Hirdetés

Széchenyi-díjat kapott a debreceni nyelvész

MTI

2017.03.15. 17:41

Széchenyi-díjat kapott a debreceni nyelvész

Kertész András az életmű elismerésének tekinti.

Hirdetés

"Nagyon örülök a díjnak, nagy megtiszteltetés a kitüntetés, amelyet egy életmű elismerésének tekintek"

- mondta az MTI-nek Kertész András nyelvész, akit szerdán Széchenyi-díjjal tüntettek ki a Parlamentben.

A 61 éves nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara Német Nyelvészeti Tanszékének egyetemi tanára, az Academia Europaea tagja a modern nyelvészeti, illetve tudományfilozófiai gondolkodás európai és hazai kialakításához való tevékeny hozzájárulása, a nyelvtudomány tudományelméleti megalapozásában elért eredményei, valamint jelentős oktatói, oktatásszervezői, folyóirat-szerkesztői és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként kapta meg a díjat.

"Az egyetem és a tudomány közelségében nőttem fel"

- utalt a professzor egyrészt arra, hogy gyerekként az akkori debreceni tudományegyetem központi épületétől mindössze száz méterre laktak, másrészt arra, hogy édesapja a matematika professzora, anyai nagyapja egyháztörténész professzor, nagybátyja pedig ókortörténész volt. 

"A tudomány művelése meghatározó volt a család életében"

- tette hozzá, megjegyezve: kézenfekvő volt, hogy ha eljön az ideje, ő is tudománnyal kezdjen foglalkozni.

Amikor néhány évre az akkori NDK-ba költöztek, ahol édesapja vendégprofesszor volt, az idegennyelvi környezet előbb a nyelvek iránti, a különféle könyvélmények - keleti nyelveket bemutató grammatikák, szótárak, nyelvkönyvek - pedig a nyelvészet iránti érdeklődését keltették fel.

Hazatérve a debreceni egyetemen német és angol nyelvet, valamint irodalmat tanult, s akkor fedezte fel magában az elméleti érdeklődést: egyetemi tanárai hatására úgy döntött, ha sikerül tudományos pályára lépnie, a nyelvészet elméleti ágát fogja művelni.

Oktatómunkáját tekintve az akadémikus legfontosabb céljának azt tartja, hogy hallgatóit megkísérelje

"a kristálytiszta, reflektált, problémaorientált gondolkodásra nevelni".

Közeli tervei között három könyv megírása szerepel. Az egyik egy olyan tudománytörténeti munka lesz, amely a modern nyelvészet zászlóshajójának tekintett generatív nyelvészet tudománytörténetének a P-modell tükrében való teljes újraértékelését jelenti - mondta a debreceni professzor.

kitüntetésSzéchenyi-díj

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés