Hirdetés

Örömhír: végleg lehull a lepel a Golgotáról!

Magyar Idők

2017.07.13. 09:44

Örömhír: végleg lehull a lepel a Golgotáról!
A Goltota eltakarva (Fotó: mti)

A tulajdonos beéri azzal, hogy a bíróság neki adott igazat. A képe egyelőre Debrecenben marad.

Hirdetés

Debrecenben marad, és nem takarja lepel a Déri Múzeumban Munkácsy Mihály trilógiájának Golgota című festményét, írja a Magyar Idők. Pákh Imre, a kép tulajdonosa a lapnak azt mondta, a Kúria döntésének tudatában levetette a leplet és egyelőre nincs is szándékában visszatenni, mivel jelen állás szerint igazat vagy részben igazat adott neki a bíróság.

Az Egyesült Államokban élő műgyűjtő üzletember tulajdonában van  Munkácsy Mihály trilógiájának Golgota című darabja, míg a két másik kép az államé.

Az állam hatmillió dollárt, átszámítva több mint 1,6 milliárd forintot ajánlott a trilógia még magánkézben lévő darabjáért. Pákh Imre azonban kilencmillió dollár alatt nem volt hajlandó megválni az értékes festménytől. Ezután az állam védetté nyilvánította a képet, amely a magyar örökség részeként így nem vihető ki az országból.

A tulajdonos "bosszúból" letakartatta a képet, csak egy napra, a Múzeumok Éjszakájára engedte, hogy levették róla a leplet. 

Pákh Imre azt mondta: nincs szándékában eladni a trilógia egyetlen magántulajdonban lévő képét, de ez nem jelenti azt, hogy egy hónap múlva nem fog valaki jelentkezni. Pákh azt mondta: a Golgota egy különleges kép, amely vonzza a gazdag gyűjtőket, ha elhagyja Debrecent és ki van állítva például Budapesten vagy Bécsben. A potenciális vevők azonnal tesznek egy ajánlatot, amint meglátják a saját szemükkel.

A Golgota hamarosan ismét látható lesz a Déri Múzeumban

 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés