Hirdetés

Hiába pereskedtek, megint vesztettek a hortobágyi gazdák

Cívishír

2017.09.13. 11:56

Hiába pereskedtek, megint vesztettek a hortobágyi gazdák

A Kúria is döntött a földhaszonbérleti szerződésekről.

Hirdetés

A Kúria hatályában fenntartotta a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletét arra vonatkozóan, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság nem sértett jogszabályt a korábban hírül adott, a felperesek által vitatott haszonbérleti szerződés megkötésekor - írja közleményében a nemzeti park igazgatósága.  

A Kúria, mint felülvizsgálati bíróság 2017. szeptember 5-én ismét megállapította, hogy a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítélete szabályosan és helytállóan foglalt állást a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által lefolytatott haszonbérleti eljárás és annak nyomán megkötött haszonbérleti szerződés érvényességére nézve.

Ez alapján a bírói fórumok egységesek abban a tekintetben, hogy

a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jogszerűen és szabályosan járt el a haszonbérleti szerződés megkötésére irányuló pályázati eljárás során, nem sértett jogszabályt, nem kerülte meg azt és a megkötött haszonbérleti szerződések nem ütköznek a jó erkölcsbe. 

A közleményben emlékeztetnek: 2014 decemberében több - a haszonbérbeadásra irányuló pályázati eljárásban - nem nyertes pályázó kezdeményezett peres eljárást a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a nyertes haszonbérlő ellen a haszonbérleti szerződés érvénytelenségének megállapítása érdekében. 

A Debreceni Törvényszék lefolytatta a bizonyítási eljárást és mind a négy esetben elutasította a felperesek keresetét. Az ítéletek ellen a felperesek fellebbezést nyújtottak be. A Debreceni Ítélőtábla elutasította a felperesek fellebbezését és jogerős ítéletével helyben hagyta a Debreceni Törvényszék döntéseit, melyek mindegyike megállapította, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a nyertes pályázó a pályázati eljárás és a szerződéskötés során nem sértett jogszabályt, nem kerülte meg azt és a megkötött haszonbérleti szerződések nem ütköznek jó erkölcsbe.

A Kúria ezeket a döntéseket hatályban tartotta a felperes felülvizsgálati kérelmei ellenére. 

Tekintettel arra, hogy a Kúria döntése ellen jogorvoslati lehetőség nincs, az ügyben a pereskedés vélhetőleg befejeződött. 

hortobágyHortobágyi Nemzeti Park

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés