Hirdetés

Jogosan rúgták ki a MODEM igazgatóját, de Papp László megsértette a jó hírnevét

Cívishír

2017.06.29. 14:09

Jogosan rúgták ki a MODEM igazgatóját, de Papp László megsértette a jó hírnevét
A Modemben 2015-ben vették észre, hopgy hiányzik két értékes festmény (Fotó: mti)

Jogerős született a botrányos debreceni ügyben.

Hirdetés

Helybenhagyta a Debreceni Törvényszék a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság márciusi ítéletét a MODEM volt ügyvezetőjének munkaügyi perében. 2015-ben a fenntartó a jogerős ítélet szerint is jogszerűen mondott fel azonnali hatállyal a nonprofit kft. akkori ügyvezetőjének, a másodfokú bíróság szerint ugyanakkor a jóhírnév megsértése mellett részben megállapítható a felperes súlyos gondatlansága és kötelességszegése is. K. Krisztiánnak 15 napon belül az alperes számára meg kell fizetnie a fellebbezési eljárás költségeként 95 ezer, az állam számára fellebbezési illetékként 287 ezer forintot. 

Az önkormányzatnak ugyanakkor 300 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie K. Krisztián számára.

A jogerős ítélet indoklásában elhangzott: K. Krisztián vezetőként felelős volt az intézményre bízott műtárgyakért. A kezelés rendje, a szállítások pontos regisztrációja nem volt leszabályozva, pedig egy normarendszerrel jelentősen csökkenteni lehetett volna a biztonsági kockázatot. Célszerű lett volna időnként ellenőrizni, leltárba venni a gyűjtemény darabjait – tette hozzá a tanács elnöke.

A felperes számára 300 ezer forint sérelemdíjat azért ítélte meg a bíróság, mert a polgármester 2015. július 24-én a közgyűlésen úgy nyilatkozott: komoly felelőssége van K. Krisztiánnak abban, hogy az önkormányzatnak 134 millió forint kártérítést kell kifizetnie az eltűnt képek miatt.

K. Krisztián büntetőjogi felelősségét a rendőrségi nyomozás nem állapította meg.

K. Krisztián 2015-ben indított munkaügyi pert a MODEM Kft. ellen, miután 2015 júliusában a munkáltatói jogokat gyakorló képviselőtestület azonnali hatállyal megszüntette a munkaviszonyát. Az ügy háttere, hogy Antal Péter 2006-ban haszonkölcsön szerződést kötött a debreceni önkormányzattal, az Antal-Lusztig gyűjtemény 392 alkotását a MODEM-ben helyezték el. A képviselőtestület 2011-ben nevezte ki K. Krisztiánt ügyvezetőnek. Három évvel később véletlenül derült ki, hogy hiányzik két értékes festmény. Belső vizsgálat, önkormányzati ellenőrzés és büntetőeljárás is indult. Ez utóbbiban nem sikerült megállapítani a tettes kilétét, így az eljárást felfüggesztették. Az önkormányzat pár hónappal később bejelentette, hogy megszünteti a MODEM Kft.-t, végül azonban az intézmény integrációjáról született döntés, amely így a Déri Múzeum tagintézményévé vált.
Déri MúzeumModem

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés