Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Katonák szállták meg Debrecen főterét

| 2017. 01. 27. | 14:28:00
Egy egész tömeg vonult a Kossuth térre.
Katonák szállták meg Debrecen főterét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koszóvói békefenntartó misszióba induló katonákat búcsúztattak Debrecen főterén péntek délelőtt. A több mint 300 tagú kontingens gerincét a debreceni 5. számú Bocskai István lövészdandár katonái adják.

Huszár János vezérőrnagy, a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnoka az ünnepségen az egyik legfontosabb missziónak nevezte a koszovói szolgálatot, amelyet olyan országban kell teljesíteni, ahol a közelmúltban még háború zajlott. A kikényszerített béke még törékeny, ezért szükség van arra, hogy a KFOR katonái NATO-parancsnokság alatt szolgálva garantálják az ott élő népek biztonságát - mondta a vezérőrnagy. Az összhaderőnemi parancsnok felidézte, hogy Magyarország 1999 óta vesz részt a KFOR keretében a béke biztosításában.

A tábornok hangsúlyozta, hogy Magyarország elemi érdeke a Nyugat-Balkán békéje. Elmondta azt is, hogy a koszovói a legnagyobb magyar békefenntartó kontingens: a 350 fős egység ebben a félévben a térségből kivonuló portugálok feladatait is átvéve, önálló műveleti zászlóaljként fog szolgálatot teljesíteni. Huszár János felhívta a katonák figyelmét, hogy a misszió során Magyarországot, a Magyar Honvédséget képviselik, s kérte: úgy álljanak helyt a szolgálatban, hogy "öregbítsék a magyar katona, a debreceni katona hírnevét".  A parancsnok végezetül arra hívta fel a külföldi misszióba induló katonák figyelmét, hogy nehéz szolgálatuk során vigyázzanak egymásra, s tegyenek meg mindent azért, hogy "magabiztos, segítőkész, pártatlan katonákat lásson a lakosság".

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a magyar katonaságnak az Osztrák-Magyar Monarchiáig visszanyúló, évszázados hagyománya van a békefenntartásban. Magyarország az elmúlt húsz évben bizonyította elkötelezettségét Európai biztonsága, a konfliktusok békés rendezése iránt Koszovóban, Afganisztánban, vagy a migrációs hullám megállításában az ország déli határainál - mondta.

Papp László hozzátette: Debrecen büszke arra, hogy a Magyar Honvédség legnagyobb katonai egységének, a Bocskai dandárnak adhat otthont. Kossuth szavait felidézve azt mondta, Debrecen ma is a szabadság őrvárosa, a debreceni katonák őrködnek azon, hogy béke legyen. A cívisváros polgármestere fontos, humanitárius szolgálatnak nevezte a debreceni dandár katonáinak békefenntartó misszióját.

A kibocsátó ünnepség végén a békefenntartók díszmenettel tisztelegtek elöljáróik, családtagjaik és a búcsúztatásukra egybegyűlt debreceniek előtt a város főterén.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Súlyosabb ítélet várhat rá Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
Május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.