Debreceni szakács hozta el az aranyérmet
A jelenleg is zajló luxemburgi szakács világbajnokságon Breitenbach Rezső hétfőn aranyérmet söpört be.
Vasárnap kezdődött és szerdáig tart a Culinary World Cup 2010, azaz az idei szakács világbajnokság Luxemburgban, melyen a debreceni Fandango Étterem séfje idén nem adta alább az aranyéremnél.
– A versenyzők több kategóriában mérhetik össze tudásukat és kreativitásukat. Én „A”, vagyis hidegkonyhai kategóriában igyekeztem legjobb tudásom szerint teljesíteni a versenykiírást: egy nyolcszemélyes dísztálat és úgynevezett fingerfood-okat kellett készíteni, hideg és meleg kivitelben – magyarázza a még jelenleg is a luxemburgi versenyen tartózkodó mesterszakács.
Hetekig készülnek, majd főznek
A szakácsversenyeken a minősítés egyébként pontszámok alapján történik, a nemzetközi szakemberekből álló zsűri tagjai egyenként pontozzák a versenyzőket. – Ez egy minőségi verseny. Az összes kontinensről, a világ 12 országából érkezett zsűri tagjai pontszámokkal értékelik a szakácsok versenymunkáit, melyeket megadott idő alatt, a helyszínen kell elkészíteni – mondja a konyhafőnök.
Breitenbach Rezső elmondása szerint az ilyen nívós versenyeket mindig izgatott készülődés előzi meg, itthon hetekig tökéletesíti a versenymunkát, aminek természetesen nem csak az íze számít, ugyanolyan fontos a mesteri, kreatív tálalás is. Mivel a mezőny igen erős, hatalmas elismerés a legjobbak között végezni.
Ez a menü aratott:
8 személyes dísztál
- Rostonsült vörös tonhalfilé, bazsalikomos chilis mártással, kapros édesburgonyával, színes babterinnel
- Tiszai harcsaderék sültpaprikás vinegrettel, paradicsomos lótuszgyökérrel, csírasalátával
- Marinált lazac tengergyümölcseivel, joghurtos metélőhagyma-mártással, kertek zöldségeivel, gombás sáfrányos szójabab sajttal
Finger Food
Hideg:
- Parajos palacsintával töltött tofugolyó céklazselében, vöröslencse -salátával
- Tonhal tengeri fogassal, szférikus joghurtos avokádóöntettel, marinált zöldspárgával
Meleg:
- Sonkával sült fürjcomb gombás zöldségfelfújttal, bazsalikomos paradicsomraguval
- Rostonsült tintahal mediterrán zöldségraguval töltve, párolt bébipolippal, japánmorzsában sült lilahagymával.