Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zákány Zsolt: az emberek félnek, tartanak a retorziótól

| 2017. 11. 06. | 14:10:00
Interjú a berettyóújfalui orvossal, aki a börtönkórház megépítése ellen kampányolt.
Zákány Zsolt: az emberek félnek, tartanak a retorziótól
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Berettyóújfaluba tervezett börtönkórház megépítését ellenzők egyik szószólója lett, annak ellenére - vagy éppen azért -, hogy a helyi kórház szülészeti osztályának vezetőjeként dolgozott. Zákány Zsolt minden lehetséges fórumot megragadott annak érdekében, hogy a lakosokat meggyőzze: nincs helye a városban a börtönkórháznak, hivatalos nevén a fogvatartottak egészségügyi központjának. Népszavazásig el is jutott az ügy, az október 8-i referendum azonban kudarcot hozott az ellenzők táborának. A 12 342 választásra jogosult állampolgárból csupán 3035-en éltek szavazati jogukkal, ami 24,6 százalékos részvételt jelent. 1953-an szavaztak arra, hogy ne épüljön meg a börtönkórház, míg 1068-an támogatták a beruházást. A kezdeményezés elbukott, Zákány Zsolt pedig már nem osztályvezető a kórházban. Cívishír-interjú.  

Cívishír: Tisztázzunk valamit az elején! Mi a baj azzal, hogy börtönkórház épül Berettyóújfaluban?
Zákány Zsolt: A magyar egészségügy elég komoly kihívásokkal, nehézségekkel küzd, és egy ilyen vidéki kis kórháznak, mint amilyen a berettyóújfalui, amelyiknek kisebb-nagyobb hétköznapi gondjai is vannak, nem vagyok benne biztos, hogy ez a pluszfeladat kizárólag a fejlődési lehetőséget jelenti. Szerintem számos kockázatot is rejt magában ez a beruházás.

Cívishír: Például?
Zákány Zsolt: A humánerőforrásra gondolok elsősorban. A kórház mellé felépül egy másik egészségügyi intézmény, amelynek a működtetésére semmilyen gyakorlat nincs még Magyarországon. Nyilván egy teljes spektrumú egészségügyi szolgáltatást kell majd nyújtani a fogvatartottaknak. Szerintem komoly aggályokat vet fel, hogy ehhez a személyi feltételeket hogyan tudja biztosítani a kórház. Vagy óriási humánerőforrás-tartalék van valahol, amiről nem tudunk, vagy pedig veszélybe kerülhet az ellátás biztonsága.

Cívishír: A beruházás támogatói azt mondják: plusz kereseti lehetőség lesz ez azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik vállalják, hogy munkaidejükön túl részt vesznek a fogvatartottak ellátásában is…
Zákány Zsolt: Ki és mikor? Nem hiszem, hogy a környéken tömegével lennének olyan egészségügyi szakdolgozók, akik munkanélküliek, és alig várják, hogy állást találjanak. A kórházi alkalmazottak pedig már így is eléggé leterheltek, nem nagyon fér bele az idejükbe a pluszmunka. Jelenleg még az is komoly gondot okoz, hogy a 24 órás szolgálatot ki tudjuk állítani. Nagyon nehéz egy ünnepi ügyeleti kiírást elkészíteni, nem beszélve mondjuk arról a helyzetről, amikor a nyári szabadságolások idején kell összeállítani az ügyeleti rendet. A szülészeti osztályon most három főállású szakorvos van, két kezdő és két nyugdíjas. És a mi osztályunk a személyi feltételekkel viszonylag jó ellátott osztályok közé tartozik. A kezdő nyilván csak bizonyos feladatokra használható, a nyugdíjas nem terhelhető annyira, úgyhogy igazából hárman vagyunk, akiket bármikor be lehet vetni. Olyan helyzet van most Magyarországon, hogy az egészségügyi dolgozóknak szabad kapacitásaik lennének? Nem pont az ellenkezője igaz? Túlterheltek a munkatársak, egy nővérre jut harminc, negyven, ötven beteg egy műszakban. Tudom, hogy milyen keveset keresnek az egészségügyi szakdolgozók, hónapról hónapra túlélésre rendezkedtek be, és nekik csábító lehet egy ilyen pluszmunka, de meddig lehet még feszíteni a húrt. Leteszi a szolgálatot egy nővér hét órakor, másnap jön éjszakára. Közben meg elvállal majd egy műszakot a börtönkórházban is? Elképzelhető, hogy ezt meg lehet csinálni, de hosszú távon ennek jó vége nem lehet.

Cívishír: Az újfalui embereket mindenesetre nem nagyon hozta lázba a beruházásról kiírt népszavazás. Vagy nem érdekli a helyieket ez a kérdés, vagy azt gondolják, hogy felőlük aztán épülhet nyugodtan a városban börtönkórház. 
Zákány Zsolt: Vannak, akik azt mondják, hogy nem érdekli őket ez az ügy, mások szerint hiába minden tiltakozás, úgyis megépítik a kórházat, és persze vannak, akik támogatják a beruházást. Utóbbiak nem igazán vettek részt a mozgósításban, nekik nem az volt az érdekük, hogy magas legyen a részvétel a népszavazáson.

Cívishír: Meglepte, hogy ilyen kevesen mentek el szavazni?
Zákány Zsolt: Nem gondoltam, hogy meglesz az ötven százalék plusz egy szavazat, az irreális elvárás lett volna. Mivel azonban ez egy abszolút berettyóújfalui közügy, azt hittem, hogy azért sok embert megmozgat majd. Sajnos az emberek félnek, tartanak a retorziótól, szerintem ez is közrejátszott abban, hogy ilyen kevesen merték vállalni a véleményüket.

Cívisír: Orvosként hogy kampányolhat egy kórház építése ellen? Felesküdött arra, hogy minden körülmény között a gyógyítást tartja a legfontosabbnak, ehhez képest egy új beruházás ellen emelte fel a szavát. Hogy egyeztethető ez össze az orvosetikával?
Zákány Zsolt: Nem magát az egészségügyi ellátás szükségességét vontam kétségbe. Csupán arra hívtam fel a figyelmet, hogy ez a projekt veszélyezteti azt a fajta ellátást, amit most tudunk nyújtani. Egyetlen fórumon sem hangzott el a beruházás támogatóitól, hogy azért épül a börtönkórház, hogy a szerencsétlen, rászoruló embereken segíteni tudjon Berettyóújfalu. Pusztán az anyagi előnyök miatt jelentkezett erre a feladatra a város. Számomra nem csak a hippokratészi eskü, hanem egy sokkal magasabb belső értékrend, erkölcsi norma is írja a szabályokat. Nekem természetes, hogy minden rászoruló emberen, így a fogvatartottakon is segítek.

Cívishír: Beállt a Jobbik mögé?  
Zákány Zsolt: Dehogy álltam be!

Cívishír: Pedig van egy ilyen olvasata is az elmúlt hónapok eseményeinek. Úgy tűnt, mintha ugyanazokat mondaná, amiket a párt.
Zákány Zsolt: Persze, hallottam én is, hogy bekebelezett a Jobbik, de ebből semmi sem igaz. Megkerestem minden olyan szervezetet, amelyikről azt gondoltam, hogy segíthet nekünk ebben a közügyben. A pártok különböző módon álltak a kérdéshez, hogy hogyan, azt nem részletezném. A Jobbik azt mondta, hogy mögénk áll, ezzel a civil kezdeményezés kapott egy olyan párttámogatást, ami azért tűnhet szerencsétlennek, mert egyedül a Jobbik vállalta nyíltan a kiállást.

Cívishír: Tehát nem akar politikai pályára lépni…
Zákány Zsolt: Orvos vagyok, van egy hivatásom, nekem ez egy szent ügy. A politikai világa teljesen más világ, ahol olyan tudásra van szükség, aminek nem vagyok a birtokában. Nem értek hozzá, elvesznék abban a közegben. Van egy orvosi és egy egészségügyi menedzsment szakértői diplomám, papír szerint ehhez értek. Véleményem persze van, hiszen a közügyek iránt nyitott vagyok, de politikai karriert nem tervezek.

Cívishír: A népszavazás után a kórház főigazgatója szinte azonnal visszavonta a vezetői megbízását. Meglepődött ezen, vagy azért ez várható lépés volt?
Zákány Zsolt: Mindenki azt mondja, hogy ez benne volt a pakliban, én meg lánglelkű forradalmárként azt gondoltam, hogy ha az ember kiáll az igazáért, és megfogalmaz egy másfajta véleményt, akkor az miért lenne büntetendő. El kell fogadnom, hogy a főigazgató szerint egy osztályvezető nem foglalhat nyíltan állást a kórház vezetésével szemben. Megérteni viszont nem tudom ezt a véleményt. Nem hittem volna, hogy az elmúlt kilenc évben elvégzett vezetői munkám ennyire nem ér semmit.

Cívishír: Nem fordult meg a fejében, hogy elmegy Berettyóújfaluból?
Zákány Zsolt: Huszonkilenc éve dolgozom a kórházban. Nagyon sokáig vezettem szüléseket azon az ágyon, ahol én is születtem. Tényleg minden ideköt. A lelkem persze most nagyon beteg, kár lenne tagadni. Sok pozitív visszajelzést kapok civilektől és az ország különböző pontjain dolgozó szakmabeliektől is. A kötődésem a városhoz pedig nem szakadhat meg azért, mert a főnököm azt mondta, hogy nem vagyok alkalmas középvezetőnek. Az osztályvezetői megbízatásom visszavonása után tartott szimpátiatüntetésre is sokan eljöttek. Amit sajnálok, hogy a kórházból összesen egy dolgozó jelent meg, a szülészeti osztályról senki nem volt ott. Ennél azért tudom, hogy többen támogatnak…

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.