Legyen a Cívishír a kezdőlapom! |  Kedvencekhez adom |  RSS 

Civishir.hu

Vanda, Paula
2015.01.26.
Akvapónisták, bátorság! Interjú a debreceni agrárforradalmárral
Nyomtatható verzió Cikk küldése e-mailben Üzenet a szerkesztőnek
2012-01-04 09:08
46 hozzászólás

Debrecen – Lavina indult el a csapókerti hobbikertész huszárvágásáról írt Cívishír-cikk hatására, ország-világ ámulatba esett, és ömlesztette kérdéseit, Gönczi Péter most megadja a válaszokat! Cívishír-interjú

Akvapónisták, bátorság! Interjú a debreceni agrárforradalmárral
Gönczi Péter
hirdetés

Cívishír: – Index, M1 Híradó, Magyar Nemzet Népszabadság, National Geographic és még sorolhatnám… Sikerült mindenkivel egyeztetni?
Gönczi Péter: – A cikk megjelenése óta folyamatosan csörög a telefonom, és kapom a leveleket, döbbenetes ez a mindent elsöprő pozitív fogadtatás!

Cívishír: – Mire számítottál a cikk megjelenése előtt?
Gönczi Péter: – Reméltem, hogy kapok pár gratulációt, és a médiában esetleg még máshol is készül egy-két anyag, ehhez képest most teljesen behavazódtam a millió megkereséstől. Kicsit sok is már, de egyáltalán nem bánom! Óriási erőt ad, hogy az emberek ennyire nyitottak erre a megoldásra.

Cívishír: – Ezek szerint már a rendszer lemásolása miatt is keresnek?
Gönczi Péter: – Több mint százan jelezték a különböző csatornákon, hogy szeretnék felépíteni maguknál az akvapóniát. Nagyon bízom benne, hogy idén tavasszal közülük sokan már el is tudnak vele indulni.

Cívishír: – Mi lehet az oka ennek a hihetetlen érdeklődésnek?
Gönczi Péter: – Az akvapóniát korábban kísérleti szinten kiépítő Peley Árpád gratulált a facebookon, és többek közt leírta, hogy 2004-ben érdektelenség miatt hagyott fel a dologgal. A lényeg alighanem az akkori és a mostani állapotok közötti különbségben rejlik. Akkor még nem került ennyibe az élet, nem volt ennyire nyilvánvaló, hogy gyenge és egészségtelen élelmiszereket fogyasztunk, ma viszont egyre erősebb az akarat, miszerint igenis tudni akarjuk, hogy honnan jön, amit eszünk. Na és persze kellettek a cikk gyors terjedéséhez a világhálós közösségi megoldások.

Cívishír: – Rólad mit lehet tudni? Hogyan lehetséges, hogy egy online marketing menedzser otthonában jelent meg az akvapónia Magyarországon?
Gönczi Péter: – Bizonyára vannak nálam jobb zöldségesek, vannak jobb halászok és vannak jobb építészek, az összefüggések meglátásában viszont jó vagyok.

Cívishír: – Sokan kérdezték, hogy hol érhetik el az elinduláshoz a tudnivalókat, illetve hogyan tudják megnézni a nálad kiépített akvapóniát.
Gönczi Péter: – Igyekszem minél hamarabb egy részletes magyar nyelvű leírással előrukkolni, és tavaszra a helyszíni bejárás lehetőségeit is javítani. Most legfeljebb négy embert tudok fogadni egyszerre, ezt mindenképp bővíteni kell.

Cívishír: – Volt aki, azt nem értette, hogy mit keresett a kezedben a locsoló az első cikkben megjelent képen.
Gönczi Péter: – A szolgáltató megajándékozott egy jó hosszú áramszünettel, a tartalék áramforrásom még nem volt kész, úgyhogy egy locsolókannával sikerült üzemeltetnem a rendszert 6-7 órán keresztül. Rájöttem, hogy nagyobb teljesítménnyel dolgozom, mint a szivattyú…

Cívishír: – Ha valaki holnap bele akar vágni az akvapóniába, annak mit üzensz?
Gönczi Péter: – Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy jelenleg jómagam is kísérleti szakaszban vagyok, több vargabetűn vagyok túl, kudarcok is értek, mire idáig jutottam. Az eredmények eddig nagyon biztatók, de ez a pár százezer forintos befektetés azért több annál, hogy most egy nagy fellángolásban mindenki nekimenjen, mint bolond tehén a fiának. Nincs még meg a tuti recept, a leves már fő, de sok kell még ahhoz, hogy az asztalra kerüljön, sokkal több tapasztalat kell, és tudományos háttér. Tehát azt üzenem, hogy mindenkinek örömmel segítek, de mindezeket vegyék figyelembe, amikor elindulnak. Sok kérdés van nyitva, nincs még meg a tökéletes megfejtés!

Cívishír: – Akadtak olyanok is, akik szerint az agrárlobbi megöli, ellehetetleníti ezt a megoldást.
Gönczi Péter: – Szerintem az agráriumnak sokkal nagyobb gondjai vannak annál, hogy egy ilyen méretű dologgal foglalkozzon, ahhoz én túl apró vagyok, hogy félnem kellene. Sőt, inkább ők fognak rákényszerülni arra, hogy nyissanak ebben az irányban.

Cívishír: – Mire gondolsz?
Gönczi Péter: – A mezőgazdaság sokszorosan függ a kőolaj termékektől: az üzemanyag, a műtrágya, az összes növényvédőszer, dízelolaj, a csomagolószer és a szállítás mind-mind igényli a kőolajt, aminek viszont folyamatosan nő az ára. Ez nem jövőbeli probléma, hanem már most itt van, hatványozottan emelkedik a modern mezőgazdasági termelés összköltsége. Tehát eleve nem az a kérdés, hogy az akvapónia, vagy a többi helyi megoldás versenyképes lesz-e, hanem egyszerűen muszáj váltanunk. Ami eddig zajlott, az nem működik tovább.

Cívishír: – Visszatérve az olvasói gondolatokhoz: az aggodalmat, hogy hal ízű a retek és paradicsom ízű a hal, jómagam is tudom cáfolni a legutóbbi kóstoló alapján, de mit mondasz azoknak, akik teatűzhellyel, merülőforralóval, szenes kazánnal, komposztfűtéssel, trágyafűtéssel vagy napkollektorral egészítenék ki a rendszert?
Gönczi Péter: – Egyrészt a fűtés beemelése a rendszerbe a jelenlegihez képest egekbe nyomná a költséget, másrészt miért ne merjünk nagyot álmodni? Tehát azt válaszolom, mind tök jó ötlet, de az alapelképzeléssel megy szembe. Vagy fűtés nélkül működik, vagy sehogy. Bátorság!

HeGergAnd

Címkék: agrárium, életmód,

Kapcsolódó cikkek:

Feliratkozás hírlevélre

A hírhez kapcsolódó galéria:  
 
civishir.hu  
hirdetés
 
 
Share |

Hozzászólás a cikkhez Hozzászólás írásához kérjük, lépjen be!
Név:
Hozzászólás szövege:
A hozzászólás elküldéséhez, kérem, írja be a képen látható karaktereket!

A felhasználási szabályzatba ütköző hozzászólásokat szerkesztőségünk bármikor törölheti.


  kurthy írta 2012-04-01 16:59:00  
Kedves Péter !
Gratulálok és sok sikert kívánok zseniális ötletéhez!
A megvalósítás rögös útjára léptem,de néhány fontos dologban segítségre szorulok
Egy rövid max. 10 perces látogatást szeretnénk tenni \\\\\\\"műszaki vénás\\\\\\\" barátommal az \\\\\\\"objektumba\\\\\\\". Debreceniek vagyunk tehát bármely időpont megfelelne.Nagy segítség volna az induláshoz.
Üdvözlettel :Kürthy janoskurthy@hatmester.hu  Miklós Andi írta 2012-03-27 14:17:17  
Sziasztok! Mi is szeretnénk egy ilyen üvegházat megvalósítani. Gönczi Péter tudnál nekünk segíteni ebben? aloeandi@gmail.com címre légyszi írj. Köszönöm előre is válaszod. Szeretném más dologban is kikérni a véleményed, azt majd a levélben. Üdv: Andi  Barabasi Laszlo írta 2012-02-18 11:56:42  
Szeretnék egy ilyen üvegházat összehozni. Meg lehet nézni az elsőt, és ha igen mikor.  Forrai Ildikó írta 2012-02-12 12:44:20  
Az hogy zseniális, gondolom mindenki tudja. Hogy perzecként 100-an szeretnék megvalósítani, jó. Az ötlet hasznosítását, tanácsokkal, ÉRTÉKÉN KELL eladni, hogy az ötlet gzdának is megérje, hogy velünk időt tölt!!
Egy Békeffy János nevű úr évekig kilincselt az ÖSSZES mezőgazdasági miniszterünknél HIÁBA, hogy egy az átlaghoz képest 10 % költségbe kerülő üvegházat elterjesszen az országban, hogy vízízű paradicsom helyett, isteni minőséget szállítsanak a magyar mezőgazdák külföldre!! Ő a fiával egész JÓL megél belőle de országos szinten sajna hamvába holt az ötlet. Remélem ez most virágozni fog, és valami ellenérdekelt nagyfejű nem löveti le Gönczi Pétert "véletlenül"  Kun Zoltán írta 2012-01-20 11:12:24  
Növényvédelmileg a következőt fűzném hozzá:
-Érdemes régi bolgárkertes módszerekkel beültetni, ott már kikísérletezték hogy milyen növénykombináció a legjobb növényvédelmileg.
-Érdemes nyáron egy vékony rovarhálót beszerelni a szellőzőkbe mert így nem tudnak bejutni a kártevő rovarok és atkák (bár emiatt gond lehet a beporzással ecsetelés lehet vagy fajtaválasztás)
-A kavicsréteget egyszer egy évben kihordanám és fertőtleníteném valahogy. (már az is jó ha szétterítjük a napon, alaposan lemossuk estleg rezet keverünk a vízhez és hagyjuk megszáradni) gondolom egyszer kell egy vízcsere is. A kavics különben elalgásodik, megindul a talajképződés, hisz fényt kap. A régi vízzel öntözni lehet a gyepet.
-Könnyen lehet hogy itt azért ciklikus lesz a cucc, tehát évente 1 forduló kell. új hal telepítéssel vagy a régi halakat addig egy edényben tároljuk.
-A mikroelemtrágyázással baj lehet, a haltáp mellé adagolnék minimális mikroelem tápoldatot. A mikroelemhiány nem jön azonnal, de később jelentkezhet.
-Ha nagyon vegyes az állomány és felüti a fejét valami növénybetegség, akkor baj van a permetezéssel, hisz mindenre megy a permet. Fertőzés esetén azonnal meg kell semmisíteni a beteg növényt. Kiemelten fontos a rezisztens fajták használata hogy ne is kelljen permetezni.
-A házat földbe temetném. az igen jó hőszigetelő.
-  V.Zoli írta 2012-01-18 16:05:21  
Már az első cikk is nagyon tetszett, és a rokonságban van is valaki, aki egyébként is üvegházat akart csinálni. Így viszont már változtak a tervek.
Ha Péter, vagy valaki, aki már kapott infókat a tervezésről, kivitelezésről, elküldené nekem, megköszönném.

zoltan.vital@gmail.com  Pergamen írta 2012-01-17 13:09:44  
Nagyon jó megoldás, de hogy lehetne ezt egy 50 négyzetméteres lakótelepi lakásban megcsinálni?  Miklós írta 2012-01-14 17:36:07  
Még egy fontos dolog itt nem is az elv a lényeg, azt már sokan leírták!
A legfontosabb a költséghatékony kialakítás és az üzembiztos működés. Ha az építési és üzemeltetési költségeket le tudjuk szorítani akkor jelentősen jobb lesz az a megtérülés is! Erre kellene kialakítani azt a tudásbázist is, valamilyen dinamikus rendszerben gondolkozva, mindenki tegye hozzá a maga szakterületét!
Beépítendő anyagok listája, miből legyen, hol lehet legolcsóbban megtalálni, tartósság, szivattyú optimális kiválasztása, stb.  Miklós írta 2012-01-14 17:09:54  
Tetszik!

A megtérülés valóban jó kérdés, de beruházásunk által megtermelt élelemre egész életünk során szükség van és viszonylag magas minőséget állít elő(kérem ezzel a beszerzési árral számoljunk). Ezért a gazdaságossági számítást véleményem szerint a teljes élettartamra kellene vetíteni.

Itt még nagyon fontos elem az újra felhasznált termékek használata!

Az ötletet tovább kellene dolgozni, energetikai, növényvédelmi, haltenyésztési szempontból és egy tudásbázist létrehozni egy közös oldalon.

Kínában több 10 hektáros terület van ilyen fóliaházakkal, de ott majdnem sivatagi klíma van, ezért jóval több a téli benapozott órák száma! Hosszú távon számítani kell a fagyás veszélyre és érdemes erre is külön készülni. Vagy a felmelegedésre játszunk!

Energetikában én egy nyár-téli üzemű házat építenék, és a téli energetikában megpróbálni közelíteni az alacsony energiájú épületek irányába. Pl. az épület szerkezetet úgy alakítanám ki, hogy téli időszakban körbe pakolnám két sorban széna bálákkal. Helyi gazda még talán örül, is ha tárolom neki, kora tavasszal pedig vissza adom.

Nagyon örülnék, ha a sörkollektor mintájára, készülne egy információs oldal a kezdeményezéshez.

Kedves Péter erősen elgondolkoztam egy hasonló kis növényház építésében ezért szeretnék részletesebb információkat kérni a projektedről! Építési elemek, egyes buktatók, mire figyeljünk lista!
Energetikai számításokban tudok segíteni, ha van rá igényed!
Személyes elérhetőséget nem találtam, ezért szeretnék kérni tőled egy e-mailt ha van rá mód!

Üdvözlettel:

Szabó Miklós
miklos.a.szabo(kukac)]gmail.com  Lipták Mmargit írta 2012-01-12 20:25:22  
Nagyon tetszik az aqvaponia remélem egyszer én is meg tudom valósítani.Nagy híve vagyok a természetes dolgoknak főleg ha ezzel még a környezetünket is kíméljük.További sok sikert.  Bodor Attila írta 2012-01-09 09:43:11  
Kedves Péter!

Olvastam a http://www.facebook.com/aquaponics.hu -n, hogy problémásnak érzed a fűtést. Drukkolok neked. Kisebb fagyok esetén gyümölcsösben használható megoldás a permetezős öntözés. A kipermetezett víz ad le annyi hőt, hogy mínusz 4-5 fokig védelmet ad. Megoldható egy egyszerű fás kályha, vagy egy gyorsan összehegesztett dobkályha fával való üzemeltetésével a nehezebb időszak átvészelése. Ezt fólia sátorban láttam, ahol virágokat neveltek. A füstcsövet 2-3 métert elhúzták majd simán kivezették. A fólia sátornak a szigetelése rosszabb mint az általad használt polikarbonát, tehát nálad ez biztos a megoldás.  Bodor írta 2012-01-08 18:29:49  
Kedves Péter!

Gratulálok!
Szeretném felvenni veled a kapcsolatot, kérlek keress meg!
zimoka kukac vipmail.hu

elöre is köszi.  Horváth Ferenc írta 2012-01-07 17:29:17  
Kedves Péter!
Szívesen segítenék a tudásod publikálásához egy web lap készítésével és tartalom menedzselésével (ingyen, természetesen)!
Ha érdekel az ajánlatom, írj a hf1956@gmail.com mail címemre.  Biró Borbála írta 2012-01-06 07:50:13  
http://greenr.blog.hu/2012/01/06/haltap_mint_novenytap_avagy_mi_taplalja_az_emberi_hiszekenyseget  molnar.l@ekvi.hu írta 2012-01-05 16:53:06  
Igazán tetszik az ötlet. Amit nem értek az a fűtés illetve a hőtartás. Azt szeretném kérni,hogy tegyék lehetővé azt, hogy én is elkészítsem ezt a nagyszerű ötletet.
Telefonszámom:Molnár László 06309350608  tscheles írta 2012-01-05 16:11:51  
Feltétlenül üzleti alapon kell nézni, megtérülés számításával?
Ha valakinek van ideje és pénze a megépítésre, a fenntartás is belefér, akkor az a "profit" hogy önellátó vagy halból, meg biozöldségből nem elég?
Nem kapitalista üzleti vállalkozásként kell gondolni a dologra, ennyi az egész.  agronimus írta 2012-01-05 15:54:00  
anti-agronimus: ha nekem irtad, a kezdemenyezes jo, hobbinak.
tulkeppen Peter projectje nem az aquaponia, hanem a szolarhaz. es ez az ami nagyon dragava es bizonytalanna teszi a termesztest.

ha tavasztol oszig akarod az aquaponiat, akkor az arakban lenyomja egy biogazdasag. engem is megragadott eloszor a hidroponia majd az aquaponia, de az elsot a mutragyak miatt vetettem el, az aquaponia pedig a mi eghajlatunkon a koltsegei miatt csak nagyban erdemes megvalositani.
pl. ha egy halgazdasag es egy uveghazakban gyakorlott szovetkezet osszefogna.  LúkSzkájvókör írta 2012-01-05 15:32:48  
A megtérüléssel kapcsolatban talán a legfontosabb (legalábbis számomra)az, hogy az így megtermelt zöldségek és a hal is BIO minőségűek! Mentesek mindenféle vegyszertől, és nagyon nem mindegy, hogy több ezer kilométerről hozott DDT-t tartalmazó spanyol ízetlen paradicsomot teszek a gyerekeim elé, vagy tiszta, vegyszermenteset a hátsó kertből. (Vajon a haltáp miből készülhet...?)  juppok írta 2012-01-05 14:31:57  
Agronimus lehet hogy igazat írt. A lelkesedés engem is elkapott, de ezt az egészet csak akkor lehet érdemben megítélni, ha látunk egy korrekt költségvetést.

- bekerülési költség,
- fenntartási költség,
- haszon / megtérülés.

Ha jól értem a szivattyú áramigénye és a haltáp a havi fenntartási költség, ami összesen havi négyezer ft.
Ehhez képest havi hány ezer forintnyi halat és növényt lehet szüretelni a rendszerből?
És persze mennyi az egész kiépítésének költsége?  anti-agronimus írta 2012-01-05 14:31:41  
kedves anti-agronimus

Ha előre nem tudod vinni ezt az ügyes kezdeményezést, hátráltatni próbálod?
Nem ezekkel a gyenge konstrukciókkal és árakkal kell számolni :

http://www.backyardaquaponics.com/index.php?page=shop.browse&category_id=8&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=2  debreceni írta 2012-01-05 14:21:23  
agronimus, hol olvastad, hogy azt mondta volna, ő találta ki? Épp azt mondja, hogy ez nem új dolog, csak ezen az éghajlaton újszerű. Savanyú a szőlő?  agronimus írta 2012-01-05 14:11:28  
juppok:
a manapsag vasarolt paprikak es paradicsomok nagyreszet is uveghazakban es foliasatrakban allitjak elo.  agronimus írta 2012-01-05 14:03:53  
en is gratulalok Peternek, de azert kicsit nagy az a melleny.

a rendszeret nem o talalta ki, evtizedek ota csinaljak pl. ausztraliaban es az usaban. es ez neki sem ujsag, hiszen az ausztral aquaponias forumon naplot vezet.

a rendszer pedig gazdag hobbistaknak valo, mert draga az elinditasa. aki a kiskertjeben ohajtja beinditani az sulyos szazezreket fizethet ki es lehet hogy ha bejonnek a -10C-os hidegek tonkremegy az egesz.  juppok írta 2012-01-05 12:34:25  
Én ehhez nem értek, ezért ha valaki ért hozzá, kérem árulja el nekem: ha a növények nem kapnak közvetlenül napfényt, csak egy ablakon át, az nem gyengíti a termény minőségét?

Akik itt a téli nagy hideggel jönnek: Ha a tél közepén 1-2 hétre tényleg kemény fagy jön, mondjuk -10 alatt van nappal is, akkor gondolom be lehet állítana átmenetileg valamilyen fűtőegységet. Az év 98%-ban pedig nincs ilyen gond.

Ez egyébként tényleg nagy dolog, az ország munkanélküliségtől sújtott vidékein ahol nagy a nyomor sok családnak segíthetne, a bekerülési költségben kellene segíteni az államnak.
Lehetne ilyeneket sokkal nagyobban is csinálni, egy kisebb falu megoldhatná a hal- és zöldségszükségletét, és fajlagosan még olcsóbb is lenne a kivitelezés és a fenntartás is.  Zolle írta 2012-01-05 11:58:59  
Sajnos ismét ven egy komoly megtérüléi idő!
Sokmindent mindeki elfelejt számolni.
Pl a saját idejét.Mert ez is a barátotkkal épült- nekik is vissza kell segíteni stb
A munkaidő+valós pénzberuházás+havi bekerülés(3500+táp)+ az idő közben előforduloló egyéb költségeket összeadva sok-sok év lehet mire megtérül.Sajnos semmi nincs ingyen- amúgy tetszik, de bitang sokára térül meg!És mi lesz ha megjön az igazi kemény tél?Mondjuk a nappal -5-8 éjjel -20 fokos több héten keresztül.Volt már ilyen nos akkor lehet más költségek is lesznek.
Nekem van kerti halastavam-mégis volt egy fertőzés ami lappangot-ez is komoly probléma- ha döglenek a halak...
Szóval nem olyan 100% hogy ez egy jó befektetés.majd ha 3-4 éve üzemel akkor -azalatt- sokminden előjön még.  AkvaTheo írta 2012-01-05 11:46:17  
Tisztelt murinnyó!
Stílust illetően inkább tükörbe kellene néznie. Nikolett hozzászólásában csupán elismerte és megerősítette Gönczi Péter urat. A bírálatot más rétegeknek viszont illenék kiolvasni belőle (ilyen megoldások eltitkolása, fitymálása,lejáratása miatt).
Csak gratulálni lehet Gönczi úrnak a szemfülessége, akaratereje, kitartása és bátorsága végett. Remélem, nem megfojtják a lobbiérdekek vezérelte hatalmak/hatóságok és sikerrel lehet szószólója ennek a valóban hatékony és gazdaságos megoldásnak és ez nem \"Van paradicsom, vagy nincs paradicsom?\" kérdése.  Höbörgö írta 2012-01-05 11:43:29  
Péter rendszere kiváló ötleteken alapul. Ahogy nyilatkozta is remekül meglátta az összefüggéseket, amit meg is valósított.
Igen, rengeteg megoldás van az aquaponiás rendszerekre, de ha alaposan körülnézünk, így összeépítve szolárházzal, hőtárolós hordókkal, stb. nem nagyon található.
Én személy szerint a 22nm-es szolárház üzemeltetési költségét tartom magasnak, az a havi 3,5e villany + haltáp költség kicsit rontja a pénzügyi egyenleget. A beruházási költséggel és ezzel az üzemeltetési díjjal együtt érdekelne, hogy jön ki a 3 éves megtérülés.  Fejér Lukács írta 2012-01-05 11:14:37  
Fantasztikus!
Péterrel hogyan tudnám felvenni a kapcsolatot?  Zsidai Péter írta 2012-01-05 11:11:59  
Kedves Péter!
Hány nm az aquapóniád? Szerinted hány nm szükséges egy étterem ellátásához, pisztráng és zöldség? Amennyiben időd engedi, szívesen vennék veled egy konzultációt ez ügyben. Tegyük üzleti útra a dolgot! :-))

Üdv: Péter  murinnyó írta 2012-01-05 03:28:47  
Drága, mire ez a kioktató stílus? Ha működik a rendszer, miért szájkaratézik? Ha nem is tudsz angolul..., s ha tudok? Van paradicsom, vagy nincs paradicsom? Nikike, ez a lényeg! Szerintem, kevés aqvapónilovas van ebben az országban. Miért nem örülnek egymás sikereinek. Ez csak nem, amolyan ungarische szokás?!  Nikolett írta 2012-01-04 23:33:18  
Kedves murinnyo! Nekünk van itthon egy 760 l-es akváriumunk, ami alá egy PVC-cső van felerősítve és LED világítással van megvilágítva. Az akváriumból az elfolyó víz egy része a PVC-csőre van rávezetve, a többi illetve a PVC-csővön átfolyó víz az akvárium alatti külső 110 l-es szűrőbe kerül, onnan pedig vissza a nagy akváriumba. A PVC-cső kialakítás, kb. 10cm-ként akkora lyuk van rá fúrva, hogy egy félbevágott ásványvizes flakon beleférjen. A félbevágott flakon körbe ki van lyuggatva és agyagranulátummal fel van töltve, amibe a palánták kerülnek vagy a csíráztatott magok.
A könnyebb érthetőség kedvéért készült egy tájékoztató a rendszerről: www.akvarista.hu/?oldal=42&uid=13898&cmd=show&id=2911
A lejjebb beillesztett linknél segítek; érdemes rámenni az „Archive”-ra /főoldalon a jobb szélen, a lap alja felé/, magyarul archívumra ott 2009-es évre és May-re, azaz májusra, ez a legelső bejegyzés. Ott az oldal legalján kezdődik a blog. Találsz egy kisvideót, ami az elejétől a végéig bemutatja a rendszer felépítését.
Egyszerűség kedvéért: www.affnan-aquaponics.blogspot.com/2009_05_01_archive.html
Ha nem is tudsz angolul, a kisvideókon minden fent van érthetően.
Továbbá a fő oldalon megtalálod „Topic By Category ”, ami annyit jelent, hogy téma kategóriák szerint. Ott az alábbiakról kapsz tájékoztatást:
• Aquaponics - How to - hogyan csináld, hogyan kezdj neki
• Aquaponics - Plant - növények, ültetés
• Aquaponics - Siphon - szifon kialakítás
• Aquaponics - Fishes - halak
• Aquaponics - Home Kit - a rendszer
• Aquaponics - Reader's System - olvasói rendszerek, hozzászólások
• Aquaponics - Pump - szivattyú
Itt megtalálsz mindent képekkel illusztrálva, kevés angol magyarázattal. Vannak, jó webfordító programok, de ha nem akarod letölteni, akkor a szöveget kijelölöd, majd Ctr+c-vel kimásolod és Ctr+v-vel beilleszted a www.webforditas.hu -ra és lefordítja neked.
Kiegészíteném még annyival, hogy érdemes a google-be az azábbi szavakat beírni és rákeresni:
• solar greenhouse /napenergiás üvegház/
• aquaponic /akvapónia/
• solar greenhouse with aquaponic / napenergiás üvegház akvapóniával/
Segítek itt is egy kicsit: www.ecocircles.com/nitty-gritty/aquaponics
Én teljes mértékben elismerem Gönczi Péter munkáját, nem kis feladat volt ezt a rendszert kiépíteni és örülök neki, hogy veszi a fáradtságot és igyekszik meghonosítani itthon ezt a termesztési kultúrát. Engem, csak az olyan hozzá szólások zavarnak, melyek azt tükrözik, hogy mennyi a szűklátókörű ember. Jelenleg itthon ez a rendszer „még csak” konyhakert szinten működik, de más országokban pl. Ausztráliában farmok vannak és igen ez a rendszer képes arra, hogy nagy tételben elássák a környezetüket zöldséggel és gyümölccsel.
A lentebbi hozzászólásokhoz, búzát elméletben lehet termeszteni rajt, de nagyon nagy a hely igénye, ellenben kukoricát már sikerrel termesztenek és ha jól tudom van kukorica liszt és ha nem tévedek abból lehet kenyeret csinálni.  Nagy János írta 2012-01-04 20:58:11  
Tiszta szívből gratulálok!  Tardi írta 2012-01-04 20:33:13  
Gratulálok!  murinnyo írta 2012-01-04 18:52:20  
Drága Nikolett! Én kíváncsi vagyok az Ön rendszerére is, mert ezzel a linkkel sokat nem mondott, és főleg a sajátjáról nem!  Nikolett írta 2012-01-04 18:19:55  
Grat Gönczi Péternek, de ez a rendszer világszerte már régóta működik és igen magas fejlettségi szinten van. Egész telepek működnek olyan helyeken, ahol nincs megfelelő minőségű termőtalaj.
http://affnan-aquaponics.blogspot.com/2010/05/siphon-revised.html
Aki szeretne ilyen rendszert és tud egy kicsit angolul a fenti linket tudom ajánlani. Mi is ezen a vonalon indultunk el.  László írta 2012-01-04 17:27:44  
Nem tudom el fog jutni ez az üzenet Gönczi Péter úrnak!
Gratulálok a merész álomhoudok ! Nagyon jó 5 let.Anyiban tudok esteleg segiteni, hogy én készitettem szünetápegységet nem upst ez áll egy akkumlátorból, egy szinuszos inverterből és egy kapcsolómodulból, most van tervben egy napelemes csepptöltő az akkumlátornak. Én ebben tudok segiteni.
Sok örömöt a kertészkedéshez!
lacikus@citromail.hu
Laci  Dr Kotász írta 2012-01-04 16:15:43  
Gratulálok a Cívishirnek (is) a témáért.  Loránd írta 2012-01-04 11:43:46  
Kedves Péter!
A Balaton mellett van egy remek adottságokkal bíró kiskertünk, ahol 500nm-em hobby kertészkedünk.
A cikk alapján kedvet kaptunk mi is egy akvapónia telep építéséhez.
Tekintettel, hogy hamarosan jön a vetési idő,
szeretnék mielőbb egy személyes találkozót kérni.
Üdvüzlettel: Gulácsi Loránd
gulacsilorand@gmail.com  ej András írta 2012-01-04 11:21:09  
Hihetetlen, hogy mindig vannak emberek, akik rögtön azt nézik, hogy mire nem működik... Kis területen, kis költségvetéssel , egy család zöldség és fűszernövény szükségleteinek ellátására kaptál ízelítőt... ne akarj már rögtön tonnaszámra búzát... még ilyet ...nem megoldás mindenre, valóban, pl. disznót sem tarthatsz benne  András írta 2012-01-04 11:09:07  
Péter válaszát olvasd el a Cívishír: – Mire gondolsz? kérdésére.

Arra céloztam, hogy az olyan alapvető dolgok mint a búza termelését nem lehet kiváltani akvapóniával.
Egyetértek azzal, hogy "Ami eddig zajlott, az nem működik tovább", csak épp az akvapónia nem megoldás mindenre.  No de András írta 2012-01-04 11:04:56  
Ki beszélt itt búzáról?  András írta 2012-01-04 11:02:34  
AZ ALÁBBI HSZ NEM KÖTÖZKÖDÉS!

Azért egy apróságot tegyünk hozzá a kőolajárral kapcsolatban:
Megnézem én azt az akvapóniát, ahol meg lehet termelni pár ezer tonna búzát...

Primőrtermékeknél simán elképzelhető, hogy működik, de paradicsomból nem lehet kenyeret sütni.  Anikó írta 2012-01-04 10:46:11  
Az összes média csak a következőket ontja: drágul, leépítenek, bezár, felemelik az árát, történelmi csúcson az üzemanyag és a svájci frank, különadó stb. Nagyon kellett, hogy végre egy olyan cikket is olvassunk, ami reményt ad ebben a kiábrándult világban, hogy okosan, nem nagy tőkével a mi kis országunkban lehet a kisembernek is boldogulni. Köszönjük Gönczi Péternek, hogy ezt megosztotta velünk és természetesen a Cívishírnek is, hogy odafigyelt arra, amit az \\\"okos és képzett szakemberek\\\" valahogyan nem láttak meg!  agráron végzett írta 2012-01-04 10:40:06  
Ez a csávó nem semmi. hol vannak a nagy agrárszakik, akik mondják a sok okosságot és most kiderül, hogy fele sem igaz.  23peti23 írta 2012-01-04 10:29:13  
A fűtést (persze ha kell) meg lehetne oldani egy napelemes vagy egy föld hős rendszerrel ez persze megdobná 100-300 ezer forinttal. De mondjuk ha 3-6 ház fog össze és építenek egy közös épületet akkor máris más a helyzet. Nyáron pedig a háznak segítene a napelem. Így már teljesen fenntartható lenne a rendszer. Persze akik nagyon a barkács mellett vannak azok használhatnak sörkollektoros rendszert is úgy kicsit olcsóbb!  sensejke írta 2012-01-04 10:06:33  
Teljesen jól látja meg, hogy most miért van ennyire nagy érdeklődés körülötte! Mert szarabbul élünk mint 2004-ben!Vissza az oldal tetejére