Hirdetés

Tech, csajok, satöbbi

civishir.hu

2017.05.19. 08:43

Tech, csajok, satöbbi

Debreceni lányok műszaki pályán.

Hirdetés

Műszaki szakmai pályákat népszerűsít a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által kezdeményezett TechCsajok című rendezvénysorozat, melynek harmadik állomása Debrecen volt.

A rendezvényen Palkovics László államtitkár a gazdaság gyorsan átalakuló igényeivel indokolta, hogy a következő években a nők egyre szélesebb körű bevonására lesz szükség a műszaki, informatikai és természettudományi területeken.

Több mint 400 gimnazista és középiskolás lány vett részt a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban megtartott TechCsajok eseményen, amelyen mintegy 16 vállalat mutatta be a műszaki és természettudományi világ érdekes oldalait. 

Thomas Narbeshuber, az esemény főszponzora, a BASF dél-kelet-európai vezetője rámutatott: nem létezik férfi és női tudomány. A világ lakosságának fele nő, a természettudományos szakmákban, valamint a mérnöki pályákon is legalább ilyen aránynak kellene megvalósulni, hiszen a nők szemléletmódjára óriási szükség van az előttünk álló kihívások megoldásában. A Föld népessége 2050-re elérheti a 10 milliárd főt – az élelmiszer-ellátás, a biztonságos lakhatás és a közlekedés problémái tematizálják a közeljövő kutatásfejlesztését, és a nők sokkal tudnak hozzájárulni ezen kérdések megoldásához.

Stabil jövőkép

Papp László, Debrecen polgármestere hangsúlyozta, hogy Debrecen városa az itt működő nemzetközi hátterű vállalatokkal és az egyetemmel együttműködve olyan oktatási és munkahelyteremtési stratégiát valósít meg, ami a természettudományos és mérnöki pályát választó fiataloknak stabil jövőképet biztosít.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora rámutatott, hogy a TIMM-tárgyakban (természettudományok, informatika, műszaki/mérnöki tudományok, matematika) a nők fokozottabb jelenléte gazdagítja a hagyományos megközelítési módokat. Hozzátette: a Debreceni Egyetem az elkövetkező években kiemelt fejlesztési területként foglalkozik a mérnökképzéssel. 

Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont igazgatója megköszönte, hogy a város és az egyetem lehetővé tette az intézmény létrejöttét, és büszkén hangsúlyozta, hogy az élményközpont megtalálta a közönségét: diákok, családok rendszeres programjai között szerepelnek az Agóra foglalkozásai, klubjai, táborai, családi napjai.

A Német-Magyar Kamara rendezvénysorozata minden állomásán közel 20 német és magyar vállalat vonultat fel változatos standokat: robotokkal, kísérleti installációkkal, digitális játékokkal és más eszközökkel mutatják be a leendő hölgy-hallgatóknak, hogy milyen sokszínű a mai, modern vállalatok műszaki-termelési háttere és termékpalettája.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés