Hirdetés

Nem magyar ajkúak, de jobban ismerik a magyart, mint a magyarok többsége

2017.08.01. 14:09

Nem magyar ajkúak, de jobban ismerik a magyart, mint a magyarok többsége
(Fotó: illusztráció)

Debrecenben randevúznak a nem magyar anyanyelvű magyartanárok.

Hirdetés

Nyolc országból huszonegyen érkeztek a nem magyar anyanyelvű magyartanárok hatodik konferenciájára, amelyet a Debreceni Nyári Egyetem szervezett meg - közölte a Debreceni Egyetem sajtószolgálata.

Közleményük szerint a fennállásának 90. évfordulóját ünneplő nyári egyetem régóta kapcsolatban áll olyan külföldi tanárokkal, akik a magyart idegen nyelvként tanítják hazájukban. Nekik ad lehetőséget évről évre a konferencia tapasztalatcserére, új szakmai kapcsolatok kialakítására.

Dobi Edit, a nyári egyetem szakmai vezetője a konferencia hétfői megnyitóján kiemelte: 2012 óta az a céljuk, hogy megszólítsák azokat a külföldi intézményeket, civil szervezeteket, amelyek magyart mint idegen nyelvet tanítanak. Hozzátette: ez a tevékenység bővült az évek során a sajátos szükségletek felmérésével, szintfelméréssel, lektorok, hétvégi iskolák tanárainak találkozójával, valamint a hasznos módszerek cseréjével.

A konferencia témája idén a magyar kultúra és a magyar művészetek szerepe a magyar mint idegen nyelv tanításában.

Az egyes szekciók a téma egyes részterületeit dolgozzák fel, különös tekintettel az irodalom, a film, a zene, a néptánc, valamint a magyar kulturális örökség értékeire - ismertette a szakmai vezető.

Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója kiemelte: szeretnének lehetőséget teremteni arra, hogy a találkozó résztvevői szervezett formában találkozhassanak más országokban tanító kollégáikkal és a nyári egyetem szakembereivel.

Az augusztus 2-áig tartó rendezvény alatt óralátogatásokra és konzultációkra is lehetőség nyílik, az estéket pedig együtt tölthetik a nyári egyetem mintegy negyven országból Debrecenbe érkező külföldi hallgatójával.

magyaregyetem

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés