Hirdetés

A civilek kérésére kivár Pákh Imre

civishir.hu

2014.10.08. 14:10

A civilek kérésére kivár Pákh Imre
Lehet, hogy megy a Golgota is

A város se az üzletemberrel, se a kanadai múzeummal nem tárgyalt a debreceni Munkácsy-képekről. Azóta se...

Hirdetés

A New Yorkban élő magyar műkincsgyűjtővel folytatott egyeztetések eredményét tárta a nyilvánosság elé szerdai sajtótájékoztatóján a Civil Fórum Debrecen Egyesület. Tudvalevő, a Munkácsy Mihály három munumentális művét együtt bemutató Déri Múzeum nyáron kénytelen volt búcsút inteni a Trilógia egy darabjának, a Krisztus Pilátus előtt című festmény bérleti szerződése ugyanis július utolsó napján lejárt, így azt visszautaztatták a kanadai Hamiltonba. A kanadai cég egyértelműen elzárkózott a további bérbeadástól. Debrecenben maradt tehát a magyar állam tulajdonát képező Ecce Homo és a Golgota, ami a Pákh Imréé.

A Civil Fórum felvette a kapcsolatot az üzletemberrel, aki közölte, a város részéről se a hamiltoni múzeumot, se őt nem kereste a nyár óta ebben az ügyben senki. (Azt már mi tesszük hozzá: pedig azt ígérték). Ő azonban egyeztetett a kanadai galériával: szándékuk szerint elviszik Debrecenből a Golgotát, amit a Krisztus Pilátus előtt című és egy harmadik Munkácsy-művel együtt fognak kiállítani. Ott. Azaz végleg szétszakadhat a Trilógia.

Fél év haladék

Gondola Zsolt, az egyesület elnöke elmondta, Pákh Imréhez azzal a kéréssel fordultak, várja meg a helyhatósági választásokat követően az új önkormányzat felállását, ugyanis bíznak benne, hogy a testület politikai súlyával és kapcsolatrendszerét latba vetve tud majd hatni a kormányzatra. Gondola kitért rá: anyagi vonzattal, műkincskereskedéssel ők nem kívánnak foglalkozni, egyszerűen lokálpatriótaként viselik szívükön a Munkácsy-képek sorsát. Pákh Imre elfogadva a kérést azt mondta, hat hónapig, azaz 2015 tavaszáig nem nyúl a Golgotához.

Kósa Márta a civilek polgármester-jelöltje hangsúlyozta: sajnálatos, hogy Debrecenben csupán egyetlen politikai erő emelte fel a hangját a képző művészeti alkotások együtt tarttása érekében – ők.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés