Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadást tanulnak a debreceni iskolások

| 2017. 09. 25. | 21:00:00
Az Elfogadás napján egész napos programon vehettek részt a debreceni iskolások.
Elfogadást tanulnak a debreceni iskolások
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szeptember 25-én érzékenyítő napon, vagyis az „Elfogadás napján” vehettek részt a debreceni iskolások, hogy játékos formában megismerhessék a fogyatékkal élők sajátos mindennapjait.

A Salva Vita Alapítvány „Adj egy ötöst” címmel hirdetett pályázatot általános iskolai felső tagozatosok és középiskolás diákcsoportok számára. Célja, hogy a felnövekvő generáció személyes találkozáson keresztül ismerkedjen meg fogyatékkal élő emberekkel. A közös tevékenységek kitalálását rábízták a jelentkezőkre. A program során országosan 50 iskolában valósítanak meg érzékenyítő napot, a 10 legkiemelkedőbb pályaművet benyújtó iskola pedig értékes díjjal is gazdagodik.

A városunkból pályázó iskolák közül a Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája nyert, így ott rendezik meg szeptember 25-én az Elfogadás napját a 11. A (unikornis) osztály szervezésében. A program fő szervezője Pájer-Mihálku Anikó Réka iskolapszichológus, támogatója a Debreceni Szakképzési Centrum. A Könnyűipariba két évvel ezelőtt autista tanulók érkeztek, – akkor rendezték meg ott először az érzékenyítő napot – ezután született meg az ötlet, hogy ilyen formában ismertessék meg a tanulókat speciális helyzetekkel. Immár negyedik alkalommal rendezik meg ezt a programot.

A mostani eseményen a DSZC 11 tagintézményéből delegált 10 fős csapatok vehetnek részt, csoportonként egy sajátos nevelési igényű tanulóval. A 12. csapatot a Könnyűipari szakiskolai osztályaiból álló fogyatékkal élő fiatalok alkotják. A programok reggeltől 13 óráig tartanak. A feladatok között szerepel sorverseny, kifilm-vetítés, valamint négy teremben próbálhatják ki a fiatalok, milyen autistaként, látás-, hallás- vagy mozgássérültként élni.

– Látható, érezhető ennek a rendezvénynek a hatása. Azt mondhatom, hogy sokat léptünk előre – fogalmazta meg Kovácsné Győrfi Enikő, az szervező iskola igazgatója. – 2015-ben elindultunk ezen a példaértékű úton, nagyon jó irányt mutatott. A gyerekek mára megtanulták elfogadni nem csak az enyhe értelmi fogyatékos társaik viselkedését, reakcióit, hanem gyakorlatilag ők maguk egymással szemben is toleránsabbak – folytatta. – Joga van mindenkinek megkapnia azt a bánásmódot, amitől embernek érezheti magát és megtalálhatja a helyét a világban.

A programhoz vendégek is csatlakoztak: a Csodakutya Alapítvány, a KÖZ-PONT Ifjúsági Egyesület és a Drogambulancia Debrecen. A három szervezet játékos feladatokon (társasjáték, gyorstalpaló feszültségcsökkentő) keresztül mutatja be a fiataloknak, hogy milyen fogyatékosként vagy függőként élni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.