Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

MaGabo, a debreceni cipőfestő

| 2017. 03. 08. | 09:55:00
Vett egy tornacipőt, nem tetszett. Így kezdődött.
MaGabo, a debreceni cipőfestő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy nőnek sosincs elég cipője, így lehet, hogy még a másét is hazaviszi! Halmozottan igaz ez MaGabóra, aki egyedi vágyakat varázsol lábbelikre. A fiatal debreceni hölgy bár az iskolai kötelezőn kívül sosem tanult rajzolni – sőt természetvédelmi mérnökként végzett, nem közben vendéglátózott –, kiderül azért, hogy a kézügyesség náluk családi adottság: édesanyjának és édesapjának sem kell a szomszédba menni egy kis kreativitásért.

Gyerekkoromtól fogva mindent szívesen átalakítottam, egyenpólókat festettem ismerősöknek lánybúcsúra, felszolgálóknak a placcra. Aztán egyszer vettem egy tornacipőt, ami végül mégsem tetszett, ezért elhatároztam, hogy kifestem. Meglátták a barátaim, nekik is kellett egy, aztán már távolabbi ismerősök is előálltak az igényeikkel – valahogy így kezdődött több mint tíz évvel ezelőtt egy tornacipővel, majd bőr magas sarkú, csizma, dzseki, táska következett. Kezdetben csak vászonra készültek a minták , aztán már bőrre is, de egyre több esküvői cipőt is díszítek. Az elképzelések rendkívül változatosak, hiszen

a romantikus cseresznyevirágtól a koponyáig sok mindent kérnek a megrendelők.

Gyerekeknek csak ritkán festek, mert rohamléptekben nő a lábuk, de csecsemőnek szánt kocsicipő és mese alapján kitalált figurás darab is került már ki a kezeim közül, igaz, ez utóbbit nem sokat hordta a kis gazdája, mert hosszú ideig a cipővel aludt, annyira megtetszett neki.

MaGabo elmondta, minden kérés extrém, mert egyedi. Egy alkalommal egy fehér tornacipőt véresre kellett festenie, meg is jegyezte valaki, hogy olyan, mintha egy állat tetemét rugdosta volna, na de a cipőtulajdonosok témakívánsága minden esetben szent. – A saját cipőjükön kívül sokan szinte számítógéppel pontosan megtervezett mintát hoznak, mások csak a tematikát jelölik meg. Jellemzően úgy dolgozom, hogy a fejemben megvan a fő minta, de a részleteket csak menet közben dolgozom ki. Eredeti szakmámból adódóan kedvenceim az állatok és a növények, de bármit felviszek a felületre. Maximalista vagyok, éppen ezért elképzelhetetlennek tartom a rossz minőséget. Hozzám senki nem jön vissza azzal, hogy lekopott a rajz – törvényszerű, hogy ennél sokkal hamarabb megy tönkre maga a cipő. Az általam használt festék vízálló, a vászoncipők (kímélő programon) még mosógépben is tisztíthatók. A cipőpáronként értendő nagyjából egyhetes munka menete szinte minden alkalommal más, hiszen egyszer a száradásra kell várni, máskor pedig épp addig keverhetők a színek, míg meg nem kötött a festék. Árat is egyénileg kell kérni, hiszen nem léltezik két egyforma felület és ugyanolyan bonyolultságú minta.

Magyarországon nincs komoly hagyománya a MaGabo által űzött tevékenységnek, külföldön is csak elvétve foglalkoznak vele, éppen ezért lehet, hogy az egyre növekvő kereslet folytán mára javarészt csak a hobbijának élhet. Tervei között szerepel egy egyedileg tervezett, figyelemfelkeltő pólósorozat gyártása is – immár kézi szitázással.

A test, ezáltal az egyén által viselt ruhadarabok díszítése, kiegészítése ősi igény. MaGabo úgy véli, mindez az önkifejezés része, üzenet a világnak arról, hogy ki is vagyok, és egy menyasszonyi cipő például örök emlék maradhat.

Bereczki-Csák Helga

Facebook: MaGabo Paint

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debreceni ezüstérem a Mérnökök Ligájában
Debreceni ezüstérem a Mérnökök Ligájában
A versenyzők angol nyelven mérték össze a tudásukat.
Hirdetés
Hirdetés
Lopott debreceni biciklik keresik gazdájukat
Lopott debreceni biciklik keresik gazdájukat
A téglási tolvaj már megvan .
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!