Hirdetés

Debreceniek, akik az életüket adták

unideb.hu

2017.05.04. 17:13

Debreceniek, akik az életüket adták
Szilvássy Zoltán (Fotó: unideb.hu)

Emlékkonferenciát tartottak az egyetemen.

Hirdetés

Debrecennek mindig különleges szerepe volt a magyar véderő hadtörténetében. Az I. világháború idején a frissen létrejött Debreceni Egyetemről ment a legtöbb önkéntes oktató a frontra, és a város hatalmas feladatot vállalt a háború menetében végig

– hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor az I. világháború olasz hadszínterének legsikeresebb hadművelete, a caporettói áttörés 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencián, a Debreceni Egyetemen.

A legendás offenzíva, a caporettói áttörés jubileuma kapcsán tartott közös tanácskozást a Magyar Hadtudományi Társaság, Debrecen városa, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a Debreceni Egyetem az intézmény Aulájában a DE BTK Néprajzi Tanszék támogatásával.

A caporettói offenzíva a Monarchia számára jelentős hadműveleti sikert hozott, a frontvonalat később egészen a Piaveig tolta előre. Az 1914-ben Debrecenben állomásozó alakulatok közül a magyar királyi 3. honvéd gyalogezred és Debrecen egykori háziezrede, a császári és királyi 39. gyalogezred is az olasz fronton volt ebben az időben.

- Az ezredet a cívisváros és a környékbeli települések lakóival töltötték fel, akik életüket adták a hazáért. Kötelességünk méltó módon megemlékezni ezekről az eseményekről. Az önkormányzat több projektet, többek között a Hősök temetője I. világháborús részének felújítását tervezi a jubileum alkalmából

– mondta Komolay Szabolcs alpolgármester.

történelemvilágháború

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés