Hirdetés

Hozzáférhető a neten a Hajdú-Bét „igaz története”

civishir.hu, elszamoltatas.kormanybiztos.hu

2012.01.17. 12:04

Hozzáférhető a neten a Hajdú-Bét „igaz története”
Budai Gyula (Fotó: MTI, Földi Imre)

Debrecen – Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos kedden jelentette be, munkálkodása eredményeit publikálta az interneten. Ami a helyi témákat érinti: a MÁV Járműjavítónál mégsem volt hiba, a Hajdú-Bét papírjait viszont már a NAV vizsgálja.

Hirdetés

Ahogy az köztudott, a Hajdú-Bét Rt. és utóda, a Wallis számos hajdú-bihari gazdálkodó család lába alól húzta ki a talajt és keserítette meg a szárnyasokat tenyésztők életét. Nem egy válallkozóval együtt annak családja is tönkre ment. Ahogy azt a kormánybiztos is felidézi vizsgálati anyagában, a 20 évvel ezelőtt alapított Hajdú-Bét hazánk legnagyobb szárnyas- és baromfi feldolgozójaként üzemelt. A cég szerződést kötött a gazdákkal, akik a leszállított napos szárnyasokat felnevelték úgy, hogy a tápot vagy annak ellenértékét a Hajdú-Bét biztosította, majd vissza is vásárolta a kifejlett állatokat. A Wallis 1999-ben került képbe: ekkorra a Hajdú-Bét ugyanis elveszítette brazil és orosz piaca jelentős részét, de itthon sem ment a bolt, pénzügyileg megingott, majd tulajdonosváltással a Wallis cégcsoport érdekeltségi körébe került. Ettől fogva elszabadult a pokol: 2003-tól elmaradt a takarmány megelőlegezése a gazdáknak, míg végül szintén ebben az évben fel is számolták a céget. Ekkor 1 700 alkalmazottja és 16,5 milliárd forint adóssága volt.

Bajnai és Simor

A Hajdú-Bét Rt. tulajdonosi körében a 21 százalék tulajdoni hányaddal jelen lévő Wallison kívül három, Cipruson bejegyzett cég szerepel. Ám mint kiderült, ezekben is van a Wallisnak érdekeltsége. Az anyagban részletezi Budai Gyula a vagyonmozgásokat és kitér arra is, hogy a Hajdú-Bét és a Wallis könyvvizsgálatát Simor András jelenlegi jegybank elnök cége végezte. A kormánybiztos a vizsgálati anyag végén azt írja, az értékvesztés, a bekönyvelt és a be nem könyvelt követelés összege 3,161 milliárd forint, azaz 2003. január 1. és 2004. január 21. között – a köztudatban a korábbi miniszterelnök, Bajnai Gordon nevével összeforrt – Wallis ennyit volnt ki a Hajdú-Bét Rt.-ből a tulajdonosok és vezetők közvetlen befolyásával. 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés