Hirdetés

Megfelelni? Alkalmazkodni? Szembehelyezkedni?

civishir.hu

2017.10.12. 16:51

Megfelelni? Alkalmazkodni? Szembehelyezkedni?

Közel háromszázan regisztráltak a CS.A.K. egy nő?! konferenciára Debrecenben, ami újra fontos kérdéseket boncolgatott.

Hirdetés

Tenki Réka, Kubik Anna, Bereczki Zoltán, Jakupcsek Gabriella – csak néhányan a neves meghívottak közül, akik fontosnak tartották annyira a témát, hogy a nevüket és gondolataikat adják hozzá. 

A megváltozott társadalmi szerep újfajta válaszokat követel:

hol a nők helye most, hogyan lehet megfelelni megannyi kihívásnak, miért fontos a család, mi van az egyszülős családokkal, hova helyeződött a hangsúly az apaságban? Mitől jó apa valaki, hol az ő helyük az új családban, hogyan tudnak a feleségük társa és a gyerekük jó apja lenni egyszerre?

A konferencia láthatóan megmozgatta a várost, hiszen – ahogy ez elhangzott –  sok probléma azonos minden anyánál, lakjon falun vagy városban, legyen dolgozó vagy "csak" főállású anya. Az egy-egy téma köré szerveződő blokkok leginkább kérdéseket hoztak, véleményeket ütköztettek, álláspontokat tükröztek vissza. Az együttgondolkodásban nagyon sok közös nevező bukkant felszínre:

sokszor bizony a mindennapi logisztika okozza a legnagyobb fejtörést színésznőnek, üzletasszonynak egyaránt. 

A Szabó Magda előtti tisztelgés súlypontja A NŐ volt. Hiszen ő maga nem vált anyává, de nőként olyan markáns vélemény- és szemléletformáló erővel bírt, amely születésének 100. évfordulóján megkerülhetetlen. 

A konferencia ugyan nem adott választ arra, hogyan lehet összeegyeztetni minden szerepet (ez nem is volt feladata), azonban számos olyan kérdést hagyott nyitva, amelyen gondolkodva mindenki rálelhet a saját megoldására. Mert néhány dolog minden nőben közös: szeretnénk az élet minden területén megfelelni, jó anyák, feleségek, alkalmazottak lenni, megoldani a hétköznapokat, azonban mindannyian küzdünk a társadalom által ránk erőszakolt vagy pedig magunk által támasztott korlátainkkal. 

Gulyás-Czibere Anikó

konferenciaporkoláb gyöngyianyaságapaság

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés