Hirdetés

Eredményes volt a hadházi fityisz

civishir.hu

2016.12.21. 17:57

Eredményes volt a hadházi fityisz
Fotó: civishir.hu

Elérték, amit akartak.

Hirdetés

Az utolsó utáni pillanatban Hajdúhadház önkormányzata is aláírta a Klebersberg Intézményfenntartó Központtal a város oktatási intézményének átadását rögzítő vagyonkezelői szerződést – tájékoztatta szerkesztőségünket Kiss Katalin jegyző.

A Klik-kel kötött megállapodás értelmében tehát, az ország csaknem összes településéhez hasonlóan, a hadháziak is átadják a tulajdonukban lévő iskola vagyonkezelését az államnak, ugyanakkor mindezt úgy teszik, hogy számukra fontos kitételek kerültek az egyezségbe. Ezek közül is a leglényegesebb, hogy évi másfél millió forintos önkormányzati hozzájárulás ellenében (bérleti díjért) a közösségi térként is szolgáló épületeket, például tornatermet, sportcsarnokot tanítási időn kívül és hétvégenként is használhatják a város lakói, elsősorban az egyesületekben sportoló gyermekek.

Mint ahogy arról elsőként a Cívishír beszámolt, a Klik és az önkormányzat a december 15-i határidőig nem tudott megállapodni egymással, egészen más elképzelései voltak az intézményfenntartónak, mint a hadházi képviselőtestületnek. Végül a hírek szerint a minisztérium közreműködésével született meg az egyezség, amely elfogadható feltételeket tartalmaz a helyieknek is.

Hat önkormányzat nem írta alá

Közben a Klik sajtóközleményben tudatta, hogy a tankerületi központok január elsejétől átveszik a működtetői feladatokat is a települési önkormányzatoktól. 2017-től mind a fenntartással, mind pedig az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokért az állam felel, amelynek a szerepvállalására a területi különbségek kiegyenlítése, az egyenlő feltételek biztosítása és a pedagógusok bérének garantálása miatt van szükség. Arról is írnak, hogy összesen hat önkormányzat nem írta alá a tankerületi központokkal közösen készített megállapodásokat, ezért Tiszaeszláron, Csömörön, Gödöllőn, Dunaújvárosban, Eleken és Szegeden határozat rendezte a jogszabály által előírt feladatokat. Mint írják: a működtetői feladatok átvételével a korábbinál egyértelműbbé válnak a viszonyok, teljes egészében az állam vállalja a felelősséget az intézményekért, a feladatellátáshoz szükséges forrás pedig tervezhetőbbé válik. A tankerületi központok továbbra is a konstruktív és a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit szem előtt tartó együttműködésben érdekeltek az önkormányzatokkal – olvasható a közleményben.  

iskolaKlik

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés