Kamiont vezet, Kossuth-díjat vesz át és cirkuszt igazgat

civishir.hu

2017.03.20. 14:22

Kamiont vezet, Kossuth-díjat vesz át és cirkuszt igazgat

Richter József Magyar Nemzeti Cirkusza Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán.

Hirdetés

A frissen Kossuth-díjas – Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész – idősebb Richter Józsefet telefonon érjük el; ki hinné, éppen kamiont vezet, Miskolc felé tart a produkció, a Magyar Nemzeti Cirkusz, ami nem kevesebb, mint az artistaművész élete. – Képzelje, a népszavás Bóta Gábor (kulturális újságíró – a szerk.) kemény cirkuszkritikákat ír, eddig mindig talált valami hibát az előadásban, nem tudtam olyan műsort kitalálni, hogy az neki maximálisan megfeleljen, de megnézte a mostanit, és azt mondta, nincs gyenge pontja, ez nagy öröm. Mindent elkövetek azért, hogy a közönséget szórakoztassam. Sokan kérdezik, miért nem tudtam ezeket a világszámokat bevinni a Fővárosi Nagycirkuszba, amíg én vezettem (2012-től 2015-ig), nos, azért, mert technikailag kivitelezhetetlen – ennyi állat egyszerűen nem fér be – taglalja nevetve a művész.

Nem éppen minden kockázat nélküli megkérdezni egy cirkuszi embert, hogy van-e kedvenc műsorszáma vagy állata, mert a fenébe is joggal elküldhetne, de Richter József azonnal rávágja, hogy az elefántok; három hatalmas állattal előadott műsorában szaltózott is a hátukon. Igaz, ez nem most volt. Ahogy 1974 sem, amikor az első Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst Bohóc-díjat nyert a feleségével közösen előadott lovasakrobata produkciójával. A díjat 30 évvel később, 2004-ben nagyobbik fia, Richter Flórián is elhozta, akinek négy évvel később a fesztivál fődíját, a cirkuszvilág Oscarjának számító Arany Bohóc-díjat is sikerült megszereznie, első és eddig egyetlen magyar cirkuszművészként.

A család egyébként Richteréknél nemcsak név és munka, hanem komoly összetartás is. – Gondoljon bele, 5-6 produkció gázsiját megspórolom, hiszen legalább ennyit nálunk a Richter és a Castelli család együtt mutat be, nekik ugye nem kell fizetni. Ha minden világszámért pénzt kellene adnom, azt a folyamatos teltházas előadások sem tudnák kitermelni – magyarázza Richter úr.

Állatetetés és hoteligazgatás

Richter József a Magyar Nemzeti Cirkusz jolly jokere: ha kell, beáll a zenekarba, trombitál, hiszen képzett zenész, konferál, hivatásos sofőr, vezet, a logisztikával kapcsolatos minden ügyet elintéz a területfoglalástól kezdve a villanybekötésig és az állatok etetéséig, a turné útvonaláig, javarészt csak a sátrat kell felépíteni, majd lebontani, ami e kettő között van, abban benne van az idősebb Richter keze munkája. És hogy ne maradjon hiányérzetünk, még hotelt is igazgat.

Vasárnap munkanap

Sokat dolgozott, már ülhetne csendes méltósággal a nézőtéren vagy épp a tengerparton, de nem készül ilyesmire. Azt mondja, soha nem tudott elképzelni mást pályájául, csak a cirkuszt. Hogy emlékszik-e arra a pillanatra, mikor először betette a manézsba a lábát? Eleve banális feltevés, hiszen csaknem ott született, egy lakókocsiban. Az apja, a nagyapja, a déd- és az ükapja is artista volt. – Engem apám úgy nevelt, hogy az esti lefekvés előtt már 5-6 évesen is fekvőtámaszokat kellett nyomni és kézen állni, azaz készültem erre a hivatásra, ahogy később a fiaimat is készítettem, bár úgy nézett ki egy ideig, hogy József inkább teniszező lesz, de aztán 16 éves korában visszatért a cirkuszba.

Prózai érdeklődés marad a végére: Richteréknél van-e ugyan nagycsaládi, vasárnapi ebéd? – Flórián fiam a lovas cirkusszal külön üzletet visz, a szombat és vasárnap pedig nálunk egyébként is munkanap, hiszen ilyenkor érnek rá az emberek kikapcsolódni.

Bereczki-Csák Helga

PROGRAM

 • Március 22-április 2.: Miskolc, Pesti út (TTL áruház mellett)
 • Április 5-9.: Nyíregyháza, Bujtosi park
 • Április 12-23.: Debrecen, Balmazújvárosi út (volt Baumax parkolója)

Előadások kezdete: hétköznap: 18 óra, szombaton: 15 és 18 óra, vasárnap: 11 és 15 óra 

2017 új műsorszámai

 • A Richter-csoport új produkciója: repülő emberek az orosz hintáról
 • Rosi Hochegger (a Monte-carló-i Cirkuszfesztivál Ezüst-díjasa) a világ legjobb kutyarevüje pas de deux, avagy balett lóháton.
 • Merrylu és Richter József jr. produkciója
 • Juan Pablo Martinez: zsonglőr produkció Mexikóból
 • A The Michels bohóccsoport: vizes tréfa Spanyolországból, először Magyarországon
 • Kenia Boys: 8 afrikai akrobata ismét Magyarországon, akik legújabb produkciójukat mutatják be a világ legnagyobb egzotikus állatprodukciója
 • Richter-csoport: az egyetlen magyar Arany Pierrot-díjas művészek lovas akrobataprodukciója
 • Rosi Hochegger Ausztriából és vicces lova, Scout: komikus lóidomítás (Monte-Carló-i Ezüst-díjas)
 • René Casselly jr. vadonatúj produkciója mambóval, Bettyvel, Nandával, Tongával és Kimbával, az 5 afrikai elefánttal egyszerre a porondon.
 • Sky Figthers - FMX motorosok extrém cirkuszi világszáma. Több mint 20 méteres ugrás a cirkusz porondja felett. Ilyet még a hazai közönség soha, sehol nem láthatott. Lélegzetelállító produkciók motorokkal a magasban.

Cirkuszpénztár nyitvatartás: naponta 9-19 óráig

www.magyarnemzeticirkusz.hu

cirkuszMagyar Nemzeti Cirkusz

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés