Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogszerűen rúgták ki, de sérelemdíj illeti az intézményvezetőt

| 2017. 03. 27. | 18:57:00
A Debrecenből eltűnt képek nincsenek meg..., se az állása.
Jogszerűen rúgták ki, de sérelemdíj illeti az intézményvezetőt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy sajtóinterjúval megsérthette a MODEM Kft. fenntartójának jó hírnévhez fűződő jogait K. Krisztián, ezért a munkáltató jogszerűen mondott fel azonnali hatállyal a nonprofit kft. ügyvezetőjének – állapította meg első fokon a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. A fenntartó ugyanakkor szintén megsértette K. Krisztián jó hírnevét, így a felperes sérelemdíjra jogosult.

Eltűnt két kép

Az ügy háttere, hogy Antal Péter 2006-ban haszonkölcsön szerződést kötött a debreceni önkormányzattal, ennek jegyében az Antal—Lusztig–gyűjtemény 392 alkotását a MODEM épületében helyezték el. Az önkormányzat képviselőtestülete 2011-ben bízta meg K. Krisztiánt az ügyvezetői feladatok ellátásával. Három évvel később

egy leltár során derült ki, hogy hiányzik két értékes festmény a gyűjteményből.

Az eset után belső vizsgálat, önkormányzati ellenőrzés és büntetőeljárás is indult. Ez utóbbiban végül nem sikerült megállapítani a tettes kilétét, így az eljárást felfüggesztették. Készült egy vagyonbiztonsági audit is, amely az intézmény által megtehető vagyonbiztonsági intézkedésekre tett javaslatokat. Az önkormányzat pár hónappal később bejelentette, hogy megszünteti a MODEM Kft.-t, végül azonban az intézmény integrációjáról született döntés, amely így a Déri Múzeum tagintézményévé vált.

K. Krisztián 2015-ben indított munkaügyi pert a MODEM Kft. ellen, miután 2015. július 30-án a munkáltatói jogokat gyakorló képviselőtestület úgy döntött: azonnali hatállyal megszüntetik a munkaviszonyát. A felperes azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg, jogellenes volt a felmondás. Az alperes ugyanakkor kitartott amellett, hogy kellő joglapja volt az azonnali hatályú felmondásra.

A felmondás öt pontban taglalta azt, hogy K. Krisztián milyen módon szegte meg súlyosan munkaviszonyából származó kötelezettségeit.

A tanács végül négy pontban azt állapította meg, hogy a felmondási indok nem alapos. Az ítélet indoklásában elhangzott: a felmondás alapján nem lehetett megállapítani, hogy K. Krisztián lenne a felelős a képek eltűnéséért, de az sem volt jogszerű felmondási ok, hogy nem adta át a bizalmas vagyonbiztonsági jelentést a Déri Múzeum igazgatója számára. A múzeum munkatársa ugyanis teljes körű tájékoztatást kapott,

a rendőrség pedig K. Krisztián személyét nem hozta összefüggésbe a képek eltűnésével.

A bíróság azt sem tudta elfogadni, miszerint a felperes megszegte munkaköri kötelességét akkor, amikor nem kötött leltárfelelősségi megállapodást, maga az önkormányzati ellenőrzés is megállapította ugyanis, hogy a meglévő pénzügyi és technikai lehetőségekhez képest a MODEM műtárgykezelési gyakorlata körültekintő volt. Az sem állta meg a helyét, hogy K. Krisztián a szervezeti és a számviteli szabályzatok módosítása körében mulasztott. 2015. április 1-é, egy sajtóinterjúban azonban olyan kritikákat fogalmazott meg a fenntartó felé, amelyek valóban sérthették a Debreceni Önkormányzat jóhírnevét. Ráadásul a vezető állású munkavállalók véleménynyilvánítási jogát a törvény még szigorúbban szabályozza, így ezt a felmondási indokot alaposnak ítélte meg a bíróság.

Papp László rosszul szólt

A felperes számára ugyanakkor 300 ezer forint sérelemdíjat is megítélt a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. A polgármester ugyanis 2015. július 24-én a közgyűlésen úgy nyilatkozott, hogy K. Krisztiánnak komoly felelőssége van abban, hogy az önkormányzatnak 130 millió forint kártérítést kell kifizetnie az eltűnt képek miatt. A polgármester kijelentéséről az egyik debreceni hírportál is beszámolt, így Papp László nagy nyilvánosság előtt valóban megsértette K. Krisztián jóhírnevét. K. Krisztián büntetőjogi felelősségét ugyanis a rendőrségi nyomozás nem állapította meg, a polgármester nyilatkozatából pedig nem derült ki, hogy mire alapozza kijelentését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!