Hirdetés

Mennyit??? 2,1 milliárd forintot költöttek Debrecenben útkarbantartásra

2017.03.13. 11:26

Mennyit??? 2,1 milliárd forintot költöttek Debrecenben útkarbantartásra

Önök ezt érzik? Szavazzanak!

Hirdetés

Miután rendre kapunk olvasói leveleket, megjegyzéseket a városszerte tapasztalható rossz állapotú utakról, a debreceni városházáshoz fordultunk kérdéssel arra vonatkozóan, hogy 2016-ban mennyit költött a város útkarbantartásra, továbbá, hogy ki voltak azok a szerencsések, akik ezt a munkát elvégezhették.

Óriási összeget írtak, nem látszik…

Kiemelkedően magas összeget, 2,1 milliárd forintot fordított a debreceni önkormányzat 2016-ban útkorszerűsítésekre. Ebből a pénzből 52 útszakaszt újítottak fel teljes szélességében és 11 új utat építettek

– írja a városháza. A munkákat a közbeszerzéseken nyertes cégek végezték el – tették hozzá.

Kis csellel

Sem a tavalyi költségvetésben, sem az ideiben nem szerepel ekkora összeg útkarbantartásra (2017-ben 100 millió forintot különítettek el erre a célra – a szerk.), de az önkormányzat cseles módon az EU-s beruházásokat is ide számolja, így mindjárt szebben mutat az összeg, igaz ettől még az utak nagyon sok helyen tragikus állapotban vannak.

A debrecen.hu-n publikus közbeszerzési szerződésekben kutakodva kifejezetten útkarbantartáshoz kapcsolódóan mindössze egy szerződést találtunk, eszerint tavaly a D-Profil Kft., idén pedig a NEPÁL-BAU Kft. végezhet útfenntartási munkákat, 96millió forint keretig, derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Nyitott szemmel járnak

A városháza útellenőri szolgálatot működtet, amely alapján 4 körzetre osztották Debrecent. Előre meghatározott útbejárási ütemterv szerint ellenőrzik elsősorban a szilárd burkolattal ellátott városi utakat. Amennyiben jelentős úthibát észlelnek, intézkednek a kijavíttatásáról, legalábbis ezt állítja a városháza.

Nem felejtették el felemlegetni a nemrég bejelentett közlekedésfejlesztési programot is, ami áprilisban indul, bár nem teljesen világos, hogy az egyes csomópontok átalakításától hogyan lesznek jobbak az utak.

Jön a Megváltó?

Egyébként év elején számoltunk be a hírről, miszerint szintén közbeszerzési eljárás útján keres a város céget az utak karbantartására. Ez év márciusától egészen 2019 végéig a kiírást megnyerő társaság kezelheti Debrecen útjait. A 242 ezer négyzetméternyi önkormányzati kezelésű útfelület útfenntartási munkáira nettó mintegy másfél milliárd forintnyi keret áll majd rendelkezésre. Hogy nem kispályásokat várt a város, az kiderül a kiírásban megfogalmazott elvárásokból is, így szinte előre borítékolható, hogy valamelyik Mészáros Lőrinc-közeli cég lesz a befutó, a kérdés már csak az, hogy ettől jobbak lesznek-e a város útjai…

Önnek mi a véleménye a debreceni utak állapotáról?

Katasztrofális állapotban vannak

0%

Egyre jobb állapotban vannak

0%

 

Galéria

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés