Elmérték! Nem fért be a debreceni múzeumba a festmény

civishir.hu

2012.08.15. 16:45

Elmérték! Nem fért be a debreceni múzeumba a festmény

Szorulás a Déri téren! Visszautazik a Mukácsy-kép Budapestre. Két centi híja volt.

Hirdetés

A múzeum közleményében az áll, a Munkácsy-trilógia fogadására a Déri Múzeum Munkácsy-terme augusztus 14. napján teljesen készen állt, a hőmérséklet és a páratartalom megfelelően szabályozott, a korszerű világítástechnika jóvoltából a festmények megvilágítása is újszerű élményt nyújt a korábbiakhoz képest. Az eredeti tervek szerint augusztus közepére az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt című festmények mellé visszaérkezett volna a trilógia harmadik darabja, a Golgota is, azonban azt Pákh Imre, a kép jelenlegi tulajdonosa – egy fennálló szerződéses kötelem miatt – csak október végétől tudja kölcsönözni. Eddig az időpontig egy másik Munkácsy festményt, a Siratóasszonyok a keresztfánál című alkotást tervezték kiállítani.

A Siratóasszonyok a keresztfánál augusztus 14-én érkezett meg a Déri Múzeumba. A szállító cég és a Déri Múzeum munkatársai a helyszínen szembesültek azzal, hogy nagyjából 2 centiméteres eltérés van az álaluk ismert és előre modellezett méretadatokhoz képest, s ez elegendő volt ahhoz, hogy az emeletre vezető lépcsőn ne lehessen felvinni a művet.

Egyik megoldás sem volt jó

A feljárat fölötti díszkeretet sérülés nélkül nem lehetett volna eltávolítani, ezért erre a múzeum, mint a nemzeti kulturális örökség őrzője nem vállalkozott. Az ablakok méretei miatt az sem volt kivitelezhető, hogy a Kupolateremhez vezető lépcsővel szembeni ablakon emelék be a képet. A vászon feszítőkeretről történő eltávolításáról Szentkirályi Miklós – a Munkácsy festmények egyik legismertebb restaurátora – úgy nyilatkozott, hogy ez a festmény sérülése nélkül nem lehetséges, továbbá kétséges, hogy azt újra a keretre lehet majd feszíteni. További megoldásként az impozáns bejárati részben történő kiállítás lehetősége merült fel, ahol mobil klíma- és párologtató berendezés segítségével ugyan biztosítani tudtuk volna a megfelelő körülményeket, azonban a helyiség nem megfelelő magassága miatt megdöntve kiállított festmény vászna idővel széthasadhat – figyelmeztetett a restaurátor.

Kiállítás csütörtökön 18 órától érvényes belépőjeggyel mindenki számára újra látogatható.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés