Vörös csillagot helyeztek el Debrecen belvárosában

civishir.hu

2017.02.17. 12:54

Vörös csillagot helyeztek el Debrecen belvárosában

Kültéri installációval emlékezünk.

Hirdetés

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja február 25. – Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, s ahonnan csak 1955 őszén, rettenetes megpróbáltatások után térhetett haza. Emlékezünk arra a mintegy 700-800 ezer emberre is, akiket a második világháború végén vagy után deportáltak az országból, és akik közül 300 ezren sosem tértek vissza. Ezen a napon a múlt felidézése mellett kegyelettel emlékezünk mindazokra, akik áldozatul estek a kommunista diktatúráknak, akiket megfosztottak életüktől, akiket bebörtönöztek, táborokba hurcoltak vagy internáltak.

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve 2017 februárjáig tart. Ez alkalomból a GerillaPresS Lapkiadó és Médiatanácsadó Kft. – mint a PestiSrácok.hu oknyomozó és hírportál kiadója – a kormány „Kor-dokumentumok” pályázatán nyert lehetőséget arra, hogy internetes portált (www.gulag800000.pestisracok.hu), valamint kültéri installációt készítsen.

Debrecenben a Piac és Rózsa utcák kereszteződébe helyezték ki a művet, ami február 26-ig tekinthető meg.

Az alkotás „Y” alakú, 6,5 méter hosszú, legszélesebb pontján pedig 2,5 méter széles. Fából és fémből készült. A talapzata fa, melyből szintén fa kopjafák állnak ki, valamint egy fém keret – egy borona  – amelyre vörös csillag és sarló-kalapács van rögzítve. Utóbbiak az elnyomó kommunista hatalom jelképei, a szögesdrót a táborra, a kopjafák pedig az áldozatokra emlékeztetnek. Az alkotó Inconnu Művészcsoport 1988-ban vált ismertté, amikor a budapesti Rákoskeresztúri Újköztemető 301-es parcellájában – ahol főleg az 1956 utáni törvénytelen perekben elítélt és kivégzett áldozatok nyugszanak – felállították az első, majd később még 300 kopjafát. Jelen installációt a csoport két tagja, Molnár Tamás képzőművész és Nagy Kristóf szobrász készítette.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés