Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elballagtak, most kezdődik a java; nagyon drukkolunk!

| 2017. 05. 05. | 20:33:00
A Debreceni Egyetem intézményeiben is lázban vannak a végzősök. És tanáraik.
Elballagtak, most kezdődik a java; nagyon drukkolunk!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Háromszáz diák, több mint ezerötszáz vizsga – a hétvégén elballagnak, hétfőn pedig újra iskolapadba ülnek a végzősök a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláiban, hogy az érettségin adjanak számot tudásukról.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumából és Általános Iskolájától idén 5 osztály 160 tanulója búcsúzik a május 5-én, pénteken 17 órától kezdődő ünnepségen. A ballagást követő hetekben a diákok döntő többsége legalább egy tárgyból emelt szinten is érettségizik, így összesen 218 emelt- és 667 középszintű vizsgát bonyolítanak le az intézményben. 

– A végzőseink közül mindenki továbbtanul, a fővárosi egyetemek mellett többségük a Debreceni Egyetem orvosi, műszaki, gazdaságtudományi, jogi, mérnök, vagy informatika szakjaira jelentkezett. Néhányan művészeti, vagy tanári pályára készülnek, és akadnak olyanok is, akik külföldön szeretnének továbbtanulni – tájékoztatott Futóné Monori Edit igazgató.

Emellett sokan kapnak pluszpontokat a tanulmányi versenyeken elért eredményeikért. Közülük kiemelkedik Noszály Bettina, aki a TUDOK (Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája) első díját és a Nagydíját is elhozta természettudományi területen, szintén első helyen végzett Hahn Viktória, Keményfi Gergely pedig a társadalomtudományok Nagydíjasa lett. A Kossuth Gyakorló diákjai kiválóan szerepeltek az OKTV-n is: francia nyelvből Nagy Bence 1. helyet, filozófiából Körösi Ákos 2. helyet, német nyelvből Cserni Boglárka 6. helyet, történelemből Hajdú Ildikó 7. helyet szerzett, valamint sikeresen helyt állt Bácsi Attila, Farkas Fanni, Tóth János, Lakatos Gergő, Hahn Viktória, Nagy Tamás Gábor, Bácsi Attila és Békési Napsugár is. Bereczki Anna pedig a németországi Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferencián (YCIS) szerzett ezüstérmet.

A DE Balásházy János Gyakorló Középiskolájából és Kollégiumából 109 végzős ballag el május 5-én, pénteken 14 óra 30 perctől. Az előrehozott és a javító vizsgát tevőkkel együtt 119-en tesznek érettségi vizsgát. Ebben az iskolában a középszintű vizsga a népszerűbb, a diákok 90 százaléka él ezzel a lehetőséggel. Érdekesség, hogy a szakmai ágazatos képzésben részt vevő tanulók az új típusú érettségi keretében vizsgáznak a kötelezően választandó vizsgatárgyból, ami ebben az iskolában a közgazdasági-, a mezőgazdasági-, vagy az élelmiszeripari ismeretek lehet.

Pallagi kiválóságok

A Pallagon végzett diákok közül is szinte mindenki továbbtanul. A szakközépiskolai osztályokban végző tanulók többsége egy évig az intézményben folytatja tanulmányait az OKJ-s technikusi képzésen a tanult ágazatoknak megfelelően (mezőgazdasági technikus, élelmiszeripari technikus, pénzügyi-számviteli ügyintéző).

– Az OKJ-s technikusi végzettséggel előnyt élveznek a szakmai pályázatokon és a családi gazdaságokban regisztrált gazdálkodóként tudnak dolgozni a vállalkozásokban. Sőt ezzel a bizonyítvánnyal 30 plusz pontot kaphatnak felsőoktatási intézménybe történő jelentkezésnél, így jellemzően a technikusi végzettséggel a zsebükben választanak diákjaink egyetemet, vagy főiskolát. Elsősorban a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát, valamint a Gazdaságtudományi Karát célozzák meg – tájékoztatott Nagyné Biro Edit igazgatóhelyettes.

A gimnáziumi sportiskolai osztályból ballagó diákok közül a futball karrierjük megvalósítása mellett többen a Debreceni Egyetem sportszervező szakán, valamint a most induló testnevelő tanári szakon szeretnének tovább tanulni. A többiek sporttal kapcsolatos OKJ-s képzéseket választottak.

A Balásházytól búcsúzó diákok eredményei is sokatmondóak: Virág Ákos például immár többszörös korosztályos válogatott labdarúgó és csapatkapitány. A sportiskolai osztályban végző tanulókból alkotott futsalcsapat kétszer jutott be a diákolimpia országos döntőjébe. Az Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Verseny (ÁSZÉV) országos döntőjében pedig az első tíz helyezettből idén négy tanuló is pallagi diák: Nagy Dénes, Puskás Máté, Erdős Pál és Kiss Petra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés