Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem javíttatják meg a Jerikó utcai tüdőszűrőgépet

| 2017. 02. 06. | 13:03:00
Nagy nehezen derült ki, miért.
Nem javíttatják meg a Jerikó utcai tüdőszűrőgépet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megannyi szűrésre kötelezett jelezte szerkesztőségünknél, a hosszú ideje - egészen pontosan tavaly szeptembertől - zárva tartó Jerikó utcai állomásról átirányították őket a Bethlen utcai rendelőintézetbe vagy a Kenézy kórházba - előző helyen megnövekedett a várakozási idő, nagy a tumultus.

Mintha államtitok lenne...

Azt már rég tudni lehet: a Jerikó utcán a gép meghibásodása miatt nem fogadják a vizsgálatra jelentkezőket, de az, hogy megjavítják-e és főként mikor, csak nagyon nehezen derült ki, így:

  • A Kenézy kórháztól olyan kérdésre választ kapni, ami nem traumát, balesetet érint, szinte lehetetlen. Vagyis nekünk nem sikerült hetek alatt sem. Pedig nem a műszer bonyolult fizikai felépítése felől érdeklődtünk, csak arról, érdemes-e várni az újranyitást a Jerikó utcán. Ha nem, akkor esetleg van-e ötletük arra, hogyan lenne csökkenthető a várólista az egykori OTI-ban. Ugyanis nem babara megy a játék: sok munkahelyen a munkakezdés feltétele a tüdőszűrésen való megjelenésről szóló igazolás.
  • "Bánatunkban" a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályához fordultunk már-már azzal, hogy egyáltalán tudnak-e a problémáról. Tudtak, de mivel nem illetékesek a válaszadásban, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz irányítottak.

Íme, a budapesti válasz:

Hivatalomat 2016. szeptember 23-án kelt levelében a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet tájékoztatta, hogy 2016. szeptember 23. napjától szüneteltetni kívánja a Debrecen, Jerikó u. 21. szám alatti telephelyen lévő Tüdőszűrő-állomást a tüdőszűrésre alkalmas gép meghibásodása miatt. A Debrecen, Jerikó u. 21. szám alatti telephelyen található Tüdőszűrő-állomás szakellátás (heti 50 szakorvosi óra kapacitás) heti 20 szakorvosi óra szüneteltetésének nyilvántartásba való vételét kérték, valamint a fennmaradó 30 szakorvosi óra áthelyezését a Debrecen, Bethlen u. 11-17. szám alatti telephelyre. Nyilatkozatuk szerint a folyamatos betegellátást a rendelőintézet telephelyén tudják biztosítani.

A Kenézy jelzését a szüneteltetésről az ÁNTSZ nyilvántartásba vette, ami 2017-ig érvényes, de ha továbbra sem üzemel a Jeriló utcai állomás, mindig egy évre hosszabbítható meg a zárva tartás. A tevékenység esetleges újbóli megkezdését szintén írásban kell majd bejelenteni, de úgy tudjuk, ez tervben sincs, ugyanis a gépet nem javíttatják meg. Két dolog is erre utal:

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal levelében azt írja,

a kórház nem tájékoztatta őket, hogy meg kívánják-e javítani a tüdőszűrésre alkalmas gépet.

A másik a szerkesztőség azon (nem hivatalos) értesülése, hogy a gép kiöregedett, gyakorlatilag selejt.

Tehát: türelmes várakozást!

Szűrésre kötelezettek

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelet értelmében a tbc-baktériummal fertőzött gümőkóros betegek felkutatása, illetve a további fertőzés veszélyének elhárítása céljából az alábbi rizikócsoportokba tartozó személyek évente egy alkalommal tüdőszűrő vizsgálaton kötelesek részt venni:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 4. § (3) bekezdése szerinti hajléktalanok;
b) az Sztv. szerinti hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói;
c) az utcai szociális munkát végzők;
d) a népkonyha formájában nyújtott étkeztetésben foglalkoztatottak;
e) a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény alapján tevékenykedő személyek, ha hetente legalább összesen 16 órát hajléktalanokkal foglalkoznak;
f) a büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül foglalkozó dolgozói;
g) a befogadó állomások és a közösségi szállások dolgozói;
h) a rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói;
i) az egészségügyi intézmények patológiai és sürgősségi osztályainak egészségügyi dolgozói;
j) az egészségügyi szolgáltatók mikrobiológiai laboratóriumainak egészségügyi dolgozói;
k) az egészségügyi intézmények tüdőgyógyászati járó- és fekvőbeteg-szakellátást végző szervezeti egységeinek egészségügyi dolgozói.
(2) A büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottjainál a befogadás napjától számított 15 napon belül, valamint a befogadás napjától számítva évente egyszer tüdőszűrő vizsgálatot kell végezni.

Bereczki-Csák Helga

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.