Hirdetés

A debreceni zsidóság lehet az ügy kárvallottja

mti

2017.03.20. 07:08

A debreceni zsidóság lehet az ügy kárvallottja
Horovitz Tamás és Heisler András, a Mazsihisz elnöke (Fotó: mti)

Sikkasztás gyanújával nyomoz a rendőrség.

Hirdetés

Senki sem állhat a törvényen felül, a zsidó hitközségi vezetőknek pedig különösen nagy az erkölcsi felelőssége a magyar társadalom által megtermelt közpénzek felhasználásában - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

A hitközség arra a hírre reagált, amely szerint a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) költéseivel kapcsolatban

nyomozást indított a rendőrség sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen, állampolgári bejelentés alapján. 

A szervezet hangsúlyozta, taghitközségeik, így a Debreceni Zsidó Hitközség is teljes gazdasági önállósággal rendelkeznek, ezért a Mazsihisz nem tudja közvetlenül befolyásolni gazdasági döntéseiket.

"A Mazsihisz a mostani ügynek csak azért nem kárvallottja, mert a szervezet menedzsmentje átgondolt garanciális rendszer közjegyző előtti aláírásával biztosította hitelezői pozícióját"

- írták. Ha van kárvallott, az kizárólag a debreceni zsidó közösség lehet, a nyomozás tétje ennek tisztázása, a nyomozó hatóság hivatott megállapítani, történt-e szabálytalanság vagy bűncselekmény - írták.

Emlékeztettek rá,  a Mazsihisz közgyűlése több hónappal a nyomozás megkezdése előtt visszahívta Mazsihisz-alelnöki tisztségéből a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét, Horovitz Tamást.

Horovitz Tamás 540 milliós EU-s pályázati pénzt nyert a hitközségi épületek felújítására. Ebből fel is újították a DZSH tulajdonában lévő két zsinagógát, valamint a hitközség székházát. Ám a munkákat elvégző kivitelezőknek az elnök adósa maradt 95 millió forinttal, s ennek fedezetére, szorult helyzetében, 2015. decemberében a Mazsihisztől vett fel kölcsönt. Az elnök a tagság és az elnökség tudta nélkül vette fel a hitelt, ami miatt az értékes helyi ingatlanjaikra jelzálogot jegyeztetett be.
zsidóHorovitz Tamás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés