Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tudatos pályaválasztást segítik Debrecenben

| 2017. 10. 02. | 17:00:00
Komplex pályaorientációs programot hoztak létre, jövőre indul.
A tudatos pályaválasztást segítik Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Október 2-án sajtótájékoztatót tartottak a Debreceni Tankerületi Központban. Témája a 2018/19-es tanévben induló komplex pályaválasztást segítő pályaorientációs program volt.

– Átfogó, az általános iskolára és középiskolára kiterjedő programot fogunk megvalósítani. A 2017/18-as tanévban első alkalommal kapott minden tagintézmény egy olyan lehetőséget, hogy egy plusz alkalom, tanításmentes munkanapként felhasználható pályaorientációs napra – mondta Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója. Ez is a program része, melynek elkészítését több tényező is indokolja.

Idén 1360 tanuló fejezi be a nyolcadik osztályt és dönt arról, hol szeretne továbbtanulni. A Debreceni Tankerületi Központ, mint fenntartó ezt a választási folyamatot kívánja koordinálni úgy, hogy pályaorientációs eseményeket hoz létre. Ezáltal támogatják azt is, hogy a felsőoktatásba felvételt nem nyerő diákok szakmát tanulva jelenjenek meg a munkaerőpiacon. A szükséges tájékoztatás, információnyújtás nem csak a pedagógusok feladata lesz azonban: bevonják a szülőket is. A gyerekek reális önképének elősegítését pszichológusok is segítik csoportos és egyéni foglalkozásokkal. Cél, hogy a gyerekek reális képet kapjanak a szakmákról, így könnyebb legyen választaniuk a képzések között.

Átfogó képet kívánnak adni a Debrecenben működő középiskolák aktuális kínálatáról és az elhelyezkedési lehetőségekről. A program célja a Berettyóújfalui és a Hajdúböszörményi Tankerülettel való együttműködés, hiszen sokan ezekből a városokból Debrecenben terveznek továbbtanulni.

– Debrecen léptékváltás előtt áll: Debrecennek kell egy közel 3 milliós régió fővárosává válnia – hangsúlyozta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere. Elhangzott, hogy ehhez „cívisszorgalom” és az iskolákban kitermelődött humánerőforrás szükséges. – Az elmúlt évben több mint 3000 új munkahely létesítését jelentettük már be. Megfogalmaztunk egy olyan igényt, amit az oktatási rendszernek ki kell szolgálnia – folytatta. Céljuk az, hogy 3%-al nőjön a középiskolákba, szakiskolákba, szakközépiskolákba beiratkozók száma. Az alpolgármester elmondta: ez a Debreceni Szakképzési Centrum nélkül nem fog működni. Ezt segíti a komplex pályaválasztást segítő program is.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: a diákoknak motivációra van szükségük a továbbtanuláshoz. Egyrészt az elhelyezkedés, a boldogulás fontos tényező, a másik az anyagi ösztönzés (ösztöndíjak). – Hosszútávú motiváció az, hogy aki szakmát tanul, annak az erkölcsi és anyagi megbecsülése is egyre inkább növekedik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.