Hirdetés

Debreceni 21-es: Rácsai Lajos ügyvéd, a DEAC doyenje

Cívishír

2017.03.17. 10:36

Debreceni 21-es: Rácsai Lajos ügyvéd, a DEAC doyenje
Rácsai Lajos (Fotó: Magánarchívum)

Ötvenen túl is aktív a pályán.

Hirdetés

Debreceniek, akik nagy utat jártak be, mire ide- és odaértek, ahol most vannak. Sorozatunkban a helyi közélet megkerülhetetlen alakjait mutatjuk be olyan címszavakban, amit maguk választanak. Mi csak kérdezünk. Huszonegyet.

Ötvenen túl is még mindig aktív a DEAC labdarúgócsapatában. Mit lehet ennyire szeretni a fociban? Ebben a korban az ügyvédek már teniszezni szoktak. Párosban.
A foci teljesen más dimenzió, mint a tenisz. Az öltőző, a csapattársak, a fű… Teniszeztem már életemben, de nem éreztem benne ugyanazt a varázst, mint fociban. Tíz éves korom óta futballozom, számomra ez a sport mindennél többet jelent. Az első!

A csapattársai közül többen akár az unokái is lehetnének. Lélekben fiatalodik közöttük, vagy nap mint nap látja az idő múlását saját magán?
Unokáim akkor lehetnének, ha az első randim „sikerül”, inkább a gyerekeim korosztálya adja a Megye II-es DEAC keretének magját. Az öltözőben Katona Zolival vagyunk idősebbek, a többség huszonéves. Régóta ebben a közegben vagyok, és ismerem a fiatalokat, a kedvenc zenéiket, a kedvenc bulizós helyeiket, az udvarlási szokásaikat, mindent. Az öltözőben megfiatalodik az ember, és úgy érzi, nem múlik az idő. Aztán amikor a pályán versenyt kell futni velük, akkor rádöbbenek, hogy igenis múlik az idő. Ezzel együtt jó érzés egy olyan közeghez tartozni, ahol mindenki egyforma csapattag, és nincs ügyvéd, és nincs segédmunkás, csak játékosok vannak. Idősebbek és fiatalok.

Még az edzője is fiatalabb. Van egyáltalán korosabb arc a DEAC-családban?
A veterán teniszezők, vagy a kosaras öregfiúk között talán van, de az aktív sportolók között egészen biztosan nincs! Néha elhívnak öregfiúk meccsre, a csapattársaim sokkal fiatalabbak, mint én.

Apa és fia a MEGYE II-es bajnoki trófeával

Fokozzuk a hatást: a fia is csapattársa. Csak hajba ne kapjanak a pályán!
Esélye sincs annak, hogy konfliktusunk legyen, nagyon jó a viszonyunk, hasonló a gondolkodásunk. A pályán is megértjük egymást, edzésen azért is szokott minket Katona Laci edző külön csapatba tenni, mert ha együtt vagyunk, akkor hamar eldől a meccs. Felemelő érzés, hogy a fiam csapattársa lehetek.

Árulja el: mi az erőssége a pályán?
Megfontoltam focizom, jó helyezkedéssel megspórolok sok erőt és energiát. Igyekszem jó időben jó helyen lenni. Fiatalabb koromban is ez volt az erősségem. Negyven év alatt ráadásul sok rutin tapad az emberre.

Kétségtelen, hogy kiváló formában van. Minek köszönheti? A jó genetikának, a sportos életvitelnek, egészséges életmódnak és táplálkozásnak?
Ebben a sorrendben mindennek. Jó genetikát örököltem, édesapám a Debreceni Dózsa kapusa volt, tízéves korom óta sportolok, mindig is odafigyeltem a táplálkozásra. Próbálok egészségesen élni és étkezni, de azért nem vagyok fanatikus. A stílusomnak köszönhetően elkerültek a komolyabb sérülések, sohasem kerestem az ütközéseket a pályán, inkább ésszel próbáltam megoldani a játékhelyzeteket, mint erővel. A negyven év alatt ritkán koszolódott össze mez rajtam!

Melyik volt a kedvenc csapata a több évtizedes pályafutása során?
Ha hirtelen belegondolok, nem is volt olyan sok csapatom. A DMTE-ben kezdtem, majd következett a DUSE, a Nagyatádi Honvéd, a MEAFC, a Derecske, a Kinizsi és a DEAC. Derecskén húsz év alatt több mint ötszáz meccset játszottam, de a Dóczy utcai pályán rúgtam először labdába, és most is ott játszom, ezért a DEAC az első.

Bár menő irodája van a belvárosban, tapasztalatom szerint Debrecenben a Rácsai Lajos név hallatán többeknek ugrik be a foci, mint az ügyvéd szakma! Ez is lehet egyfajta elégtétel: nem hiába robotolt annyit a pályán.
A sportos közegben elsősorban a futballhoz kötik a nevem, de a bíróságon az ügyvédkedéshez. Korábban előfordult, hogy emberek nagyot néztek, amikor öltöny helyett szerelésben láttak, vagy fordítva, de ma már ez a kettő együtt jár velem. Negyven éve vagyok labdarúgó, több mint 25 éve pedig ügyvéd.

Az ügyvédválogatott oszlopos tagja

Melyik nehezebb szakma? Jó ügyvédből van több Debrecenben, vagy jó focistából?
Erre azt mondom, hogy focista ügyvédekből sok jó van Magyarországon. Óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy immár húsz éve tagja vagyok a magyar ügyvédválogatottnak, és részese voltam a legutóbbi két Európa-bajnoki diadalnak. Idén nyáron triplázni szeretnénk a szlovéniai Mariborban.

Azt beszélik, nagyon felhígult az ügyvédszakma, túlnépesedett. Összefüggést lehet találni a labdarúgásunk és az ügyvédi hivatás között? Hiányzik a minőségi képzés az utánpótlásban?
A magyar társadalom része mind a kettő, s mint ilyen, megvan a baja mind a kettőnek. E két hivatásban is visszatükröződik a társadalom minden problémája. Kétségtelen, hogy nincs szükség annyi ügyvédre, ahányan rászabadult a piacra az utóbbi két évtizedben, sokan megélhetési gondokkal küszködnek, és olyat is bevállalnak, ami rombolja a hivatás presztízsét. Aki becsületesen dolgozik, és megvan hozzá a szakmai tudása, az meg tud élni belőle tisztességesen. Én nagyon szeretem a szakmám, minden nap élvezettel végzem a munkám, jól döntöttem gimnazista koromban, amikor ezt a pályát választottam.

A focin és az ügyvédi hivatáson kívül is van élete?
A családom az életem, de az is szorosan kötődik a focihoz és a szakmához is. A fiam, aki csapattársam, az irodámban ügyvédjelölt, a lányom ugyanitt gyakornok. A kisebbik fiam Budapesten hallgat alkalmazott matematikát, de nem esett annyira messze az alma a fájától, mert a feleségem és én is matematika tagozatosok voltunk a gimnáziumban. Közéleti szerepem is akad, hiszen választási bizottságban elnökölök, alapítványoknak vagyok kuratóriumi tagja. Ugyanakkor megvan a baráti társaságom is a kikapcsolódásra. Összességében sok minden csinálok, de idő hiányában sokkal kevesebbet, mint amennyit szeretnék.

A Rácsai család

Mondja meg a magáét a Lokiról! Mi ez a nagy nihil a DVSC körül? Alig járnak az emberek meccsre, a csapatot a kiesés veszélye fenyegeti…
Tény, hogy nem jó irányban halad a DVSC. Nem csak azért, mert a magyar élcsapatok nagyobb költségvetésből gazdálkodnak. Ez nem minden. A szurkolókat korlátozó szabályozások sem használtak a debreceni futballközegnek. Nagyon hiányzik az a tábor, amelyik az Oláh Gábor utcai stadionban fantasztikus miliőt teremtett. Számomra a legnagyobb gond az a debreceni labdarúgásban, hogy évek óta nem kerülnek fel meghatározó játékosok az utánpótlásból, az egyetlen kivétel Balogh Norbi. Ha ilyen körülmények közül legalább kétévente nem nő ki egy ifjú titán, aki nagy erőssége a csapatnak, akkor ott komoly gondok vannak.

Kinek a bőrébe bújna, ha filmsztár, ha zenész vagy ha közéleti, történelmi személyiség lehetne?
Ha filmsztár, akkor George Clooney lennék, mert a nagyra becsülöm a humanitárius tevékenységéért, ha rocksztár, akkor a U2-s Bonót választom, mert a világképe megegyezik az enyémmel és végül Farkas Bertalan bőrébe bújnék leginkább, mert egy űrutazásra nagyon beneveznék.

Mi a legjobb Debrecenben?
Ha végig sétálok az utcán, bármelyiken a városban, rengeteg ismerőssel találkozom. Ez egy nagy falu, pozitív értelemben.  

Mi a legrosszabb?
Messze van a tengerek és a hegyek.

Van az a pénz, amiért elhagyná Debrecent?
Nagyon messzire kéne dobni azt a labdát, de van az a pénz.

Ki a legjobb fej Debrecenben?
A debreceniek a legjobb fejek. Imádom őket, a cívis heppjeikkel együtt. Jól érzem magam közöttük.

Körömpörkölt vagy cukkinifasírt párolt zöldséggel?
Mind a kettő! Alapvetően megfontoltan étkezem, többnyire fehér húst és halat fogyasztok, de a körömpörkölt is megeszem. Mi több: nagyon szeretem a magyar konyhát. Bármikor jöhet!

Sör, bor vagy pálinka?
Üdítő vagy ásványvíz, de nem kerülöm meg a kérdést, ha alkoholt kell választanom, akkor a bor mellett döntök. Két barátommal osztozom egy pincén Somló-hegyen, tehát saját borral is büszkélkedhetek!

Melyik három könyvet vinné magával, ha lakatlan szigetre száműznék?
Egy hajóépítő kézikönyvet, hogy haza tudjak jönni, továbbá egy Grishemet, egy Jókait és egy Coelhót. Bármelyiket.

Érveljen az olimpiarendezés mellett! Vagy ellene!
Klasszikus ügyvédi választ tudok adni, tehát mellette és ellene is tudok érvelni, attól függően, hogy ki a megbízó. Csodálatos lenne egy olimpia, álomszerű, katartikus, Debrecen számára is. Ugyanakkor nem vagyok meggyőződve arról, hogy profitálna belőle az ország.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés