Hirdetés

Hokis csőd és Loki-remények – a polgármesterrel „sportoltunk”

2017.06.27. 16:30

Hokis csőd és Loki-remények – a polgármesterrel „sportoltunk”
Fotók: Cívishír

Papp László magánál tartotta a debreceni sportügyeket. Most van miről kérdezni!

Hirdetés

Cívishír: Presztízsveszteség egy városnak, ha megszűnik egy élvonalbeli csapata, márpedig három év tündöklés után a DHK visszalépett a MOL-ligától. Mi vezetett idáig?
Papp László: Valóban nem kellemes az, ha egy élvonalbeli csapattal lesz szegényebb a város, de az elmúlt három évben a jégkorongcsapat mögé vagy mellé nem sikerült olyan támogatói kört kiépíteni, amelyik az önkormányzattal karöltve finanszírozni tudná a csapat MOL Ligás versenyeztetését. Ennek az is lehet az oka, hogy a jégkorong beágyazódottsága nem olyan erős Debrecenben, mint a futballé vagy a kézilabdáé. Az önkormányzat ennek ellenére is támogatta a jégkorong ügyét, ebben az esztendőben 90 millió forintnál járunk, de ha a létesítményfenntartást és a munkabéreket is beszámítom, akkor bőven 100 millió forint fölötti összeget kapunk.

Cívishír: Jégkorongos berkekben sokan mégis az önkormányzatot okolják, amiért elzárta a pénzcsapot.
Papp László: Azért mindennek van egy határa! Az önkormányzat nem tud és nem is kíván minden klubjában a legnagyobb finanszírozó lenni. Női kézilabdában Ábrók Zsolték ügyesen menedzselik a csapatot, és ott még az önkormányzat a legnagyobb támogató, de a klub mögött áll egy komoly szponzori kör, és folyamatosan érkeznek újabb szponzorok, az látszik, hogy egyre kisebb lehet majd az önkormányzati szerepvállalás. A jégkorong esetében nincs ilyen jövőkép, ekkora kockázat mellett nem szabad egy újabb évadot felvállalni.

Cívishír: Miközben a DHK felnőtt csapata visszalépett, utánpótlásban minden korosztályban nevezett a bajnokságokba. Mivel lehet motiválni a fialatokat, ha nem látnak felnőtt derbiket?
Papp László: Minden debreceni törekvésnek ellentmondana, ha a jégkorong utánpótlásából is kivonulna az önkormányzat. Azzal a szándékkal támogatjuk továbbra is, hogy egyszer majd újra indul a MOL Ligában a felnőtt csapat, akár már a 2018/2019-es idényben. Csak legyen meg a feltétele az indulásnak. Biankó csekket nem állít ki az önkormányzat!

Cívishír: Azt is beszélik a városban, hogy a klubnak gondjai vannak a TAO-pénzek elszámolásával, a szövetség is vizsgálódik, és ezért húzta be a féket az önkormányzat.
Papp László: A pletykákat én is hallom, de én nem szeretnénk senkit gyanúba keverni. Személyesen is nagyra tartom és tisztelem Mocsári Attila klubelnököt, aki óriási vívódással vitte végig a jégkorong ügyét a városban az elmúlt években. Majd a vizsgálat kideríti, hogy a pletykáknak van-e valóságalapjuk. Én csak őszintén remélem, hogy azok az emberek, akik energiát nem kímélve dolgoznak a város sportjáért, nem keverednek semmilyen kétes ügybe a TAO-támogatások felhasználása kapcsán.

Cívishír: Politikailag is kínos lehet, hogy pont abban a sportban szenved el presztízsveszteséget a város, amelyik két nagyon erős helyi politikus kedvence. Az egyik a Fidesz második embere a kormányfő mögött, és amatőr hokijátékos, a másik megyei kormánymegbízottként szurkol a csapatnak. Mi a véleménye erről?
Papp László: Én nem keverném bele Kósa Lajost és Rácz Róbertet ebbe az ügybe, de ha azt vizsgáljuk, hogy kinek milyen szerepe van a debreceni jégkorongsport fejlődésében, akkor mindkettőnek sokat köszönhet a város. Kósa Lajos polgármestersége idején épült az első, majd a második jégcsarnok is. Ha úgy tetszik, én már készen kaptam mindent a jeges sportok terén. Nekem a csapat finanszírozásáért kellett megtennem minden, amit meg is tettem: idén a jégkorongcsapat kapta a legnagyobb önkormányzati támogatást. 3 évvel ezelőtt – még nem voltam polgármester – a DHK vezetői letettek elém egy szándéknyilatkozatot, amit a Szövetséggel adtak ki. Ez azt tartalmazta: 3 évig vállalják, hogy a klub részt vesz a MOL-ligában. Ezt látva azt ígértem, hogy a város segíteni fog, a klub mellé áll és 3 éven keresztül biztosítja a támogatást, de a klub is tegyen meg mindent a szponzorok bevonásáért és 3 év múlva megnézzük, hogyan tovább. Én az ígéretemet megtartottam, de szponzor nem áll mellettünk. Többet nem tudunk vállalni, így ez nem politikai, hanem racionális, gazdasági döntés. Így sem szégyenkezhetünk, hiszen bár kiesett a hoki, feljött a kosárlabda. Mondjanak nekem még egy olyan várost Magyarországon, ahol négy élvonalbeli klub van!

Cívishír: Székesfehérvár! Az Albacomp férfi kosárlabdában egy hete nyert bajnokságot, jégkorongban övék az ország legjobb csapata, jelenleg a Videoton is jobban teljesít, mint a Loki, de női kézilabdában legalább fej-fej mellet vagyunk…
Papp László: Ahhoz, hogy egy város sportban erős legyen, gazdasági erő kell. Éppen ezért szánunk a költségvetésből évi félmilliárd forintot gazdaságfejlesztésre. Ezt a pénzt szétoszthatnánk most a klubok között, de akkor mi lesz két, három vagy öt év múlva? Most fel kell építenünk azt a gazdaságot, amelyik később jól el tudja tartani a különböző sportágakat. Székesfehérvár ebben a tekintetben, vélhetően a földrajzi adottságai, az elhelyezkedése, Budapest közelsége és Nyugat-Magyarország iparosodottabb helyzete miatt jó pár évvel előttünk jár. Én ezt a hátrányt szeretném ledolgozni, minden igyekezetem az, hogy munkatársaimmal létrehozzuk azt a gazdasági erőt, amely aztán alapot ad egy virágzó sport- és kulturális életnek a városban. Azért építünk az országban egyedülálló módon 30 ezer négyzetméteres irodaházat, mert az munkahelyet teremt, bevételt hoz, adót termel.

Cívishír: Mely csapat lesz a haszonélvezője a DHK visszalépésének? Egyenlő arányban osztják el a pénzt a négy élvonalbeli klub között?
Papp László: A sport így sem kap kevesebbet, mint korábban! Új szereplőként belépett a képbe a férfi kosárlabda, tehát továbbra is négy élvonalbeli csapatnak nyújt hathatós segítséget az önkormányzat.

Cívishír: Hoki után focizzunk! Kiszámolták, megírtuk: a Nagyerdei Stadion 16 százalékos kihasználtsággal működött a 2016/2017-as bajnoki idényben. A csapat kisebbik tulajdonosának képviselőjeként nem lehet büszke erre a számra. Sem a bajnoki helyezésre!
Papp László: Nincs mit szépíteni, ez kudarc, és a világ egyik legszebb stadionjában ez a nézőszám édeskevés! A csapat szereplése kapcsán nyilvánvalóan nem a siker jut az ember eszébe. Talán hamarabb kellett volna edzőt váltani, és akkor nem lett volna ilyen éles és a bizonytalan a vége.

Cívishír: Ki találta ki Pontest?
Papp László: Közösen hoztuk meg a döntést, egyhangúlag fogadtuk el. Magam is úgy gondoltam, hogy egy fejlettebb futballkultúrából érkező szakember, válogatott tapasztalatokkal vérfrissítést hoz majd a csapatnak, és mentálisan és fizikailag is lendületet ad. Sajnos be kellett látnunk, hogy ezek hiú ábrándok voltak. Bár ha jól emlékszem a tabellára, tizenegy ponttal maradtunk le a dobogóról, ez mindössze négy győzelem.

Cívishír: Erre Dombit Tibit idézzük: a libákat nem menet közben, hanem a végén szokták megszámolni. Vajon mit és mennyit számolunk majd a 2017/2018-as bajnokság végén? Milyen idényre számít?
Papp László: Herczeg András emberileg és szakmailag is alkalmas arra, hogy irányításával a csapat jobbat és szebbet nyújtson, mint az előző idényben. Bajnoki címet nem ígérhetek.

Cívishír: Az önkormányzat 25 százalékos részesedésére érkezett ajánlat az állítólagos görög befektetőtől?
Papp László: Az önkormányzat része soha, semmilyen körülmények között nem eladó, arra ajánlat eleve nem is érkezhet. Mi továbbra azért dolgozunk, hogy szponzorokat tudjuk megnyerni a csapatnak, ami egy soha véget nem érő küzdelem.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés