Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Játszóház Projekt – ahol újra gyerekek lehetünk

| 2017. 10. 04. | 14:51:00
Útnak indult a harmadik évad.
A debreceni Játszóház Projekt – ahol újra gyerekek lehetünk
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A programsorozat újra és újra várja az érdeklődő fiatalokat és az idősebbeket is, hogy állandó játékaikat bemutathassák a szórakozni és kikapcsolódni vágyóknak.

Gyors siker, hatalmas érdeklődés

A Játszóház Projekt több száz követőt tudhat magáénak közösségi oldalain. Az összes debreceni rendezvényükön hatalmas az érdeklődés, zsúfoltságig telik az eseménynek helyet adó belvárosi szórakozóhely. De mi is az a Játszóház Projekt, és miben rejlik a titka?

Pár évvel ezelőtt egy fiatalokból álló csapat kitalálta, hogy egyedülálló módon társasjátékozásra csábítják a budapestieket. A kis csoport a semmiből indította el a kreatív és minőségi szórakozásra irányuló kezdeményezést. Azóta – másfél-két év alatt – rendszeres programsorozattá nőtte ki magát. A vidéki közönség nagy örömére többek között Debrecenbe is kétheti rendszerességgel megtartják.

– Először a teljes csapat az összes játékkal a cívisvárosba utazott Budapestről. A jól bevált mintára tartottunk itt is egy játszóházat, hogy megnézzük, van-e rá igény. Olyan sokan eljöttek, hogy ezt újra és újra megismételtük, egyre többször fordultunk meg Debrecenben. Az első alkalommal 50-60-an, a második alkalommal már 200-an. Szerencsére nagyon gyorsan híre ment. Hamarosan kialakult egy fix debreceni csapat, itteni játékokkal. Azóta kéthetente tartunk ilyen eseményt itt is – mondta Sághy Balázs, a Játszóház Projekt szervezője és oszlopos tagja.

„A modern társasjátékok nagyon alulértékeltek”

Aki még sosem járt a Játszóház Projekt eseményen, azt gondolhatná, hogy klasszikus társasjátékokat kínálnak a szervezők. A legtöbbünknek van gyerekkori emléke az áttársasjátékozott utazásokról, nyári táborokról, éjszakákról – a programsorozat azonban teljesen más oldalról közelíti meg a fogalmat. Úgynevezett „modern” társasjátékok sokaságát hozzák el alkalomról alkalomra, hogy a közönségben új kép alakulhasson ki a minőségi időtöltésről.

– A modern társasjátékok nagyon alulértékeltek, a legtöbben nem ismerik ezeket. Sokaknak a Monopoly és a Gazdálkodj okosan! jut eszébe először, nálunk azonban több száz modern társasjáték van, amit nem ismernek az emberek. Amikor bevezetjük őket ebbe a világba, rögtön ráéreznek az ízére és elhozzák az ismerőseiket is, hogy ők is átélhessék ezt.

Nagy, kielégítetlen igény mutatkozik az olyan közösségi programokra, amik értelmes időtöltési lehetőséget biztosítanak a fiatalok számára.

Rengetegszer látom, az a program, hogy menjünk el inni, aminek semmilyen kreatív megnyilvánulása nincs. Szerintem ez a két dolog találkozik a Játszóház Projektnél: az új játékok és a közösségi élmények iránti igény – fogalmazta meg a programsorozat hatalmas sikerének titkát Balázs.

Közösségépítés – játékokkal

– Modern játékaink minden szempontból széles skálán mozognak. Az 5 percestől a 4 órásig mindent meg lehet találni. Valamelyiknek a szabálymagyarázata 1 perces, valamelyiknek félórás. Vannak kétfős játékok, de vannak olyanok is, amiket tízen is lehet játszani – sorolta. – A „modernsége” abban rejlik, hogy az utóbbi 15-20 év játékait gyűjtjük össze. Erősen tematikusak: van valami izgalmas sztori mögöttük, amibe bele lehet helyezkedni. Sok döntéshelyzet elé állítják a játékost elsősorban a családi és stratégiai játékok, és ezek a döntések befolyásolják a végkimenetelt. Elég sok időt töltünk azzal, hogy kipróbálunk újakat és kiválogatjuk azokat, amik szerintünk a legalkalmasabbak. Persze figyelembe vesszük a játékosok igényeit. Volt olyan is, hogy rosszul mértük fel, nem volt alkalmas erre a környezetre (4-5 órás gondolkodós-stratégiai játék).

– Az érdeklődők jönnek egyedül, társaságban. Ha egyedül érkezik valaki, ott van egy nagy kupacban az összes játék a bejáratnál, a játékmesterek pedig segítenek kiválasztani az igénynek megfelelőt. Bevett szokás, hogy ilyenkor beállnak egymáshoz az ismeretlenek is. Az is előfordul, hogy egy összeszokott társaság tagjai megkérdezik az egyedül érkezőt, beáll-e, mert ez a játék jobb négyen, ám ők csak hárman vannak.

Ki lehet játékmester?

A játékmesterek mindenben segítik az eseményre érkezőket.

Ők igazítják el az érdeklődőket a társasjátékok sokaságában – hiszen tudják, milyen típusú játék milyen csoportnak való. A játékmesternek jelentkezés folyamata alapvetően könnyű, meghívásos alapon működik. Ha valaki szeretné magát kipróbálni ebben a szerepben, felírják az elérhetőségeit. Amennyiben hiány lenne játékmesterekből, – hiszen rengetegen érkeznek minden eseményre, és kevés idejük jut egy-egy csoportra – értesítik őket és megtanítják ennek minden csínjára-bínjára. A poszt megkövetel egyfajta határozott személyiséget. Kitétel, hogy jól bánjon az emberekkel, legyen kommunikatív, kedves és nagyon lelkes a modern társasjátékok iránt. Ezek megismertetése folyamatosan zajlik, a szervezők mindenben segítik a munkájukat, mondta el Balázs. Mint az eseményen is megfigyelhető volt, rengeteg a külföldi egyetemista, akik rendszerint ellátogatnak a Játszóház Projektre. Éppen ezért a játékmestereknek szükséges lehet egy-két idegennyelv alapos ismerete, hogy bármiben segíteni tudjanak nekik is.

„A hátunk mögött hagyhatjuk a problémákat”

A társasjáték „a legújabb legális tudatmódosító”, ahogy a honlapjukon írják. A közösségben töltött idő és az új ismeretségek kötésének öröme ugyanis olyan hatással van a résztvevőkre, hogy az órák szinte perceknek tűnnek. A szeptember 21-i debreceni eseményen azonnal érződött ez: mindenhol vidám arcok voltak a zsúfolásig telt szórakozóhelyen. Külföldiek a helyiekkel, idősebbek a fiatalabbakkal társultak egy-egy sokfős játék miatt, mindenki talált igényének megfelelő és korosztályához, neméhez illő társast.

Két egyetemista lány egy bonyolultnak tűnő játék útmutatójának böngészése közben elárulta: ők minden alkalommal igyekeznek ott lenni a Játszóház Projekten, immár két éve. – Baráti társaságunk nagy része jár ide, egyre bővül a csapatunk. Arra is volt példa, hogy 3-4 ismeretlen csatlakozott hozzánk, akiket örömmel fogadtunk. Azért volt bennünk némi fenntartás, de hamar összekovácsolódtunk a játékok során – árulták el. – Mindenkinek ajánljuk, hogy jöjjön el, próbálja ki. Ez olyan, mintha visszacseppennénk a gondtalan gyerekkorba. Teljesen kikapcsol, itt a hátunk mögött hagyhatjuk a problémákat. Egy fárasztó munkanap vagy záróvizsga után jó kikapcsolódás.

Gönczy Anna

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Földimogyoró lehet benne.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.