160 éve csoda hullott Kabára az égből

MTI

2017.04.20. 18:14

160 éve csoda hullott Kabára az égből

A meteoritot ünnepli a város.

Hirdetés

A kabai meteorit lehullásának 160. évfordulójára emlékeztek csütörtökön a hajdú-bihari településen. Szegi Emma, a település polgármestere a városnapi rendezvénysorozat megnyitóján felidézte, hogy a 2,6 kilogramm tömegű kő (a kabai meteorit) 1857. április 15-én este 10 óra körül csapódott be Kaba határában.

– A meteoritot Szilágyi Gábor helyi gazda találta meg, aki szemtanúja volt a nagy fénnyel járó becsapódásnak is. Az égből pottyant, különös formájú, fekete követ a gazda átadta az akkori helyi elöljáróságnak, akik elvitték a debreceni Református Kollégiumba, ahol a mai napig őrzik – mondta a polgármester, megjegyezve: Kabát a tudományos világban ez a kő tette ismertté. A kabai volt az egyike az első meteoritoknak, amelyekben szerves anyagot mutattak ki.

A meteorit nevét ma áruház és egy civil szervezet őrzi Kabán, becsapódásának évfordulóját, április 15-ét pedig városnapi rangra emelték.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője a korai elődök felelősségéről beszélt, akik "megőrizték az égi jelet" az utókornak.   

Fekete Károly tiszántúli református püspök elmondta: a kabai meteorit eredeti példányát páncélszekrényben őrzik a debreceni Református Kollégiumban.

A kabai meteorit városnap kétnapos rendezvénysorozatának első napján, csütörtökön emléktáblát avattak Szilágyi Gábornak, a meteorit megtalálójának volt házánál. 
Kaba

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés