Hirdetés

Debreceni rendőré a legjobb kutya. Vagy debreceni kutyáé a legjobb gazda...

Cívishír

2017.11.08. 11:14

Debreceni rendőré a legjobb kutya. Vagy debreceni kutyáé a legjobb gazda...
Dávid és Málna - sikeres páros! (Fotók: Magánarchívum))

Interjú a legprofibb kutyás rendőrrel.

Hirdetés

Nemrég Dévaványán rendezték meg a Szolgálati Kutyák Országos Bajnokságát, a REX K-9 Kupát. Az igen rangos versenyen a hivatásos és a civil kutyavezetők mérhették össze szakmai tudásukat amatőr és profi kategóriákban. Sántha Dávid debreceni törzsőrmester Málna nevű kutyájával a profi kategóriában jeleskedett.

Cívishír: Honnan jött a bátorság, hogy elinduljon a versenyen, és milyen címeket sikerült begyűjteniük?
Sántha Dávid: Bíztam Málnában, mert tudtam, hogy egy nagyon jó képességű Belga juhász, aki számtalanszor bizonyította már, hogy vérbeli munkakutya. Szerencsésnek érzem magam, mert a feleségem is szereti a kutyákat, sőt amikor csak tudunk, együtt hódolunk szenvedélyünknek. Egykori sportolóként megmaradt bennem a versenyszellem, így a győzelem lebegett a szemem előtt. A kutyám az elvártaknak megfelelően csodálatos munkát végzett, így sikerült begyűjtenünk az első helyet az összesített profi kategóriában, valamit a legjobb őrző-védő, illetve a legjobb szuka címet.

Cívishír: Milyen szintű elvárásoknak kellett megfelelni a profi kategóriában az amatőrhöz képest?
Sántha Dávid: Élesen el van választva egymástól a két kategória, ami érthető is, azt gondolom, hiszen a civil kutyások hátrányból indulnak, ugyanis nekik a személy elleni intézkedések, valamint a taktikai feladatok nagyobb kihívást jelentettek, mint az egyenruhásoknak, akik ezt nap mint nap gyakorolják a hivatásuk miatt. A profi kategóriában több feladatot kellett megoldani, magasabb képzettségi szinten kellett teljesíteni a kutyának és vezetőjének egyaránt egy nagyon erős mezőnyben. Nagyon jól szerepeltünk a szájkosaras munkában, egyedüliként sikerült elérni a maximális pontszámot. Ezt követte az úgynevezett bátorságpróba, ahol több lövést adtak le a kutyavezető és a kutya irányába. A francia bundás fogatás feladat egyik része a passzív személy felkutatása és elfogása volt, majd végezetül ismét egy fegyveres szituációs rész következett, amikor már én is visszalőttem az elkövetőre, majd a kutyám elfogta a "bűnöst".

Málna halmozza a dicsőséget

Cívishír: Munkája mellett mennyi időt tud szakítani a felkészülésre, esetleg segítége is van?
Sántha Dávid: Mivel kutyás rendőr vagyok, ezért elég sok időt tudtam foglalkozni Málnával a munkám mellett is. Nagy köszönettel tartozom kollégáimnak és Török Dávidnak, a TDT Kutyaiskola vezető kiképzőjének, aki a legjobb választásnak tűnt, hiszen ez az iskola előtérbe helyezi a szolgálati célú képzést. Heti szinten tréningeztünk, így a kosaras, bundás, épületes munkára is irányzottan készültünk az engedelmes feladatok mellett.

Cívishír: Mit gondol, érdemes egy civil kutyát is kiképezni?
Sántha Dávid: Mindenképpen hasznosnak tartom. Úgy vélem, hogy ha valaki őrző-védő fajtát választ kedvencnek, az ne csak szép és okos legyen, hanem ha szükséges, védje meg a vezetőjét, családját. Málna kölyök kora óta tudatosan ilyen irályú képzésben részesül. A feleségem sokszor sétál vele, tudom, ha ott van mellette, baj nem érheti, azonnal képes egy esetleges támadást meghiúsítani.

Cívishír: Egy civil gazdának egy ilyen jellegű versenyen lehetnek esélyei egy hivatásossal szemben?
Sántha Dávid: Igen, de arra fel kell készülnie, hogy a kutyák kiképzése nem egyszerű feladat. Elengedhetetlen hozzá egy jó kutya, valamint egy gyakorlott vezető, aki képes a szabadidejének jelentős részét tréningekkel tölteni. A civil kutyásnak fel kell készülnie arra, hogy rettentően nehéz dolga lesz, hiszen neki az intézkedési technikákat is gyakorolnia kell, ami nekünk a hivatásunkból adódóan napi rutinak számít. Kevés az a professzionális iskola, aki segíteni tud abban, hogy a szolgálati versenyen eredményes tudjon valaki lenni. Debrecenben itt van a már említett Török Dávid kiképző, akivel szakszerűen tudtunk gyakorolni, akár csoportos, akár magánórák keretében. Egy ilyen jellegű kutya kézbentartására nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen egy „kész” kutyát nem a hagyományos sportkategóriába kell elképzelni, ahol tulajdonképpen egy megszokott mozdulatsort visz véghez, sokkal inkább olyan éles helyzetekre van kihegyezve, ami egy igazi testőrré teszi, így akár az élete árán is megvédi gazdáját.

CH

rendőrségDebrecenrendőrkutyakutyakiképzés

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés