Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni bizonyíték: az angyalok köztünk élnek!

| 2016. 11. 18. | 12:22:00
Takács Judit személyesen gondoskodik róla.
Debreceni bizonyíték: az angyalok köztünk élnek!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Takács Judit neve már ismerős lehet a debrecenieknek, hiszen egy igazán jótét lélekről van szó. Gyerekeken és gyerekeknek segít, teljesíti kívánságaikat, meghitt ünnepi légkört biztosít.

Angyalbörze: tegyük tisztába!

Takács Judit: Az Angyalbörze ötlete három évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, ugyanis abban az évben találkoztam három lakásotthon-vezetővel egy képzés során, és beszélgettünk arról, hogyan élnek ott a gyerekek, hogyan történik az adományozás. Volt egy gondolat, ami megütötte a fülemet: nagyon sokszor kapnak olyan ajándékokat, adományokat, amikre vagy nincs is szükségük, vagy rossz minőségűek. Még olyan is előfordult, hogy olyan harisnyát kaptak a lányok, ami lyukas vagy koszos volt. Sok probléma volt az adományokkal. Nekem pedig, az adományozói oldalról az volt a probléma, hogy nem tudtam, hogy a gyűjtésekből befolyó adományok hova is mennek, célba érnek-e. Nem láttam azt, hogy amit én valamilyen szervezeten keresztül eljuttatok, az tényleg oda megy-e. Bennem is volt egy kis bizalmatlanság ennek kapcsán. Így jött az ötlet: szervezni egy olyan adományozást, ami a személyességen alapul. Az adományozó tudja, hogy oda megy az adománya, ahová szánta, és a fiatal is azt kapja, amit szeretne.  Harminc gyerekkel kezdődött, három óra leforgása alatt majdnem az összes gyerek kívánságának lett gazdája. Utána bővíteni kellett a sorokat. Bebizonyosodott, hogy erre valós igény van!

Hogyan zajlik?

Takács Judit: Megjelenik egy kívánságlista egy hónappal a rendezvény előtt, egy online táblázatban a Facebookon, ahol fönt vannak a nevek, és hogy kit és mit szeretne. Az angyalok börzeszerűen válogathatnak a fiatalok között. A lakásotthon vezetői összegyűjtik a fiatalok kívánságait, hogy mit szeretnének kapni. Egy online táblázaton keresztül pedig bárki láthatja, és kiválaszthatja, hogy kinek is szeretne ajándékot adni, az adományozók feliratkozhatnak a sorok mellé. Utána létrejön a kapcsolatfelvétel: személyesen vagy rajtam keresztül juttatja majd el. Az eseményen egy műsor keretében erre személyesen is van mód. Nagyon családiasan, meghitten zajlik. Folyamatos kapcsolatok is kialakulhatnak ilyenkor. Volt rá példa, hogy elvitték utána állatkertbe, vidámparkba a gyereket, született közöttük egy kapocs. Az Ifjúsági Házban szoktuk megrendezni, akik teljesen ingyen a rendelkezésünkre bocsátották minden évben a helyet. Idén december 16-án lesz a rendezvény.

Extrém kérések?

Takács Judit: Nem nagyon, a józanész határain belül kérnek ajándékokat, meg sem fordul a fejükben extrém kérés. Furcsa, mert gyakran olyan dolgokat kérnek, ami nekünk természetes. Döbbenetes és egyben szomorú is. Korosztályonként függ, hogy kinek mire van szüksége, de semmi teljesíthetetlent nem szoktak kérni.

Tapasztalatok?

Takács Judit: A gyerekek és az adományozók is nagyon szeretik a rendezvényt. Hatalmas élmény a gyerekeknek, mert igyekszünk egy családias hangulatot teremteni, és természetesen nagyon örülnek, hogy megkapják azt, amire vágynak.  Az ajándékozóknak is élmény, vannak, akik minden évben részt vesznek az eseményen.  Nagyon megható, magába száll mindenki. Látják az örömöt a gyerekek arcán. Németországból és Ausztriából is küldtek már pénzt, hogy vegyem meg az ajándékot. Minden évben egyre nagyobb az érdeklődés. Idén 140-150 sor van, ami már szinte tele. Adni jó!

Minden gyerek álma teljesül?

Takács Judit: Eddig mindig, mindent meg tudtunk szerezni. Idén sem lesz ezzel gond.

A nonprofit szektorban dolgozol. Hogy is van ez?

Takács Judit: Teljesen véletlenül csöppentem bele, volt egy igény részemről, hogy jó lenne egy olyan dolgot csinálni, ahol minden gyerek azt kap, amit kér. A lakásotthon vezetőivel való találkozásom óta folyamatosan ezen járt az eszem. Jogász vagyok, dolgoztam a gyámhivatal vezetőjeként, ott is kapcsolatban voltam állami gondozott gyerekekkel. Volt némi rálátásom, tudtam, hogy szükségük van erre.

Tervek?

Takács Judit: Elsősorban az, hogy Debrecenben minden évben legyen Angyalbörze! Gyerek mindig lesz, akinek fontos, hogy segítsünk. Mikor kitaláltam, az volt az elképzelésem, hogy nagyon jó lenne, ha lenne ebből egy országos rendezvény, ami már el is indult, hiszen idén Nyíregyházán, Budapesten és Veszprémben is lesz már ilyen jellegű megmozdulás. Egységes az arculat, a módszer, az esemény. Remélem, hogy minél több megyében és városban lesz majd a jövőben, hiszen így tényleg hasznosan tudunk adományozni.

Gorzsás Anita

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.