Íme, a 44. Debreceni Virágkarnevál győztes kocsija!

civishir.hu

2013.08.20. 19:11

Íme, a 44. Debreceni Virágkarnevál győztes kocsija!

A Szent Anna-tó legendája és a Valcer Táncstúdió nyert augusztus 20-án.

Hirdetés

A virágkarnevál ezredforduló utáni történetében most először  nem a zsűri, hanem a közönség döntött mind a nyertes virágkocsi, mind a nyertes produkció tekintetében. A díjátadásra a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. két egyedi gyártású serleget készített, aminek meghatározott értéke 300 ezer forint. A közönségdíjakat Kósa Lajos polgármester és Ködmön Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. termelési igazgatója este 20 órakor adja át a Rózsa utcai lelátó előtt.

A 44. Debreceni Virágkarneválon nyújtott Kimagasló Művészeti Teljesítményért-díjat a közönségszavazatok alapján a Valcer Táncstúdió kapta.

Galériáért kattintson a képre

A Valcer Táncstúdió 1992 óta állandó résztvevője a  karneválnak. Az együttes célja a standard és latin-amerikai táncok népszerűsítése, a tánciskolai táncok minél szélesebb körben való megismertetése. A Valcer Táncstúdió számos egyéni és csoportos magyar bajnoki címmel büszkélkedhet. A válogatott keretbe tartozó Valcerosok többször képviselték már hazánkat Európa- és világbajnokságokon is. Művészeti iskolájuk a Magyar Táncművészeti Főiskola Partner Intézményeként bizonyítványt ad az ott végzetteknek. A Debrecen város Csokonai-díjával kitüntetett Valcer Táncstúdió produkciójában az egyéni versenytánc bemutatók és a csoportos formációk váltakozása, a táncok sokszínűsége, a  látványos kosztümök, a zenei slágerek felejthetetlen karneváli élményt biztosítanak. Az egyesület művészeti vezetője Bíró Csaba. Koreográfusok: Havas Márta, Terdik-Tasi Tímea, Dremák Éva, Szalontay Zoltán. Mazsorett csoport tanárai: Fekete-Erdei Melinda, Erdei Fruzsina.

A 44. Debreceni Virágkarnevál közönség által legszebbnek ítélt virágkocsija az Alföldi Legendárium Klaszter kompozíciója lett A Szent Anna-tó legendája címmel.

Galériáért kattintson a képre

A sokak számára ismert Székelyföldi legendárium mintájára az  Alföldi Legendárium Klaszter arra vállalkozik, hogy összegyűjti az Alföldön fellelhető ősi mondákat, legendákat. A Klaszter a Legendás Helyszínekhez Legendás Szolgáltatásokat is kapcsol, szem előtt tartva a kulturális örökség közvetítését. Szolgáltatáscsomagjainak középpontjában is a mondák, legendák állnak, a kapcsolódó termékek pedig az ősi receptúrák értékeit mentik át. A Szent Anna-tó legendáját bemutató kompozíció jól szimbolizálja azt a szövetséget, melyet a székelyföldi Visus Kulturális Egyesület és a sárándi Alföldi Legendárium Klaszter  kötött. A kompozíció a Szent Anna-tó keletkezési mondájának hattyúit mutatja, akiket még szűzlányként fogott hintója elé az irigy Gáspár gróf, aki azt állította, hogy szebb fogatot tud  előállítani, mint öccse. A gróf ostorával rávágott a fogat  élén levő legszebb lányra, akit Annának hívtak. Isten meghallgatta  a fájdalomtól térdre rogyott Anna könyörgését, megmozdult a  föld, megnyíltak az ég csatornái, s a versengő testvérek várai a  várhegyekkel együtt a mélységbe zuhantak. Másnapra helyükön egy  tengerszem keletkezett. A tó vizén úszó tizenkét hattyú  visszaváltozott leánnyá, Anna viszont kápolnát épített a tó  partján, s ebben a kápolnában töltötte életének hátralevő  részét csendes imádkozással. Tervező és szobrász: Pikó Sándor, virágdesign: Szabó Erzsi, statikus: Kiss Péter.

Galéria

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés