Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hagyd el a komfortzónádat, akkor tudsz fejlődni!

| 2017. 04. 26. | 10:23:00
Indiáig ment Debrecenből tanulni és megtapasztalni az örök igazságot.
Hagyd el a komfortzónádat, akkor tudsz fejlődni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vass Mariannal arról, hogy a jóga akár az egész életet segíthet kiegyenesíteni.

– Éreztem a darálót, és vele együtt azt is, hogy időszerű lenne választanom a kötött és a szabadabb élet között – kezdi Vass Marian, aki a marketing területéről érkezett egy jóval érzékenyebb és kifinomultabb terepre.

Mint mondja, munkakörei révén 25 évet töltött íróasztal mellett, ami számos egészségügyi problémának szolgált hátteréül: lumbágója, ízületi problémái alakultak ki, és a stresszel is meg kellett küzdenie, amit a hétköznapi ember nem tud kezelni. A jóga felé egyrészt emiatt fordult, másrészt az istenkeresés is ebbe az irányba vezette. 2006-ban lépett kapcsolatba a Debreceni Jóga Egyesülettel, ahol szintről szintre jutva fejlődött, majd a Magyar Jóga Akadémián oktatói képesítést szerzett. Egy súlyos családi eset azonban átmenetileg kiszakította ebből a közegből, amit viszont tanult, nem felejtette el, így tudott segíteni – gyógytornász közreműködésével – idős édesapján, akiről szinte lemondtak az orvosok. A gyakorlatilag magatehetetlen férfi két agyi infarktus után ma teljes életet él, sőt, a jogosítványát is visszaszerezte. – Nincs leépülés! Mindig van új agysejt! A jellemzően materialista-ateista édesapám ma ott tart, hogy el akarja hagyni a gyógyszereit. Ebből a csodálatos gyógyulásból merítettem a hitet, és azt, hogy csak azt tanítsam, amit megtapasztaltam, mert akkor vagyok hiteles – hangsúlyozza Marian.

Visszatérve tehát az akadémiára jógaterapeutaként végzett, és ennek kapcsán jutott a lehetőséghez, hogy Indiában töltsön 6 hetet, aminek része volt az oktatással, kutatással és gyógyítással is foglalkozó, lonavalai Kaivalyadhama Jógakutató Intézet és Kórház kéthetes képzése. – Az érkezés helyszíne, Mumbai rám sokkolóan hatott: ebben a városban 30 millióan élnek, rengeteg a szemét, helyenként még a házak bádogtetőit is befedi. A koldusok az utcán fekszenek, bárhová mész, mindennel keveredik a szegénység. Ez a rengeteg impulzus, az európaitól merőben eltérő lépték és szokásrendszer elsőre befogadhatatlan. Meg kellett tanulnom a jógát élesben gyakorolni, csak nézni, és nem látni, vagyis nem beengedni az érzelmeket, mert bizony a buszon a kéregető csontsovány csecsemőt szoptató csontsovány anya látványa könnyeket csal az ember szemébe. Ilyen nagy utazás után az idegrendszernek is át kell állni ... Milyen igaz: hagyd el a komfortzónádat, akkor tudsz fejlődni!

Márpedig – Marian elmondása szerint – a komfortnak nyoma sem volt sok helyen, patkánnyal, hangyákkal és csótányokkal is találkozhatott az utazó, az ételek sokszor ehetetlenül fűszeresek, a csapvíz ihatatlan, „fürdeni” pedig a falikút alá guggolva lehetett. – A lonavlai tartózkodás viszont egy csodálatos környezetben, egyhetes ajurvéda tisztítókúrával kezdődött. Ez India egyébként. A végletek világa, amiben minden megtalálható. Pontosan ezért tudja a fejlődésünket olyan gyorsan előmozdítani, azaz a jóga szemszögéből nézve megtanítja, hogyan ne reagáljunk, illetve hogyan maradjunk semlegesek a dolgokkal, történésekkel kapcsolatban. Majd a már említett kéthetes jóga master képzésen vettünk részt 10 magyar kollégámmal együtt; ennek keretében oktatásmódszertant, anatómiát, többek között jógafilozófiát és -pszichológiát tanultunk neves tanároktól és orvosoktól. Itt sikerült elmélyíteni az eddig tanultakat és sok új hasznos információ, módszer birtokába jutottunk amit itthon is taníthatunk, mivel a Magyar Jóga Akadémia a Kaivalyadhama hivatalos tagintézete lett.

A tanulást chennai kirándulás és a tiruvannamalai elvonulás követte, ami feledhetetlen spirituális élményt adott Mariannak: az Arunachala, a Szent Hegy a helyiek szerint Síva, vagyis Isten maga. A hindu tradíció szerint a tisztelet jeleként az óra járásával megegyező irányban járják körbe. A pradaksina, a 13 kilométer hosszú út megtétele spirituális gyakorlat is egyben. A hét minden napján másért lehet zarándokolni. Például körbejárhatják a hegyet azért, hogy megszabaduljanak a horoszkópban előre jelzett fizikai és mentális betegségektől, de az adiannamlai templomban a családért áldozati felajánlást tehetnek.  A hegyen számos barlang található, melyek közül kettőben Srí Ramana Maharsi (az egyik legismertebb advaita mester, bölcs, szatguru) is hosszú éveket töltött, mielőtt a hegy lábánál lévő ashramba költözött volna. Az Athiti Asharamban, Swami Hamsananda volt a mesterük, akinek segítségével a szent helyek energiája még jobban beleivódott a résztvevőkbe.

A jóga nem vallás, hanem út; eszköz, ami elvisz a megvilágosodáshoz és a megszabaduláshoz. A nyugati ember mindig kifelé megy és mutat, holott a benső békét és csendet kell megtalálni. Minden ott van. Milyen csodás a magyar nyelv: az önvalómat, önmagamat, azaz a magot kell elérnem. Ha te változol, csak úgy tudod megváltoztatni a világot, és nem fordítva. A jóga voltaképpen átírja a szoftverrendszert: attól kezdve, hogy az emberben tudatosul, a gondolatai teszik fizikailag beteggé, és e felismerés hatására elkezdi átírni magában a hiedelemrendszerét a szokásmintáit, megváltozik az egész élete – összegzi Vass Marian a jóga lényegét, aki 9 ezer kilométert tett meg azért, hogy az Arunachala barlangjaiban megtapasztalja az önvalót és a világ, ezen belül az emberi test és lélek működésének összefüggéseit.

Bereczki-Csák Helga

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Egy rendőr tanúvallomása: Magyar Péter újabb posztjában Deutsch Tamásról ír
Egy rendőr tanúvallomása: Magyar Péter újabb posztjában Deutsch Tamásról ír
A Fidesz EP-listavezetője többször is kábítószer hatása alatt állhatott – ez derül ki a leírtakból.
Hirdetés
Hirdetés
Völner-Schadl-ügy: megszólalt az ügyészség
Völner-Schadl-ügy: megszólalt az ügyészség
Hangsúlyozzák, nem lettek tények kihúzva a vádiratból.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés