Hirdetés

Jobbik: ne épüljön börtönkórház Berettyóújfaluban!

Cívishír

2017.07.12. 18:35

Jobbik: ne épüljön börtönkórház Berettyóújfaluban!

Aláírásgyűjtést kezdeményeznek az ügyben.

Hirdetés

A Jobbik nem akarja, hogy berettyóújfaluban megépüljön a fogvatartottak egészségügyi központja. Erről a helyi kórház előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben azt írják: a tököli rabkórházban jelenleg körülbelül 140 fogvatartottat kezelnek; 2015-ben valamivel több mint 110 ezer fogvatartottat szállítottak oda ambuláns vizsgálatra, és megközelítőleg 1300 fekvőbeteg fordult meg a különböző osztályokon, ami megfelel egy közepes szintű megyei kórház betegforgalmának

Ezzel kellene szembenéznie a Berettyóújfaluba tervezett létesítménynek is, ha megvalósul a projekt - szögezik le a közleméynben. 

Kulcsár Gergely emlékeztetett: korábban több helyen tiltakoztak a létesítendő börtönkórház ellen, például Miskolcon és Szikszón is. A borsodi megyeszékhelyen a Jobbik aláírásgyűjtő akciójával sikerült megakadályozni a terv megvalósítását.

Kulcsár felsorolta, melyek azok a kérdések, amelyekre nem kapott megnyugtató választ a témában tartott lakossági fórumon az illetékesektől:

- Hogy érezzék biztonságban betegen fekvő hozzátartozójukat az emberek, ha bűnözők vannak a szomszédban?

- Miként kívánják biztosítani a biztonságos látogatási rendet?

- Nem fogják-e korlátozni a civil betegek és hozzátartozóik jogait a velük azonos intézményben elhelyezett nagyszámú rab miatt?

- Mivel garantálják azt, hogy a börtönkórház dolgozókat elszívó hatása miatt nem fog kiürülni a városi kórház?

Kulcsár szerint hazugság, hogy a projekt stabilizálja majd a városi kórház helyzetét is, mert ha valaki teljes állásban a börtönkórházban dolgozik, nem fog a másikban is dolgozni. 

Ha ez funkcionálisan két különböző intézmény lesz, akkor nem lehetnek ilyen hatással egymásra. Legfeljebb arra lesz jó az egész, hogy egymástól tudják majd elszipkázni a dolgozókat. És mivel a Bv-nek vélhetőleg több pénze lesz, pont a városi kórház lehet a kárvallottja egy ilyen intézménynek a szomszédban – mutatott rá Kulcsár.

Kulcsár Gergely bejelentette, hogy a Jobbik kampányt fog folytatni ez ügyben, amelynek az első lépése, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek.

Véleménye szerint erre azért van szükség, mert a leendő helyi népszavazás nyakatekert kérdésére igennel kell szavaznia annak, aki nem akar rabkórházat.

Továbbá a népszavazás csak arról az ingatlanról szól, ahova most tervezik az intézményt, a jobbikos petíció viszont a város egész területére vonatkozik.

- Ha kiírják a népszavazást, akkor a kampányban aktívan részt fogunk venni, hogy megakadályozzuk a rabkórház felépítését és ezáltal megvédjük a berettyóújfalui embereket

– zárta sajtótájékoztatóját Kulcsár Gergely.

Berettyóújfalubörtönkórház

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés