Hirdetés

Csak úgy áradoztak a Debrecenben zajló munkáról

2017.05.16. 15:22

Csak úgy áradoztak a Debrecenben zajló munkáról

A főbíró példaértékűnek nevezte az Ítélőtábla tevékenységét.

Hirdetés

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint nagy figyelmet fordítanak arra, hogy "tiszta, feddhetetlen, érinthetetlen legyen a bíróság, és sérthetetlen legyen a bíró".

 Handó Tünde a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla összbírói értekezleteit megelőző sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy "nehéz bírónak lenni", nagy felelősség, ugyanakkor nagy szabadság is, és ezeknek együtt kell érvényesülniük, helyes arányban

Az OBH elnöke elismerően szólt a két debreceni központú bírósági szervezet munkájáról.

Handó Tünde szerint az ország valamennyi bírósága hasznosíthatja azt a debreceni modellként emlegetett módszertant, amivel sikerült kezelni az ügyhátralékot, kimagasló minőségi és mennyiségi eredmények mellett: 2013-hoz képest például a folyamatban lévő ügyek száma 50 százalékkal csökkent Debrecenben. 

Az OBH elnöke országosan példaértékűnek nevezte a Debreceni Ítélőtábla tevékenységét, ahol elsőként ismerték fel a jogegység fontosságát, valamint a régiós bírói karok gondozását. Mint fogalmazott, a táblabíróság a párbeszéd és a tudásmegosztás módszerét alkalmazza, de fontos szerepet vállalt a tárgyalótermek biztonságának, valamint a bírósági informatikai rendszerek biztonságának a javításában is. Megemlítette, hogy 2015-ben például

52 ezer veszélyes eszközt - kést, szikét, nyeles baltát, lőfegyvert - koboztak el a bírósági épületekben.

A sajtótájékoztatón Gerber Tamás, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja kiemelte: a Debreceni Törvényszék tevékenysége jól példázza a bírósági szervezet elmúlt években megfogalmazott törekvéseit, és élen jár az időszerűségi, mennyiségi és minőségi mutatók terén is. Az OBT egyik kiemelt feladatának nevezte a bírósági életpályamodell megvalósítását.

Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke elismerősen szólt a Debreceni Törvényszék munkájáról is, kiemelve: a megfelelő pertartam mellett rendkívül magas a helybenhagyás és alacsony a hatályon kívül helyezés aránya. 

 Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke hangsúlyozta: a törvényszéken és az öt járásbíróságon évről évre több ügy fejeződik be, mint amennyi érkezik, miközben az országban a harmadik legtöbb ügyet a Debreceni Törvényszék járásbíróságain iktatják be. Tavaly 73 231 ügy érkezett a törvényszék bíróságaira, és 75 167-et fejeztek be - mutatott rá.

bíróság

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés