac és a gyermekorvosi rendelő. A fejlesztés azonban nem áll meg a Dobozikertben: a Zöld város programban 2018-ban a parkok, játszóterek felújítása történik meg, szabadtéri kondiparkot építenek ki és korszerűsítik a sportpályát is.
felújításDebrecenÚj Főnix Terv

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés