Hirdetés

Ezt a „migránst” szívesen látjuk, és a csodájára járunk!

hnp.hu

2017.08.11. 10:02

Ezt a „migránst” szívesen látjuk, és a csodájára járunk!
(Fotók: hnp.hu)

Debreceniek, irány Hortobágy!

Hirdetés

A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága számolt be arról, hogy március óta egy immatur (még nem öreg tollazatú) rózsás gödény(Pelecanus onocrotalus) tartózkodik leginkább a Hortobágy-Halastó északi, legnagyobb tóegységén, a Kondáson és a közeli V. tavon.

Ennek a madárfajnak a természetes költőállományai hozzánk legközelebb Romániában, a Duna-deltában vannak. Magyarország területén jó ideje nincsen fészkelése, az 1870-es évek óta kipusztult hazánkból.

A gödények (Pelecanidae) - vagy más néven pelikánok - jellegzetes külsejű, leginkább halakat fogyasztó madárcsoport, melyek Európában két fajjal képviseltetik magukat; a rózsás gödénnyel és a borzas gödénnyel (Pelecanus crispus), mely legközelebb szintén a Duna-deltában, azon kívül Macedóniában fészkel.

A hatalmas termetű rózsás gödény szárnyfesztávolsága elérheti a 330-350 cm-t, míg testtömege meghaladhatja a 10 kg-ot is. Európában mára már csak néhány helyen fészkel, leginkább nagy folyók torkolatvidékén. Sajnos a folyók szabályozásával, a nagy mocsarak lecsapolásával ez a madárfaj elveszítette legfontosabb élőhelyeit, egész európai állománya veszélyeztetett.

Érdemes tehát Hortobágyra menni!

hortobágypelikán

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés