Hajdúszoboszlónak is van Kossuth-díjasa!

2017.03.15. 17:22

Hajdúszoboszlónak is van Kossuth-díjasa!
Galánfi András (Fotó: debrecenimuvkozpont.hu)

Kitüntették a város híres szülöttjét.

Hirdetés

 Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Kossuth-díjakat adományozott. A kitüntetettek között van a hajdúszoboszlói Galánfi András faragó népi iparművész, előadóművész, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki a rönkbútor-faragás régi hagyományát mesteri módon folytató, a modern funkciót tradicionális stílussal ötvöző alkotásai, valamint a magyar népi tárgykultúra kincseinek továbbörökítését elhivatottan szolgáló munkája elismeréseként vehette át a díjat Áder Jánostól.

A 72 éves népművész a hagyományos fabútorok mellett elkezdett farönkökből faragni, rendkívüli érzékkel tudta megválasztani alapanyagát, a farönköt, s mesteri bútorokat (pad, szék, asztal) faragott azokból. Mintegy rátalált az ősi rönkbútor hagyományának folytatására, saját maga tervezte és kivitelezte a rönkbútorokat. 1985 óta már nemcsak népművészként, hanem fafaragó népi iparművészként is számon tartják iparművészeti szakmai körökben.

1992-ben megalapította a Nádudvari Kézműves Szakiskolát, amely európai hírűvé emelkedett. A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában működő kézműves táboroknak egyik legjobb szakmai vezetője.

Kossuth-díjGalánfi András

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés