Hirdetés

Nemsokára fellélegezhetnek az adonyiak és a sámsoniak

2017.06.07. 18:50

Nemsokára fellélegezhetnek az adonyiak és a sámsoniak
Fotók: Cívishír

Felkészül Debrecen.

Hirdetés

Hamarosan átadják a 471-es halálút a megyehatártól a hajdúsámsoni elkerülőig terjedő szakaszát, amivel a környéken lakók évtizedes álma valósul meg, és tízezrek mindennapi közlekedését teheti könnyebbé, de főleg biztonságosabbá, ahogy az kiderült szerdai helyszíni bejárásunkkor, amin stábunkat Tasó László, a térség országgyűlési képviselője, a projekt megálmodója és motorja kalauzolta.

Ahogy arról a képviselő beszámolt, a beruházás részeként mintegy 16,5 kilométer hosszon a 2x1 sávos főút burkolatmegerősítésére kerül sor, illetve átépítik a két vasúti átjárót, valamint új burkolatot kap a főúttal párhuzamosan futó kerékpárút is. Nyíradonyban a Széchenyi és Vörösmarty utcák kereszteződésében új körforgalom épül, a közvilágítás is megújúl és a közművek kiváltása is megtörténik.

A mintegy 5,5 milliárd forintos projekt befejezési határideje augusztus 11.

A kivitelező Hódút Kft. szakembere, Molnár Gábor szerint a határidő előtt végeznek a munkálatokkal.

Már épül a sámsoni elkerülő

Ahogy azt Tasó László elmondta, a projekt folytatásaként mintegy 8,5 milliárd forintból épül meg a Hajdúsámsont északról elkerülő, 8,6 kilométer hosszú, 2x1 sávos út. A nyomvonal két helyen külön szintben keresztezi a Debrecen-Mátészalka vasútvonalat, valamint három szintbeni csomópont is épül. A kivitelező KE-VÍZ 21 Zrt.-Zemplénkő Kft. konzorcium már megkezdte a munkákat a területen; várhatóan 17 hónap alatt készül el a várva várt elkerülő.

2x2 sáv Sámson és Debrecen között

A képviselő azt is elmondta, hogy a Hajdúsámson és Debrecen közötti, 2x2 sávos, szalagkorláttal elválasztott autóút építési engedélye már megvan, kiviteli tervei folyamatban vannak. Hamarosan közbeszerzés útján kiválasztják a kivitelezőt is, akinek a szerződéskötéstől számítottan 17-19 hónap áll rendelkezésre a beruházás megvalósítására.

A fejlesztés 207 magántulajdonú ingatlant is érint. A kivitelezés megkezdése előtt (várhatóan 2017 őszén) az érintett ingatlantulajdonosokat vételi ajánlattal fogja a beruházó képviselője megkeresni.

A Kelence (Dombos-tanya), Szikigyakor és Sámsonkert utcáknál jelzőlámpás csomópont épül és új szervízutak is létesülnek a főút melletti ingatlanok megközelítéséne céljából.

A Sámsoni út is megújul

Két szakaszban a Sámsoni út is megújul: 2x2 sávos lesz a 471-es főút mintegy 3 kilométernyi belterületi szakasza. Különlegessége lesz, hogy a 100. számú vasútvonal alatt vezetik át az utat, de kialakítanak 9 jelzőlámpás csomópontot és szervízutakat is építenek. A beruházás megvalósítása itt 19 magáningatlant is érint.

A debreceni fejlesztés 2018 után kezdődik, ezért ez még nem szerepel az éves fejlesztési keretben. A 471-es főút Kassai útig tartó teljes felujítása várhatóan 2020 végére készül el – mondta Tasó László.

Galéria

NyíradonyTasó László

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés