Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben folyt először vér a szabadságért

| 2016. 10. 21. | 14:10:00
A forradalom első sortüzében kettek meghaltak, sokan megsérültek.
Debrecenben folyt először vér a szabadságért
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokan még mindig nem tudják Debrecenben, talán éppen ezért idézte fel Papp László, Debrecen polgármestere a héten a Déri Múzeumban az 1956-os kiállítások megnyitóján azt, hogy a szabadság zászlaját a cívisvárosban emelték először magasba: itt vonultak először az utcára az egyetemisták és a helyi munkások, 1956. október 23-án este hat óra körül ott dördültek el az első lövések, és Debrecenben voltak a forradalom első halálos áldozatai is.

A Cívishíren hét évvel ezelőtt, 2009-ben közöltünk egy összeállítást a debreceni eseményekről. Akkor Filep Tibor újságíró 1956-os forradalmár könyvét, illetve a Néplap korabeli számait használtuk forrásként. A forradalom hatvanadik évfordulóján érdemes újra felidézni a debreceniek bátor tetteit.

A cívisváros három órával megelőzte Budapestet!

A marxista-leninista ideológia két nagy szimbóluma, a vörös csillag és a vörös zászló október 23-án délután 2 óra körül hullott a porba a Vagongyár bejárati kapujánál.

Minden azzal kezdődött, hogy 23-án reggel debreceni diákok többezres tömege gyűlt össze az egyetem előtti téren.

„Fél 11 tájban Székelyhidi Ágoston negyedéves bölcsészhallgató felolvasta a 20 pontot az egyetem előtti téren, amelyet a jelenlevők kisebb vita után megszavaztak, és teljes egyetértésben döntöttek arról is, hogy követelik a Néplap különkiadásának megjelenését. A Kossuth egyetem alagsorában transzparenseket készítettek , képeket, zászlókat hoztak a térre, és 11 órakor 8-as sorokba rendeződve, zárt rendbe elindultak a belváros felé.”
(Filep Tibor: Debrecen 1956, p. 21-22.)

Gyülekezés az egyetem előtt

A diákok az egyetemtől jelszavakat skandálva és forradalmi dalokat énekelve vonultak a belvárosi pártszékházhoz. A pártvezetés tárgyalt a diákok küldöttségével, majd Görbe János, a Csokonai Színház művésze az épület erkélyéről elszavalta Petőfi Sándor Még kér a nép című versét.

„A zászlóvivő Kozák József, a Mezőgazdasági Akadémia hallgatója. Egymást követték a kórusban hangoztatott jelszavak, a 48-as forradalmi dalok. A tüntetésen elhangzó, ismétlődő jelmondatok: Le a sztálinistákkal! Vissza Nagy Imrét! Munkásoknak nagyobb bért, ezt kéri a magyar nép! Független Magyarországot! Szűnjön meg a beadás, csökkentsék az adókat! Kossuth-címert akarunk! Farkas-ügyben nyílt tárgyalást! Szabad sajtó, szabad nép, visszahozzuk Nagy Imrét!...A járókelők a megdöbbenéstől felocsúdva integetve, tapsolva köszöntötték a felvonulókat.”
(Filep Tibor: Debrecen 1956 24p.)

Délután ötkor folytatódott a tanácskozás a debreceni egyetemen, majd a diákok hat óra körül ismét a városközpontba vonultak, de most már a város lakossága is folyamatosan csatlakozott hozzájuk.

Az Alföld palota előtt

„Az utcára ezrek és ezrek sereglettek, akik lelkesen tapsoltak a fiatalok megmozdulásának, és köszöntötték őket. A nézők közül százan és százan csatlakoztak a fiatalok hadoszlopához, s mire beértek a Nagytemplom elé, soraik több ezerre duzzadtak. A megyei pártbizottság előtt csatlakoztak hozzájuk, középiskolás diákok. Itt lelkes forró hangulatban újra felhangoztak azok a követelések, amelyet az egyetemi hallgatók fogalmaztak.”
(Néplap, 1956. október 24.)

A sortűz

Hat óra körül a megyei rendőrkapitányság Kossuth utcai székházából figyelmeztetés nélkül tüzet nyitottak a békés tüntetőkre. A sortűznek két halottja és számos sebesültje volt.

Filep Tibor könyvéből kiderül, hogy ezután az ÁVH-sok kiszorították az embereket a Kossuth és a Piac utcáról. A megyei pártbizottság megalakította a Honvédelmi Bizottságot, éjjelre kijárási, másnapra csoportosulási tilalmat rendelt el. Október 24. és 27. között drámai napokat élt át a város. A telefon-összeköttetés a fővárossal megszakadt, a lapok már nem érkeztek meg Debrecenbe, az itteniek annyit tudtak a Budapesten történtekről, amennyit a rádióból, és az alig hallható Szabad Európa Rádióból meg lehetett tudni.

Végül Für Lajos egyetemi tanársegéd vezetésével történt meg a hatalomátvétel. A szabadság november 4-ig tartott Debrecenben.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Húsvéti időjárás: az égiek kegyesek hozzánk
Húsvéti időjárás: az égiek kegyesek hozzánk
25-27 fok! Köszönjük, elég lesz!
Hirdetés
Hirdetés
Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt
Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt
Élő talkshow keretében ad interjút, és a színpadon ott lesz a teljes magyar válogatott.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés