Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt tart a Loki-szurkolók halálát előidéző sofőr büntetőpere

| 2016. 12. 10. | 16:26:00
A debreceni fiatalok a 47-esen haltak meg.
Itt tart a Loki-szurkolók halálát előidéző sofőr büntetőpere
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emlékezetes, idén februárban négy huszonéves DVSC-szurkoló ült abban az autóban, ami frontálisan összeütközött egy kamionnal és teljesen összeroncsolódott Derecske és Berettyóújfalu között, miközben a Békécsaba-DVSC kézilabda-mérkőzésről tartottak hazafelé, Debrecenbe. Hárman a helyszínen meghaltak, egyikük súlyos sérüléseket szenvedett.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint Cz. R. február 27-én a lengyelországi Torunból 13 tonna árut szállított Magyarországon keresztül Bukarestbe. Az általa vezetett pótkocsis nehézgépjármű szerelvényt kollégája egy hasonló járművel követte, a két sofőr együtt haladt, egészen addig, amíg a második jármű Debrecenben lemaradt. Az utat a 47-es számú főúton akarták folytatni, így a vádlott elhatározta, hogy Debrecenből kiérve egy autóbuszöbölben megvárja munkatársát. Várakozás közben körbejárta a járművet és észrevette, hogy műszaki probléma adódott a pótkocsi jobb hátsó tengelyén lévő dupla kerék rögzítésével. Mivel már besötétedett, Cz. R. úgy döntött, meghúzza a kerékrögzítő csavarokat, később pedig egy megvilágított helyen alaposabban megvizsgálja a problémát.

Nekiállt szerelni

Ennek megfelelően a vádlott folytatta útját a 47-es számú főúton, Berettyóújfalu irányába, majd egy derecskei benzinkútnál állt meg. Éppen hozzálátott a pótkocsira szerelt kerék leszereléséhez, amikor megérkezett a kollégája. A szerelési munkálatokat jórészt a vádlott végezte, társa segítségképpen csak kisebb részfeladatokat hajtott végre.

A kerékcseréhez Cz. R. nyomatékkulcs helyett balesetveszélyes módon, házilag összeállított kerékszerelő eszközöket használt

– írja a vád. Ezek az eszközök legfeljebb 348 Nm nyomatékra voltak alkalmasak, a minimálisan előírt 485 Nm nyomatékkal szemben – taglalja a vádirat.

A szerelés során a vádlott kizárólag a nagymértékben deformálódott keréktárcsa-furatú külső abroncsot cserélte le, pedig észlelte a belső abroncs keréktárcsáján lévő, azonos jellegű torzulást is. Ráadásul ugyanazokkal a kerékrögzítő csavarokkal rögzítette a kicserélt kereket, amelyek menetes szára menethiányos volt, de a rögzítő csavaranyákon is látható elváltozások voltak. A futómű agy külső része szintén a rendeltetésellenes működésre utalt. Az ügyészség szerint ezek az anyagroncsolódások a kerékcsere idején már fennálltak.

Elszabadultak a kerekek

A műszaki hiba elhárítása után a vádlott azt tervezte, hogy Berettóújfalu elérését követően még ellenőrzi a kerekek rögzítését, ennek ellenére nem közlekedett fokozott óvatossággal,

a legmagasabb előírt sebességet túllépve, helyenként 91 km/h sebességgel haladt a főúton.

Bő 10 perccel később, nagyjából 12 kilométer megtétele után a pótkocsi korábban szerelt jobb hátsó dupla kereke levált a tengelyről. A külső kerék jobbra, a szántóföldre gurult, a belső kerék viszont áttért a szembejövő sávba és nekiütközött a Sz. L. által vezetett személygépkocsinak. A sofőr fékezés közben átment a másik forgalmi sávba és nekiütközött a második lengyel járműnek. A személygépkocsi vezetője, a jobb első ülésén utazó B. L., valamint a hátsó ülésen ülő utas, B. Á. a helyszínen életét vesztette. Az autó negyedik utasa súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség szerint a vádlott több közlekedési szabályt is megszegett, többek között nem tartotta be a pótkocsis járműszerelvényekre vonatkozó 70 km/h sebességet, illetve olyan járművel közlekedett, amely műszaki, biztonsági állapota nem felelt meg a jogszabályban meghatározott feltételeknek – írja a vád.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés