Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Paprikás hangulatú volt a debreceni közgyűlés

| 2017. 04. 27. | 16:07:00
Szórakoztató volt a képviselőtestület csütörtöki ülése.
Paprikás hangulatú volt a debreceni közgyűlés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy sürgősségi előterjesztéssel együtt összesen 19 pont megvitatására és eldöntésére ültek össze csütörtök délelőtt a soron következő testületi ülésre a város önkormányzati képviselői. Már a kezdés is rendhagyó volt, hiszen a testület leghangosabb tagja, a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló Varga Zoltán "I stand with CEU/Én a CEU-val vagyok" feliratú fehér pólóban jelent meg, amit az ülés végéig viselt is.

Sürgősségi indítványként tárgyalta a közgyűlés a „Csatlakozás a LIFE-IP HungAIRy Integrált Projekthez” című előterjesztést. Papp László azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy egy európai uniós projektben szeretne részt venni a város, hogy meg tudják tenni azokat az intézkedéseket, amikkel csökkenthető a szállópor mennyisége. A projektben 11 város – közöttük Debrecen is – jelezte részvételi szándékát, tekintettel az Európai Bizottság hazánkkal szemben, a lakosság határérték feletti szállópor-terhelése miatt indított kötelezettségszegési eljárására. Varga Zoltán már itt beleállt a városvezetésbe azzal, hogy szerinte a problémán leginkább a kormány tudna segíteni, azzal, hogy ingyenessé teszi a várost elkerülő utat. A DK-s ezzel meg is alapozta a paprikás hangulatot; hosszú szópárbaj alakult ki Varga és Papp között. Papp szerint nem a gépjárművek okozzák a szállóport, sokkal inkább a lakkossági tűzégetés, de megnyugtatta Vargát, hogy a dolgozik azért, hogy legalább a 4-es főút lezárása idejére díjmentes legyen az elkerülő. Az előterjesztést megszavazták, a város részt vesz a projektben. A polgármester hozzátette, hogy a megoldást a város körüli területek erdősítése jelentené, de ez komoly költségvetési forrást igényelne.

Vita nélkül megszavazták a képviselők a városi költségvetéshez kapcsolódó módosítási inditványokat. Arról is döntöttek, hogy a jövőben a szociális szférában kimagasló szakmai tevékenységet végző és kiemelkedő eredményeket elért személyek munkáját elismerő Boncz László-díjat a közgyűlés október 23-i ünnepi ülésén adják majd át, hasonlóan a többi kitüntetéshet. Kilenc új utca kapott nevet, a Téglagyár-Nagy Mihály kerti Medvefű utca nevét Richter Gedeon utcává kereszteték át.

Módosítani kellett a helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló rendelet Sámsoni út – 100-as vasúti fővonal – Lőtér utcai városi gyűjtőút által határolt területére (volt GÖCS - szerk.) vonatkozó részét. Erre azért volt szükség, hogy a nyolc Júlia-telepi utca szilárd útburkolatot kapjon. Kőszeghy Csanád Ábel sérelmezte, hogy a módosítással leginkább a Júlia-telepen több érdekeltésggel bíró Kozlok-család jár jól. Papp László szerint bár neki sincs ínyére ez, a lakók érdekében félreteszi önérzetét.

Újabb Varga-Papp szópárbaj alakult ki a város ötéves esélyegyenlőségi programjának idei felülvizsgálatának tárgyalásakor. A DK-s szerint borzasztó állapotban van az ország és a város, és arra szólította fel a polgármestert, hogy járjon az emberek között. Papp szerint Debrecen igenis gondoskodó város, és ha valaki, ő igenis rendszeresen konzultál a debreceniekkel. Vargát megrótta a pólója miatt is, szerinte csak azért szerepel, hogy láttassa magát. Az előterjesztést természetesen elfogadták.

Többletfeladatokat kapott a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, ezért módosítani szükséges az alapítóokiratát, míg pályázatot írnak ki a Debreceni Művelődési Központ igazgatói pozíciójára, miután Jantyik Zsolt öt éves megbízása szeptember 30-án lejár.

Vita nélkül fogadták el a két utánpótlás-nevelő társaság, a DLA és a Debreceni Labdarúgó Akadémia 2016-os számviteli törvényi beszámolóját. Elvi vita alakult ki a DVSC Zrt. szintén tavalyi beszámolójának tárgyalásakor azzal, hogy a DK-s Korcsogh György szerint ilyen nézőszámok mellett fölösleges pénzkidobás a magyar focira költeni. Bár Papp szerint is alig-alig járnak meccsre, ő maga mindig ott van, sőt családjának is vesz bérletet. A polgármester szerint a Loki a debreceni lokálpatriotizmus egyik legeklatánsabb példája, míg a Nagyerdei Stadion a város egyik legszimbolikusabb épülete. Varga Zoltán az akadémiát ostorozta, amiért alig van debreceni játékos a csapatban. Papp László osztotta ezt a véleményt, de hangsúlyozta, hogy nem formálhat jogot arra, hogy beleszóljon a csapatösszeállításba. Az akadémia munkáját jól mutatja az, hogy országszerte számos, Debrecenben nevelkedett labdarugó játszik. A beszámolót elfogadták.

Nyilvános pályázat útján értékesítenek egy Barna utcai telket, döntöttek a képviselők. A vevőtől evárás lesz, hogy 3 éven belül irodáhaz funkciójú épületet valósítson meg. Papp László szerint kellenek olyan fejlesztések, amivel napközben felpezsdül a belváros, ezáltal az ott található szolgáltató, vendéglátóhelyek.

"Never ending story"-ként jellemezte a polgármester a Békéssy Béla utca és Böszörményi út által határolt telek történetét, azzal, hogy a környékbeli lakók megnyugvására épülhet be a terület, amiről itt írtunk. Miután Ágoston Tibor kérdésére a beruházó jogi képviselője nem tudta pontosan megmondani, kik a W.W. Impex Kft. tulajdonosai, kisebb vita alakult ki, sőt Varga Zoltán javasolta, hogy vegyék le napirendről a kérdést. Bár hozzájárult a testület az egyébként OMV Hungária Kft. tulajdonát ingatlan értékesítéséhez, a polgármester tájékoztatást kért a pontos cégadatokról.

A közgyűlés döntésének értelmében pályázatot ad be a város a lakossági közműves ivóvízellátás, szennyvízelvezetés és -tisztítás szolgáltatás támogatására, amelyen mintegy 200 millió forinthoz juthat. Az előterjesztés kapcsán Korcsogh György aggodalmát fejezte ki, hogy a rezsicsökkentés behatárolta a Debreceni Vízmű Zrt. lehetőségeit, ezért karbantartási munkák maradhatnak el. Ágoston Tibor kérésére a vízmű egy karbantartási tervet készít.

Ahogy az várható volt, heves szópárbaj kísérte a Cívisbusz konzorcium és a DKV Zrt. 2016. évi beszámolóját is. Tavalyi is több mint 2 milliárd forint veszteséget termeltek a személyszállítási ágazatok Debrecenben; az autóbusz-tevékenység mérleg szerinti eredménye: -1 milliárd 670 millió 226 ezer forint,  a villamos- és trolibusz-tevékenység mérleg szerinti eredménye: -680 millió 827 ezer forint. Összességében a személyszállítási üzletágak bevételekkel nem fedezett, indokolt költsége 2016-ra vonatkozóan 2 milliárd 351 millió 53 ezer forint. Ennek elsősorban az az oka, hogy a szolgáltató nem kapta meg az állami támogatás jelentős részét, hangsúlyozta a polgármester. Nem úgy Varga Zoltán, aki hevesen kritizálta a INTER TAN-KER Zrt-vel még 2008-ben megkötött közszolgáltatási szerződést. Szerinte az alapkoncepció volt a bűnös, és azóta is annak a levét issza a város.

Papp László szerint minden vidéki város, ahol tömegközlekedés van, hasonló gondokkal küzd. Megnyugtatta Madarasi István szocialista képviselőt, hogy polgármestertársaival közösen küzdenek a kormánynál azért, hogy állami forrásból kompenzálják a veszteséget. A DKV racionálisan, a lehetőségekhez mérten gazdaságosan működik, bár kétségtelen, hogy mai fejjel már nem vágnának bele a buszos kalandba, így Papp László. A végén még Varga és Papp ismét összeugrott miután a DK-s kijelentette, hogy a "debreceniek üvöltve menekülnek a tömegközlekedéstől", de a beszámolót elfogadták.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Két óra alatt kétszer bukott le a részeg férfi Debrecenben
Két óra alatt kétszer bukott le a részeg férfi Debrecenben
Tetemes mennyiségű alkohol volt a szervezetében.
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei az Év kerékpárútja
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei az Év kerékpárútja
Az Év kerékpárútja díjat olyan útvonal kaphatja meg, amely vonzó célpont a turisták számára
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.