Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ömlik a pénz a debreceni turizmusfejlesztésbe

| 2017. 08. 19. | 16:21:00
Milliárdos beruházások indulhatnak.
Ömlik a pénz a debreceni turizmusfejlesztésbe
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar kormány döntése értelmében létrejött a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó kiemelt turisztikai térség. A döntéssel a Balatoni, a Sopron - Fertő-tói, valamint a Tokaj, Felső-Tisza, Nyírségi után ez lett az ország negyedik turisztikai régiója.

A döntést a régió turisztikai eredményei alapozták meg. Debrecent és Hajdúszoboszlót 2016-ban 452 473 vendég választotta, 8,4 százalékkal többen, mint 2015-ben. A vendégéjszakák száma 1 344 407 volt, ami 9 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A térség turisztikai részesedése az országos vendégéjszakák számából 2016-ban 4,9 százalék volt. Ennél nagyobb részesedést csak Budapest és a Balaton ért el. Hortobágy 2008-ban „Magyarország legjobb élő hagyományokat őrző desztinációja” lett, míg a Tisza-tó 2010-ben nyerte el a „Magyarország legjobb természetes vízű desztinációja” címet.

Az elért eredmények ellenére a fejlődéshez összehangolt és a kormányzati elképzelésekhez is kapcsolódó fejlesztési stratégia kidolgozására volt szükség. Ezt a tervet fogadta el legutóbbi ülésén a kormány és döntött arról, hogy kiemelt turisztikai térséggé válik a régió.

A kormánydöntés értelmében a térségben 30 fejlesztési program valósulhat meg összesen 35,8 milliárd forintból, amelynek jelentős része hazai forrás.

A Debrecen-Hajdúszoboszló kiemelt turisztikai térségben négy település (Debrecen, Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény, Balmazújváros) található, míg a Hortobágy - Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térségben 24 település.

Összeségében Debrecen 18,6 milliárd forintot, Hajdúszoboszló 5 milliárdot, Hortobágy 3 milliárdot, Tisza-tó 2,7 milliárdot, Poroszló 200 milliót, Karcag 1 milliárdot, Berekfürdő 1,5 milliárdot fordíthat fejlesztésekre. A Hortobágy-Tisza-tó élménykerékpárút kialakítására 980 milliót költhetnek, míg a Magyar Turisztikai Ügynökség által támogatott kiemelt térségi szintű fejlesztésekre 2,8 milliárd jut majd.                                                                

Debreceni fejlesztések 

1. Turisztikai központ az Ötholdas Pagonyban: gyógyhelyfejlesztés, interaktív játszótér és turisztikai központ létrehozása. A beruházási összeg 1 milliárd forint.

2. Nagyerdei tréningpálya-rendszer: Outdoor családi, csapatépítő, szabadidős, több állomásból álló tematikus tréningpark. Állomások egymástól 1-2 km-re. Csak gyalog és kerékpárral járható. Beruházási összeg 300 millió forint.

3. DEBI – közösségi Bringaprogram: A bringaprogram célja, hogy bekapcsolja Debrecent a modern nagyvárosok sorába és alternatív közlekedési formát és kikapcsolódási lehetőséget kínáljon a városlakók és a városba érkező turisták számára. Az alapot az egységes országos turisztikai célú közbringa hálózat adja. A beruházási összeg 100 millió forint.

4 Adrenalin-kötélpálya a Nagyerdei Víztoronynál: Extrém kötélpálya, amely a több mint 30 méteres Víztoronyból indul. Célja, a Nagyerdő turisztikai kínálatának bővítése, az izgalmakat kedvelő kalandvágyók elérése, a jelenleg nehezebben megszólítható fiatal korosztály számára egy látványos, adrenalin fokozó attrakció létrehozása. Beruházási összeg 100 millió forint.

5. Aquaticum Mediterrán Élményfürdő szolgáltatásbővítése: Az élményfürdő teljes felújítása, mediterrán pihenőkert a kupolatérben függőhidas rendszerrel, külső csúszótorony, mediterrán akvárium, élményfürdő-napozóterasz, 365 napon használható családi kert, energetikai korszerűsítés, közösségi terek korszerűsítése, design megújítás. A beruházási összeg 1,5 milliárd forint.

6. Interaktív Vizes Gyermekközpont: A régi fedett uszoda, kádaskezelők átalakítása, közvetlen kapcsolat az élményfürdővel. Fejlesztő programok és terek, tanmedence, iroda kialakítás - családok számára szolgáltatásfejlesztés. Speciális gyerekeknek (hiperaktív, figyelemzavaros, víz-iszonyban szenvedő-vízhez való szoktatás vagy éppen kései beszédfejlődéses gyerekek) foglalkozások szakemberek bevonásával. A beruházási összeg 400 millió forint.

7. Nagyerdei Szabadtéri Színpad fejlesztése: a Szabadtéri Színpad nézőterének lefedésével az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva növelhető a rendezvénynapok száma. Infrastruktúra fejlesztésével  (minőségi világítás-, és hangtechnika, zajvédő falak, nézőtérborítás stb.) tovább növelhető a színház kihasználhatósága és a megvalósítható produkciók attraktivitása. A beruházási összeg 400 millió forint.

8. A debreceni állatkert fejlesztése II. ütem: Meglévő állatházak bővítése, átalakítása. Új állatházak és kifutók létesítése. Multifunkciós Látogató- és Oktatási központ. Állatorvosi kezelő, karantén, állatmentő központ; a gazdasági udvar felújítása. Infrastruktúra és szolgáltatás fejlesztés (megújuló energetikai beruházások, kiszolgáló egységek, közműhálózat, utak és utcabútorok megújítása). A beruházási összeg 4, 790 milliárd forint.

9. A debreceni vidámpark fejlesztése: műemlék caroussel (lovasforgó) és műemlék dodgem felújítása, interaktív játszótér kialakítása, infrastruktúra-fejlesztés, szolgáltatásfejlesztés és bővítés, a kisvasút pályabővítése és a szerelvények megújítása. A beruházási összeg 3,6 milliárd forint.

10. Varázserdő: A megérkezés élményét fokozó „kapu” - mely attrakció is egyben - a Nagyerdő város felőli oldalánál, illetve a jelenlegi világszenzációként működtetett Ködszínház hangulatát fokozó fényjáték az erdő fáira vetítve. Színes promenád a Víztorony és a Kapu között, a jelenlegi Pallagi út helyén, a kabinsor elbontásával. A beruházási összeg 1,5 milliárd forint.

11. Panorámalift és VisitDebrecen Kávézó: Debrecen legmagasabb lakóháza, a 75 méter magas Petőfi téri toronyház Debrecen főutcájának végén, a vasútállomás (leendő Intermodális Központ) mellett található. A projekt keretében a toronyház oldalán egy panorámalift, tetején pedig egy panorámakert, látogatóközpont és kávézó kerülhet kialakításra. Ennek az elemnek a műszaki alátámasztása jelenleg zajlik, csak akkor épül meg, ha az statikailag és műszakilag kivitelezhető. A beruházási összeg 2 milliárd forint.

12. Vojtina Bábmúzeum: Magyarország első bábmúzeuma Vitéz Lászlót, a vásári bábműfaj központi figuráját középpontba állítva kíván a magyar és a nemzetközi vásári bábjátéknak emléket állítani, valamint a múzeumra alapozva interaktív módon kíván a műfaj felvirágozatásához hozzájárulni. A beruházási összeg 150 millió forint.

13. Négyévszakos városközpont: Debrecen szórakozó-negyedének, a Halköz/Simonffy utca, illetve a Gambrinusz-köz egyes részeinek a téliesítése, a Simonffy utca belvároshoz közel álló részének illetve a Gambrinusz-köz üvegtetős lefedésével. A beruházási összeg 1,5 milliárd forint.

14. Kerekestelepi fürdőfejlesztés: A fejlesztés során fedett gyógymedence és gyógyászati központ kerül kialakításra, valamint megtörténik az OEP vendégek fürdőszolgáltatásainak szolgáltatásfejlesztése is. A beruházási összeg 640 millió forint.

A vállalkozások is jól járnak

A kiemelt turisztikai térség cím nemcsak azt jelenti, hogy célzott forrásokból lehet fejleszteni a szolgáltatásokat, hanem egyben óriási lehetőséget nyújt a térségben működő turisztikai vállalkozások számára is. A régióban működő szálláshelyek ugyanis pályázhatnak a 300 milliárd forint keretösszegű Kisfaludy-program forrásaira is, amelyből a meglévő szálláshelyek minőségi fejlesztéséhez lehet kormányzati segítséget kapni.

Összességében a kormányzati döntés két területen is mérföldkő a térség turisztikai életében. Egyrészt 35,8 milliárd forintot biztosít a fejlesztési program megvalósítására, másrészt soha nem látott segítséget nyújt a Kisfaludy-programon keresztül a turisztikai vállalkozások számára is. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés