Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Afrikai sertéspestis. Mi lesz a vaddisznókkal?

| 2017. 01. 06. | 17:03:00
A főállatorvost kérdeztük.
Afrikai sertéspestis. Mi lesz a vaddisznókkal?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mint ismeretes, a kárpátaljai Nagyszőlősön afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók tetemére bukkantak a napokban. A betegség az emberre nézve nem, a sertésekre, vaddisznókra viszont rendkívül veszélyes, nem gyógyítható.

A sertéstartók Szabolcs-Szatmár-Beregben már megtették a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a házi sertések ne találkozhassanak vadon élő rokonaikkal.

De mi lesz a vaddisznókkal? Felmerül a kérdés: hogyan lehet útját állni a veszélyes kórnak a határon?

Dr. Vajda Lajos megyei főállatorvos a Szabolcsihír érdeklődésére elmondta:

  • Intézkedtek, hogy utasforgalomban még szigorúbban ellenőrizze a vámhatóság a személyi poggyászokat, tilos behozni nyers és kezeletlen terméket.
  • Felhívták a vadásztársaságok figyelmét: ne csak akkor szóljanak, ha elhullott vaddisznót találnak, hanem aktívan keressék is a vaddisznók tetemét. Ezeket állatorvosnak meg kell vizsgálnia, majd a tetemeket el kell ásni.

– A fertőzött területről legálisan nem kerülhet be állati termék hazánkba. Élő állat, sertés amúgy sem jöhet be Ukrajna felől az országba – folytatta dr. Vajda Lajos. Hozzátette: általános szabály az Európai Unióban, hogy tilos behozni nyers, kezeletlen terméket személyes poggyászként. A határon a vámhatóság az ilyen termékeket azonnal elkobozza. A fertőzés behurcolásának megakadályozása érdekében felhívták a vámhatóság figyelmét, most még fokozottabban végezze az ellenőrzéseket.

Kárpátalján egyébként nem szabadon élő vaddisznók pusztultak el. Egy nagyszőlősi vadfarmon, egy szállodához tartozó szabadidő központban betegedtek meg a vaddisznók úgy, hogy valószínűleg egy vendég fertőzött területről származó élelmiszert (szendvics, kolbász) hozott magával, melyben életképes maradt a vírus, ez került az állatok elé. Szabadon élő vaddisznóban Kárpátalján még nem mutatták ki az afrikai pestist.

Lengyelországban, a balti államokban már korábban megjelent a betegség, melynek terjedési sebessége függ a vaddisznóállomány sűrűségétől is. Ukrajnában nincs nagy vaddisznó sűrűség, magyar oldalon viszont igen.

Fel kell rá készülni, hogy ide fog érni – mondta dr. Vajda Lajos, aki hozzátette: kedvező a betegség terjedése szempontjából, hogy a megfertőződött állatok nagyon nagy százalékban elpusztulnak, illetve, hogy a beteg állatok elhúzódnak, elbújnak, vagyis nem élnek aktív életet.

A szakember hozzátette azt is: azért fontos, hogy az elhullott állatokat mielőbb megtalálják, hogy a betegség továbbterjedését megakadályozzák. Nagyon fontos, hogy a mintavétel és a vizsgálat után a tetemet helyben el is ássák, amelynek költségeit az állam vállalja.

Vajda Lajos elmondta azt is: kockázatelemzés alapján megyénk 30, államhatárhoz közeli településén felmérik az állatállományt, az állattartók szóróanyagokat fognak kapni, melyből tájékozódhatnak arról, mi a z afrikai sertéspestis, mire figyeljenek oda, milyen jelei vannak a betegségnek, mit tegyenek, ha fertőzést tapasztalnak. A nagy állattartók korábban egyébként részt vettek képzésen is, tehát felkészültek.

Reménykedünk, hogy a kárpátaljai farmon történt eset egyedi, nincs információnk arról, hogy vadon élő állat betegedett volna meg – tette hozzá végezetül dr. Vajda Lajos.

​A Szabolcsihír úgy tudja, a határ menti régióban most különösen odafigyelnek arra a vadásztársaságok, hogyha gyanúsan viselkedő vaddisznót látnak, azt haladéktalanul terítékre kell hozni. A vaddisznóállományt is jelentős mértékben csökkentették 2015-höz képest, hogy minél ritkább legyen az állomány, így kisebb az esély arra, hogy találkozzanak egymással az állatok. Úgy tudjuk, most hajtóvadászatos sem rendeznek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.