Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Utcafesztivállal hangol Debrecen a nagy ünnepre

| 2017. 06. 16. | 15:40:00
A múzeumok éjszakája felvezetőjének szánják.
Utcafesztivállal hangol Debrecen a nagy ünnepre
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyszabású, háromnapos művészeti fesztivállal készülnek az idei múzeumok éjszakájára a rendezvénysorozat országos kiemelt helyszínén, Debrecenben - jelentették be a szervezők pénteken a Batthyány sétálóutcában tartott, köztéri installációk kihelyezésével egybekötött sajtótájékoztatón. 

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte: az első PAD (Picnic & Art Debrecen) fesztivállal a múzeumok éjszakájának egynapos programjait szeretnék kibővíteni olyan formában, hogy kulturális helyszínekké teszik és szimbolikusan összekapcsolják a város köztereit, mint ahogy tervezik azt 2023-ban, ha Debrecen elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet.

"Élettel töltjük meg a tereket" június 21. és 23. között: kortárs művészek - képzőművészek, zenészek, táncosok, színészek, valamint a graffiti, a slam poetry, a street art kedvelői - lepik el a város első sétálóutcáját és a b24 Galéria udvarát - mondta, megjegyezve: a kezdeményezéshez a Batthyány utca számos kirakata is csatlakozott, így a jövő héten három napon át valóban minden a művészetről szól majd az utcában. 

Porkoláb Gyöngyi, a Debrecen 2023 programiroda operatív igazgatója hozzátette: az EKF-pályázatra készülve eddig több mint húszezer emberhez jutottak el, közülük sokan fogalmazták meg, hogy "vigyék ki a kultúrát az utcákra, terekre, új helyszínekre".

"Összekötik" a tereket

Az első művészeti utcafesztivál egyfajta visszaigazolásaként értékelhető ezeknek a véleményeknek - jelezte, kiemelve, hogy a fesztivál idejére "kulturális ösvény" köti majd össze a rendezvény és a múzeumok éjszakája főbb helyszíneit.

Az ösvényt az EKF debreceni logójában szereplő, a járdára festett nyilak jelentik, amelyek elvezetik az érdeklődőket a b24 Galériától a Csokonai Színház, a Városháza, a nagytemplom, a Református Kollégium és a Déri Múzeum érintésével a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központig - ismertette Porkoláb Gyöngyi.

A sajtótájékoztató ideje alatt köztéri installációkat helyeztek ki a Batthyány sétáló utcában, amelyekre irodalmi idézeteket, verseket, grafikákat, rajzokat akaszthatnak ki az érdeklődőt.

Az első üzeneteket Komolay Szabolcs, Porkoláb Gyöngyi és Koroknai Edit, a Modem Kft. vezetője helyezte el az installációkon, de - mint hangoztatták - a közösségi-művészeti projekthez mindenki csatlakozhat.

Az első debreceni PAD fesztiválon mások mellett fellépnek majd a debreceni ütőhangszeresek, az Odett, a Kontaktus, a b24 Galériában pedig a debreceni Egyetem műszaki kara hallgatóinak a Kipakolás című kiállítását tekintheti meg az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ez a nap a tűzoltókról fog szólni Hajdúnánáson!
Ez a nap a tűzoltókról fog szólni Hajdúnánáson!
Tűzoltónapra várják az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.