Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Veszélyben a debreceni vízmű székelyföldi érdekeltsége

| 2017. 11. 22. | 08:40:00
Tizenegy éve dolgozik Székelyudvarhelyen a cég román leányvállalata.
Veszélyben a debreceni vízmű székelyföldi érdekeltsége
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Vízmű Zrt. leányvállalata, az Aqua Nova Hargita Kft. 2005-ben alakult kifejezetten azzal a céllal, hogy az akkor nehéz helyzetben lévő székelyudvarhelyi víziközmű-szolgáltatást ellássa, köszönhetően a két város kiváló kapcsolatának. A cég 2006-ban nyerte el a helyi városgazdálkodási cégtől, az Urbana Rt-től az üzemeltetést, amit azóta is közmegelégedésre működtet a 40 ezer lakosú Székelyudvarhelyen. A debreceni tulajdonú cég az évek során közel 10 millió eurós ráfordítással jelentős fejlesztéseket hajtott végre.

2007 óta a Bihar megyei Nagyszalontán is a cég felel a város víziközmű-szolgáltatásáért, míg 2008 júniusa óta Hargita megyében Székelyudvarhelyen kívül Parajdon, és Bögözön is ellátja a viziközmű szolgáltatást, rövid ideig a Zetelakai szennyvíztisztító telepet is üzemeltették. A társaság mára több mint 100 alkalmazottat foglalkoztat.

2016 novemberében jelent meg egy kormányrendelet, ami miatt a székelyudvarhelyi városházának szerződést kell bontania az Aqua Nova Hargita vízszolgáltatóval, hiszen a rendelet értelmében törvénytelenné vált az, hogy a vállalat az Urbana Rt. alvállalkozójaként üzemeltesse az ivóvíz- és szennyvízhálózatot. A szekelyhon.ro írása szerint a szerződésbontás már folyamatban van.

Az Aqua Nova Hargita jövője ezzel kérdésessé válik a székelyföldi kisvárosban, ráadásul a szerződésbontás következményeként komoly anyagi károkat szenvedhet el, amit végső soron a debreceniek is megérezhetnek.

Több millió eurót fektetett be a vízmű

A vállalat helyzetével kapcsolatban Ányos Józsefet, a Debreceni Vízmű Zrt. első emberét kérdeztük A vezérigazgató a Cívishír megkeresésére úgy válaszolt, a Debreceni Vízmű Zrt. és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 90-10 százalék tulajdoni hányaddal hozta létre székelyudvarhelyi központú leányvállalatát. Kitért rá, az akkori udvarhelyi polgármester, Szász Jenő megkereste Debrecen önkormányzatát, hogy segítsen a város ellátási zavarokkal küzdő víziközmű-rendszerének rekonstrukciójában, fejlesztésében úgy, hogy az európai uniós színvonalú legyen.

Ennek érdekében 20 évre szóló koncessziós szerződés jött létre a két szolgáltató között a Székelyudvarhelyi önkormányzat jóváhagyásával mivel az Udvarhelyi Közüzemi Rt. önkormányzati cég.

Az Aqua Nova Hargita Kft. 8 millió euró értékű fejlesztést hajtott végre, és további 1 millió euró értékben vállalt önerő forrást állami pályázatok elnyeréséhez. A vállalt – kötelezettségeit teljesítve – stabilizálta a szolgáltatást, megújította az ivóvízellátás legfontosabb elemeit, és az önerő biztosításával sikerült román állami forrásokat is igénybe venni, ami révén új szennyvíztelep is épülhetett, a saját erőből megépített vízkivételi és víztisztító üzemen kívül.

Lehetetlen helyzetben

Törvényi változás miatt a jelenlegi szerződéses konstrukciót azonban nem lehet folytatni, annak ellenére, hogy jelenleg a 20 éves futamidő felénél jár a szerződés teljesítése. A lehetséges alternatívák között szerepel, a szolgáltatás ellátására közbeszerzési pályázat kiírása is – ennek keretében az Aqua Nova Hargita Kft. pályázatára is számítanak. Amennyiben a kft. pályázatát fogadja el az önkormányzat, folytatódhat a tevékenység.

Székelyudvarhelyen – a mindenkori városvezetés és a fogyasztók részéről – az Aqua Nova Hargita Kft. megítélése pozitív volt, jelenleg is mindenki elégedett a szolgáltatással.

Nem székelyföldi kaland

–  A Debreceni Vízmű Zrt. 10 évvel ezelőtt nem kalandozni indult Székelyföldre. Tevékenységét komoly gazdasági és műszaki számítások alapozták meg, szerződése az akkori jogszabályi környezetnek mindenben megfelelt, ami alapján magyar pénzintézet is hitellel támogatta a célok megvalósítását. Az elmúlt 10 év alatt, a romániai víziközmű-állapotokhoz viszonyítva, a jó színvonalú kategóriába sikerült a város szolgáltatását emelni, ami alapján több székelyföldi, és határ menti település is az Aqua Nova Hargita Kft.-t veszi igénybe. A Debreceni Vízmű Zrt. többségi tulajdonában álló székelyföldi cég, folyamatosan törleszti hiteladósságát, osztalék fizetését biztosítja a tulajdonosoknak, a befektetés megtérüléseként, és jelentős fejlesztési hozzájárulást fizet az Udvarhelyi önkormányzatnak. A beruházások eredményeként létrejött vagyon a cég saját tulajdona, és az európai jogrenddel harmonizált román jogrend szerint a tulajdonvédelem garantált – fogalmazott Ányos József.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés