Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két debreceni virágkocsi is útra kel – két irányba

| 2017. 09. 14. | 21:52:00
Az egyik Budapestre, a másik Királyhelmecre utazik.
Két debreceni virágkocsi is útra kel – két irányba
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni virágkarnevál egyik szimbóluma, a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi a hétvégén Budapesten látható, ami a virágkompozíció elmúlt évekbeli országjárásának immár 14. állomása. Az egyik legismertebb és leghíresebb debreceni virágkocsi a Nemzeti Vágta helyszínén, a Hősök terén tekinthető meg. A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy évente magyarországi és határon túli városok fogadják ezt a virágkocsit: A Szent Korona tiszteletét tette Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában, tavaly pedig Nagyboldogasszony napján Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldotta meg Esztergomban. A kompozíció 2017-ben a Hortobágyi Lovasnapokon, majd ismét Esztergomban járt, a Debreceni Virágkarnevált követően pedig a Nemzeti Vágtán is mutatkozik be. (A virágkompozíció tervezője és szobrász: Pikó Sándor, kivitelező: Szabó Erzsi, Gulyás Tamás, Statikus: Kiss Péter)

A 10 éves Nemzeti Vágtán a szombati megnyitó ünnepségen 200 lovas, köztük 150 hagyományőrző huszár vonul fel és 300 gyalogos hagyományőrző katona jelenik meg a Hősök terén. A megnyitó ünnepség részeként fogadalmat tesz annak a 72 településnek a lovasa, akik az Elővágták után több mint 200 lovas közül a Nemzeti Vágta budapesti döntőjébe jutottak.

Ezen az eseményen Debrecen városa képviseletében a szabadszállási Hajdú László indul Liptó nevű, 6 éves pej ménjével. A versenyző, két munkatársa, valamint a ló futtatásának Nemzeti Vágtával kapcsolatos költségeit Debrecen önkormányzata állja, a ló szállításáról pedig a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. gondoskodik.

A nyáját terelő jó pásztor című Esztergom és Debrecen közös virágkocsija pedig a hétvégén Királyhelmecen mutatkozik be a város napján. Szeptember 15-17. között rendezik meg Királyhelmecen a XV. Bodrogközi Kulturális Fesztivált, Királyhelmec Város napját és a Szüreti ünnepséget, amely hagyományos szüreti vásárral és felvonulással kezdődik, majd rendkívül gazdag egész napos programokkal, többek között kulturális, kézműves és sportbemutatókkal, számos hazai, magyarországi népművészeti és hagyományőrző csoport fellépésével, továbbá rockénekesek,-együttesek koncertjével várja a város és a környező, valamint távolabbi települések lakóit.

A Bodrogközi és Ung – vidéki Közművelődési Intézet, illetve a Királyhelmec és a Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális Intézménye által szervezett a "KIRÁLYI BAKCHIÁDA" keretén belül rendezett kiállításokra is sor kerül. Királyhelmecen, a Mailáth József Regionális Múzeum udvarán tekinthető meg a "nyáját terelő jó pásztor" virágkompozíció. A kompozíció a két vallási központ, Esztergom is és Debrecen megtartó hitéletének közös gyökerét mutatja fel. A kereszt(y)én(y) szimbolikában a bárány a világ bűnét hordozó, a helyettes áldozatot vállaló Megváltó jelképe. Isten Báránya az, aki elveszi a világ bűneit, s megváltásával legyőzi a halált. A zászlós bárány a helvét hitvallást szimbolizáló zászlóra tekint, s a nyájat terelő Pásztorra. Arra a jó Pásztorra, aki bárányait ismeri, nevükön szólítja őket, az elveszett bárányt sem hagyja elveszni, utánamegy, s a nyájáért életét adja. Az eget és földet mintázó cifraszűrben lépdelő pásztor furulyájából a Teremtő Erő, az Ige szökkenti szárba a virágokat. (Tervező és szobrász: Pikó Sándor, virágdizájn: Antal István és Antal Istvánné, statikus: Kiss Péter)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.