Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Éjszaka ne fájjon a debreceniek foga!

| 2017. 02. 24. | 21:17:00
Az a helyzet, szájápolási, de ügyeletre járási kultúránk sincs.
Éjszaka ne fájjon a debreceniek foga!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fogfájás az egyik legváratlanabbul fellépni képes fájdalom, aminek élességét – aki átélte már, jól tudja – esetenként még csak hasonlítani sem lehet semmiféle más kínhoz. Az ember szinte megveszni készül: szétrobban az arc, lüktet az agy, mindent a világon megelőz a késlekedés nélküli fájdalomcsillapítás utáni vágy. Márpedig a fogfájás egyetlen hatásos ellenszere a fogorvos. De mi van akkor, ha a fog nem napközben zendít rá, hanem éjjel? Debrecenben ehhez bizony türelem kell, mert annak ellenére, hogy itt 200 ezernél is többen élnek, nincs sürgősségi betegellátás naplemente után. Legalábbis TB-támogatott, azaz ingyenes.

Hétvégén és ünnepnapokon a Szent Anna utca 11. szám alatti ambulancián látják el a hirtelen fájdalommal jelentkező betegeket 8 és 14 óra között, azonban akinek 14 óra után jön elő a panasza, meg kell várnia a másnap reggel 8-at.

A törvény betűje ezzel áll, mint a cövek: az önkormányzat pont ennyi, összesen 6 órában köteles biztosítani a fogászati ügyeleti ellátást pihenő- és munkaszüneti napokon a fővárosban, a megyeszékhelyen és a megyei jogú városokban. Debrecenben az ellátást a Kenézy kórház szervezésében 49 szakorvos végzi, akikkel határozatlan idejű szerződést kötöttek. Ők a hirtelen fellépő fájdalom (például fogbélgyulladás, csonthártyagyulladás) csillapítására és alapvetően csak „tűzoltásra” kötelesek. Ezek:

  • fogeltávolítás,
  • vérzéscsillapítás,
  • idegentest-eltávolítás,
  • törött fog lecsiszolása,
  • gyökércsatorna megnyitása,
  • az előzőekhez szükséges érzéstelenítés és fogászati röntgen.

A valóság az, hogy éjjel bizony ritkán húznak, nem nagyon röntgeneznek, a bonyolultabb esetekkel pedig gyakran egyenesen a Dorottya utcai – hosszú nyitva tartású – magánrendelőbe irányítják a betegeket.

A virágzó pusztulat

De nézzük meg a másik oldalt is! A magyarok szájában virágzik a pusztulat: a kritikán aluli szájhigiénének köszönhetően rengeteg a rossz fog, az elhanyagolt fogágyi betegség, és egyáltalán: a többség csak akkor fordul orvoshoz, ha már ég a ház, azaz elviselhetetlenné válik a fájdalom.

A fogorvosok rémregényt tudnának írni róla, mikkel szembesülnek egy-egy szájban.

Ugyanis nemcsak a fogorvost kerülik nagy ívben egész tömegek, hanem jellemzően a fogkefét is, ezzel párhuzamosan sokan dohányoznak és egészségtelenül étkeznek, ami kedvez a szájüregi katasztrófának: előjön a fogkő, népbetegség a szuvasodás, az elvesztett fogakat nem pótolják, ami nagyban hozzájárul többek között az emésztés romlásához is.

Az ügyelet azonban nem népnevelő, felvilágosító, tanácsadó fórum, itt – a fentieken túli – fogmegtartó kezelésekre sincs lehetőség. Nem beszélve arról, hogy a sürgősségin rendelő összesen 49 fogorvos több mint fele hétköznapokon 20 óráig, néhány esetben 22 óráig rendel. Fontos volna tudatosítani mindenkiben: az ügyeletet csak igazán indokolt esetben keressük fel!

A probléma gyökere

A városháza kérdésünkre érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet: a debreceni fogászati ügyeleti ellátást jelentős számban keresik fel vidéki lakosok, sőt más megyéből érkezők is, méghozzá azért, mert közel-távol nincs fogászati ügyelet.

A betegforgalmi adatok alapján 2016-ban 1 553-an keresték fel a fogászati sürgősségit Debrecenben, a betegek harmada azonban vidéki lakcímmel (pl. Füzesgyarmat, Görbeháza, Tiszacsege, Komádi, Körösszakál, Karcag, Nyírbogát) rendelkezett.

Azaz a debreceni önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően úgy finanszírozza a fogászati ügyeleti ellátást, hogy azt jelentős részben nem debreceniek veszik igénybe.

Kíváncsiak voltunk, mi a valódi (gazdasági, infrastrukturális, személyi) oka annak, hogy nincs éjjeli fogászati ügyelet Debrecenben. Mivel erre válasz nem érkezett, úgy következtetünk: épp ez – a gazdasági, az infrastrukturális és a személyi ok. Vagyis a kötelezőn felüli ügyeletre nem tud áldozni az önkormányzat.

Felvetődik aktuálisan az is, van-e remény/szándék esetleg arra nézve, hogy a Kenézy kórház és a Klinikai Központ folyamatban lévő integrációja során ez a széles betegkört érintő ellátás az éjszakai órákban is elérhető lesz-e. Nos: nincs.

Bereczki-Csák Helga

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés